20.3.18

Οι Σύγχρονοι Βίκινγκ που Zoυν Πολεμώντας τον Ρατσισμό

Όταν η νεοναζιστική ομάδα Nordic Resistance Movement προσπάθησε τον Σεπτέμβρη του 2017 να οργανώσει μια πορεία στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, ο Ιταλός φωτογράφος Matteo Congregalli ήταν εκεί, για να καταγράψει το γεγονός. Αλλά μέσα στο μεγάλο πλήθος των αντιδιαδηλωτών, ξεχώριζε μια συγκεκριμένη ομάδα – τους Βίκινγκ.

Οι Βίκινγκ, στην αντιδιαδήλωση, ήταν εκεί εκπροσωπώντας το δίκτυο Vikingar Mot Rasism (Βίκινγκ Ενάντια στον Ρατσισμό), τα μέλη του οποίου βγήκαν στον δρόμο για να δείξουν ότι μπορείς να τιμάς τις αρχαίες παραδόσεις, χωρίς να είσαι στόκος ρατσιστής. Μετά τη διαδήλωση, ο Congregalli επικοινώνησε με κάποιους από τους Βίκινγκ, που συμφώνησαν να μιλήσουν μαζί του και να τον αφήσουν καταγράψει τη κουλτούρα των σύγχρονων Βίκινγκ – ιδίως στο Σκάνε, την πιο νότια επαρχία της Σουηδίας, αλλά και στη Νορβηγία. Όπως πολλοί άλλοι, ο Congragalli υπέθεσε ότι το να είσαι σύγχρονος Βίκινγκ απλώς περιλαμβάνει να κάνεις αναπαραστάσεις μαχών, αλλά σύντομα ανακάλυψε ότι ήταν τρόπος ζωής.

Η Kristin, μια Νορβηγίδα πολεμίστρια Βίκινγκ, φτιάχνει το κράνος της, πριν από τη μάχη σε μια χειμερινή συνάντηση, τον Φεβρουάριο του 2018.

Από τη συζήτησή του με την ομάδα, ο Congregalli επίσης ανακάλυψε ότι το να ζεις σαν Βίκινγκ έχει γίνει ολοένα πιο δημοφιλές στη Σουηδία, από τότε που η χώρα μπήκε στην Ε.Ε. το 1994. «Ένιωθα ότι το γεγονός αυτό σήμαινε ότι χάσαμε μέρος της ταυτότητάς μας», είπε η Ola, μέλος της ομάδας Βίκινγκ Halsingarna  στον φωτογράφο. «Μπαίνοντας σε μια ομάδα Βίκινγκ, βρήκα τρόπους να διατηρήσω την ιστορική μου ταυτότητα».

«Όταν ξεκίνησα να καταγράφω την κουλτούρα των Βίκινγκ, σύντομα διαπίστωσα ότι είναι μια υποκουλτούρα που αναπτύσσεται ραγδαία», μου είπε ο Matteo Congregalli. «Όπως κάθε υποκουλτούρα, οι Βίκινγκ του σήμερα προσπαθούν να βρουν μια αίσθηση σκοπού. Κάποιοι μετακομίζουν σε χωριά Βίκινγκ την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ άλλοι απλώς ντύνονται Βίκινγκς, όταν γυρίζουν σπίτι από τη δουλειά. Αλλά οι περισσότεροι τιμούν τις παραδόσεις της εποχής των Βίκινγκ όλο το χρόνο, με δικούς τους τρόπους – από το Midwinter festival, μέχρι την οργάνωση γάμων Βίκινγκ".

Δείτε παρακάτω και άλλες φωτογραφίες του Matteo Congregalli των σύγχρονων Βίκινγκ .

Ο Carl Mikael Bengtsson με τα δυο σκυλιά του, στη Σουηδία. Ο Carl είναι ιστορικός και γκόθι, δηλαδή παγανιστής ιερέας. Οκτώβριος, 2017.


Ο Ρagnar και η Kiin είναι παντρεμένοι. Εδώ, στέκονται έξω από το χωριό Βίκινγκ Φοτεβίκεν, στο Σκάνε. Δεκέμβριος, 2017.
Αναπαριστώντας μια σκηνή μάχης στη Νορβηγία. Φεβρουάριος, 2018.
Η Ingelin Skei στο Τίστενταλ της Νορβηγίας. Φεβρουάριος, 2018.
Η Nora Front στη Νορβηγία. Φεβρουάριος, 2018.
Η Cecilie Bredesen Libakken στη Νορβηγία. Φεβρουάριος, 2018.
Ο Waldemar Hällström από την ομάδα Halsingarna. Νοέμβριος, 2017.
Ο Dag Lekander ανήκει στην ομάδα Βίκινγκ Halsingarna. Νοέμβριος, 2017.
Η Saga Hegelund ανήκει στην ομάδα Βίκινγκς Halsingarna. Νοέμβριος, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.