3.4.18

Διάσωση με... διαπραγμάτευση στη μέση της θάλασσας


Τις απαράδεκτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στη Μεσόγειο κατήγγειλε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου η SOS Méditerranée, στελέχη της οποίας αναγκάστηκαν προ ημερών να διαπραγματευθούν στη μέση της θάλασσας με άνδρες του λιβυκού λιμενικού προκειμένου να τους δοθεί η άδεια να σώσουν ανθρώπους που κινδύνευαν, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να περισυλλέξουν μόνο ορισμένους από αυτούς.

Όταν έσπευσε το πρωί του Σαββάτου να διασώσει τους επιβαίνοντες σε υπερφορτωμένο πλεούμενο στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι δεν της αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να περισυλλέξει παρά μόνο «τους πιο ευάλωτους» από τους μετανάστες και να τους επιβιβάσει στο πλοίο της, το Aquarius, ενώ της «απαγορεύθηκε να διασώσει τους άλλους επιβαίνοντες» στο σκάφος που κινδύνευε.

«Περίπου 90 άνθρωποι» που επέβαιναν στο πλεούμενο «αναχαιτίστηκαν από τους λίβυους ακτοφύλακες και μεταφέρθηκαν πίσω στη Λιβύη», σύμφωνα με την ΜΚΟ, που ανακοίνωσε ότι «39 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα νεογέννητο, έγκυες γυναίκες και πολλά παιδιά με τους γονείς τους» μεταφέρθηκαν στο πλοίο της.

Συνολικά η SOS Méditerranée ανέφερε πως διέσωσε 292 ανθρώπους κατά τη διάρκεια τριών περίπλοκων επιχειρήσεων από την Πέμπτη στη Μεσόγειο για να τους μεταφέρει σε λιμάνι της Σικελίας.

«Οι σημερινές συνθήκες ως προς τη διάσωση στη θάλασσα, όλο και πιο περίπλοκες, με χαοτικές και επικίνδυνες μεταβιβάσεις της ευθύνης εν μέσω των επιχειρήσεων, είναι απαράδεκτες», τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος της SOS Μεσόγειος στη Γαλλία, Φρανσίς Βαλά.

Τα πλοία που παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις «είναι αναγκασμένα να διαπραγματεύονται κατά περίπτωση, στο μέσον της θάλασσας, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και υπό συνθήκες επικίνδυνης έντασης, τη διάσωση ανθρώπων που διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε τονίζοντας για άλλη μια φορά το γεγονός πως «άνθρωποι που κινδυνεύουν στέλνονται πίσω στη Λιβύη» και αυτό θεωρείται «προτεραιότητα», αντί της διάσωσής τους, της ίδιας της ασφάλειάς τους.

Η SOS Μεσόγειος απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές αρχές και τους διεθνείς οργανισμούς «να διασαφηνίσουν επειγόντως το πλαίσιο των επεμβάσεων της λιβυκής ακτοφυλακής» ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Aquarius είναι ένα από τα τελευταία πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων που συνεχίζουν τις συστηματικές περιπολίες στα ανοικτά της Λιβύης. Τα περισσότερα άλλα πλοία ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους, εξαιτίας των λιβυκών απειλών, της μείωσης των ή της κατάσχεσης τους, όπως συνέβη στην περίπτωση μιας ισπανικής ΜΚΟ, το σκάφος της οποίας έχει ακινητοποιηθεί κατά διαταγή της ιταλικής δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε ότι η Ρώμη έχει εκπονήσει με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναν αμφιλεγόμενο «κώδικα συμπεριφοράς», για τον περιορισμό της εισόδου προσφύγων στα λιμάνια της χώρας αλλά και τις επιχειρήσεις διάσωσης από ΜΚΟ, ο οποίος αναφέρει ότι οι άνθρωποι, που διασώζονται νότια της Ιταλίας ή και σε λιβυκά χωρικά ύδατα, δεν θα μπορούν να μεταφέρονται, εν πλω, σε μονάδες του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ή της ακτοφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου