7.3.18

Σε κίνδυνο οι πρόσφυγες στη Σάμο


Σε αυτοσχέδιες σκηνές εξακολουθούν να κοιμούνται εκατοντάδες πρόσφυγες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Σάμου, εκτεθειμένοι σε κάθε είδους κινδύνους και προβλήματα, όπως διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία, που επισκέφτηκε το Κέντρο την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτή η πρόσφατη επίσκεψη στη Σάμο αποδεικνύει για ακόμα μία φορά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είδαμε εκατοντάδες ανθρώπους να κοιμούνται σε αυτοσχέδιες σκηνές και να είναι εκτεθειμένοι στον δυνατό αέρα και στη βροχή, ενώ οι ίδιοι μας κατήγγειλαν πως η περιοχή όπου διαμένουν είναι γεμάτη αρουραίους», σημείωσε ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Οι διαπιστώσεις της διεθνούς οργάνωσης αναδεικνύουν τα αδιέξοδα και τα προβλήματα που εξακολουθεί να δημιουργεί στα νησιά του Αιγαίου η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, δύο χρόνια μετά την υπογραφή της τον Μάρτιο του 2016.

Σήμερα το κέντρο στεγάζει περίπου 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός υπερδιπλάσιος από τη χωρητικότητά του, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής, να μην επαρκούν οι τουαλέτες και τα ντους, να είναι περιορισμένη η παροχή πόσιμου νερού και να ζουν σε συνθήκες φόβου και ανασφάλειας οι πιο ευάλωτοι.

Το αποτέλεσμα είναι εμφανές στην ψυχική υγεία των προσφύγων: οι γυναίκες ζουν σε μόνιμη ανασφάλεια, ενώ, όταν πέσει η νύχτα, κλείνονται στις σκηνές και τα κοντέινερ και, αν δεν έχουν κάποιον έμπιστο να τις συνοδεύσει, δεν βγαίνουν ούτε για να πάνε στην τουαλέτα.

Οι περισσότεροι άντρες από τους οποίους πήρε συνέντευξη το κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας είχαν διαγνωστεί με αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν όταν ήρθαν στην Ελλάδα, αλλά αντιθέτως επιδεινώθηκαν λόγω των συνθηκών διαμονής και της αβεβαιότητας για το μέλλον τους.

Η οργάνωση διαπίστωσε μεγάλη καθυστέρηση στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων στην ενδοχώρα, όπως και σοβαρά προβλήματα για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό, καθώς είναι αφύλαχτος ο ειδικός χώρος στον οποίο μένουν.

Οσων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί κρατούνται για μήνες στα τελείως ακατάλληλα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων των νησιών, χωρίς επαρκή εξαερισμό και προαυλισμό.

Συντάκτης:  Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.