25.4.18

Στάση εργασίας την Πέμπτη στην ΑΡΣΙΣ-Τρεις μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων


Το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΣΒΕΜΚΟ) και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ) καλούν σε στάση εργασίας την Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018, από τη 1μμ έως τις 5μμ, σε όλες τις δομές που λειτουργούν από τη ΜΚΟ Άρσις πανελλαδικά.


«Οι εργαζόμενοι/-ες στις Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ (Πυλαία, Ωραιόκαστρο, Ταγαράδες) έχουν κυριολεκτικά εξαναγκαστεί να προσφέρουν την εργασία τους «εθελοντικά», καθώς παραμένουν για 3 μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται ήδη σε επίσχεση εργασίας. Αντίστοιχες καθυστερήσεις υπάρχουν και σε άλλες Δομές Φιλοξενίας, όπως αυτή στο Μεταξουργείο. Όλο αυτό το διάστημα, παρότι οι εργαζόμενοι παρείχαν κανονικά τις υπηρεσίες τους -όπως ακριβώς ορίζει η σύμβαση εργασίας τους- και βρίσκονταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους, η μοναδική απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα και ότι ο μοναδικός υπαίτιος είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, ο μόνος υπόχρεος έναντι των εργαζομένων είναι ο εργοδότης, δηλαδή η διοίκηση της ΜΚΟ, η οποία και οφείλει να καταβάλλει έγκαιρα τη μισθοδοσία τους, ανεξαρτήτως της ροής χρηματοδότησης. Το πώς θα ρυθμιστεί κάτι τέτοιο είναι ζήτημα της εργοδοσίας και όχι του εργαζόμενου, ο οποίος παρέχει κανονικά την εργασία του και δικαιούται να αμείβεται κανονικά» αναφέρουν τα σωματεία σημειώνοντας πως «το συγκεκριμένο παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό των γενικότερων εργασιακών συνθηκών που επικρατούν στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις: απλήρωτες υπερωρίες (ακόμα και τις αργίες ή τα Σαββατοκύριακα), καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, «μπλοκάκι» αντί για ασφάλιση, αναγκαστικός «εθελοντισμός», αναλωσιμότητα που επιβάλλουν οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, ψυχολογικοί και ηθικοί εκβιασμοί στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης «φιλανθρωπίας».
«Οι συστηματικές και σφοδρές καταπατήσεις της εργατικής νομοθεσίας κρύβονται πίσω από την ταμπέλα της «κοινωνικής προσφοράς», μεταφέροντας το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων» συμπληρώνουν στην ανακοίνωσή τους.
«Δηλώνουμε την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και στηρίζουμε τη διεκδίκησή τους για άμεση και στο ακέραιο καταβολή των δεδουλευμένων τους.Καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ να συμμετάσχουν μαζικά στην στάση εργασίας» τονίζουν ακόμη καλώντας τη διοίκηση της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ να καταβάλλει άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων.
*Το ΣΒΕΜΚΟ αποτελεί κλαδικό, πανελλαδικό πρωτοβάθμιο σωματείο και ως εκ τούτου στην στάση εργασίας έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι και όλες οι εργαζόμενοι/ες στις δομές της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, μέλη του σωματείου και μη. Η συμμετοχή σε προκηρυγμένη στάση εργασίας, και εν γένει οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, προστατεύονται από τον νόμο και τυχόν εκδικητικότητα του εκάστοτε εργοδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.