18.5.18

Η Ιστορία μιας Πρόσφυγα 111 Ετών που Είναι Εγκλωβισμένη στην Ελλάδα

Μία ακόμη ιστορία δείχνει ότι πίσω από τους αριθμούς με τους οποίους συνηθίζονται οι αναφορές στο προσφυγικό, βρίσκονται άνθρωποι. Η Laila Saleh, γεννημένη το 1907 στο Κομπάνι, έφτασε στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 2017. Εξαιτίας του πολέμου, έφυγε από την πατρίδα της μετά από έναν και πλέον αιώνα, μαζί με την οικογένεια του 66χρονου γιου της, ο οποίος την κουβαλούσε στην πλάτη του κατά τη διαδρομή.
Η κυρία Saleh είναι η γηραιότερη αναγνωρισμένη πρόσφυγας στην Ελλάδα, βρίσκεται όμως εγκλωβισμένη εδώ, ενώ θα ήθελε να πάει στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι εγγονές της, Nisrin και Berivan.
Όπως ανέδειξε ρεπορτάζ του Euronews, η Saleh Laila είπε πως «Η ζωή στο Κομπάνι ήταν πολύ ωραία. Οι άνθρωποι είχαν δουλειά, ο κόσμος είχε μια κανονική ζωή. Ο πόλεμος διέλυσε την πόλη. Μόνο ερείπια έχουν μείνει. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και προσπαθούν να σώσουν τις ζωές και τα παιδιά τους. Τίποτα δεν έχει μείνει από την παλιά μας ζωή».
Η κυρία Saleh μπορεί να είναι η γηραιότερη στην Ελλάδα που έχει λάβει άσυλο, όμως τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της δεν έχουν λάβει και στην ηλικία που βρίσκεται, είναι αδύνατο να ταξιδέψει μόνη της, ώστε να συναντήσει τις εγγονές της. Aπό την άλλη, οι εγγονές της ζουν κι έχουν αποκτήσει οικογένεια στη Γερμανία, ενώ έχουν βρει και δουλειά. Όμως, η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να αγοράσουν εισιτήρια για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Άλλωστε το ζητούμενο είναι να σμίξει όλη η οικογένεια εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.