14.3.18

Μια Καφετέρια Έχει Γίνει Πρώτο Θέμα Επειδή Αρνείται να Σερβίρει σε Αστυνομικούς

Στην ιστοσελίδα του Hasta Muerte Coffee, στο Oakland της California, η δήλωση αποστολής της καφετέριας είναι λίγο πολύ γραμμένη ως μαθηματική εξίσωση: «Καφές x Κοινότητα x Αλληλεγγύη». Όμως το κρυμμένο μέρος της εξίσωσης είναι το «μείον τους μπάτσους» και δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής άλγεβρας για να καταλάβεις ότι όλα αυτά ισούνται με αναμενόμενη οργή.

Η καφετέρια που ανήκει σε μειονότητα και διαθέτει προσωπικό που είναι επανδρωμένο από μειονότητες, βρέθηκε στη λάθος πλευρά των τοπικών ειδήσεων, όταν ένας υπάλληλος είπε σε έναν αστυνομικό με στολή ότι θα το εκτιμούσε πολύ αν εκείνος αποχωρούσε, καθώς και ότι δεν επρόκειτο να του σερβίρουν καφέ. Σύμφωνα με το NBC Bay Area, η Ένωση Αστυνομικών του Oakland έστειλε στο κατάστημα μια επιστολή, ελπίζοντας ότι θα «ανοίξει διάλογο» με τους ιδιοκτήτες του Hasta Muerte, όμως η διαχείριση τηρεί σιγήν ιχθύος, επιτρέποντας στα Mέσα, sτο Instagram και sτα t-shirts «Μπατσοδιώκτες» και «Απελάστε τους Συνοριοφύλακες», να στέλνουν το μήνυμά της.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, το Hasta Muerte ανάρτησε μια φωτογραφία με τις λέξεις «Habla con tus vecinxs, no con la policia» -το οποίο μεταφράζεται ως, «μιλήστε στους γείτονές σας, όχι στην αστυνομία»- μαζί με μια εξήγηση για την πολιτική της άρνησης εισόδου σε αστυνομικούς. «Έχοντας συμμετάσχει σε εκστρατείες κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας, γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που θεωρούμε ότι η παρουσία της αστυνομίας πλήττει το αίσθημα της σωματικής και συναισθηματικής ασφάλειας», γράφει. «Οι πρόσφατες προσπάθειες της αστυνομίας του Oakland να στρατολογήσει αστυνομικούς διαφορετικού χρώματος και να παρουσιάσει την εικόνα ότι όλο και λιγότεροι αστυνομικοί εμπλέκονται σε περιστατικά πυροβολισμών, δεν αντιστρέφει ούτε επανορθώνει το ιστορικό διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, σκανδάλων και κατάφωρης καταπίεσης».

Το Hasta Muerte είπε ότι ήθελε να βασιστεί στην κοινότητα που περιβάλλει το κατάστημα –τη γειτονιά Fruitvale του Oakland– για να διασφαλίσει την ασφάλειά του και όχι στους αστυνομικούς του Oakland. «Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να πούμε από τώρα στην κοινότητά μας σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα, καθώς γνωρίζουμε ότι η αστυνομία του Oakland, σε αντίθεση με την κοινότητα, διαθέτει πολλούς πόρους, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούνται για τη διατήρηση ομαλών δημοσίων σχέσεων, με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας. Δεν θα εκπλαγούμε αν κάποιοι από αυτούς τους πόρους διοχετευτούν σε απόπειρες απαξίωσής μας επειδή δεν τους δεχόμαστε ως μέρος της κοινότητας».

Μέχρι στιγμής, η αντίδραση φαίνεται να περιορίζεται στην αναμενόμενη πληθώρα αναρτήσεων κακών κριτικών στο Διαδίκτυο. Η σελίδα της καφετέριας στο Facebook έχει πέσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργισμένοι σχολιαστές έχουν στραφεί στο Google Questions για να γράψουν «Ντροπή σας». Και όσοι διαμαρτύρονται στη σελίδα του Facebook της Ένωσης Αστυνομικών του Oakland θα απογοητευτούν να μάθουν ότι, λυπούμαστε, αλλά το Hasta Muerte έχει δικαίωμα βάσει νόμου να το κάνει αυτό.

«Δεν είναι παράνομο να αρνηθείς την εξυπηρέτηση σε αστυνομικούς ή σε άτομα οποιουδήποτε άλλου επαγγελματικού κλάδου», δήλωσε στο VICE ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Stanford και συν-διευθυντής του Κέντρου Ποινικής Δικαιοσύνης του Stanford. «Είναι σαν να λες, “Οι οδηγοί λεωφορείων δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ”. Είναι χαζό και προσβλητικό να κάνεις κάτι τέτοιο σε οποιαδήποτε ομάδα εργαζομένων, όμως δεν είναι παράνομο».

Η άρνηση εξυπηρέτησης αστυνομικών δεν είναι κάτι καινούριο, όμως, συνήθως, τα άτομα που υψώνουν το ανάστημά τους είναι υπάλληλοι μεγαλύτερων αλυσίδων εστιατορίων – και συχνά απομακρύνονται γρήγορα από τη θέση τους. Έχουν απολυθεί εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν αστυνομικούς τόσο σε ένα κατάστημα Little Caesar’s όσο και σε ένα Taco Bell στην Alabama, σε ένα κατάστημα Whataburger και ένα McDonald’s στο Texas, καθώς και ένα Noodles & Company στη Virginia, ανάμεσα σε αμέτρητες άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τα Μέσα. Άλλες αλυσίδες (όπως το Dunkin Donuts) έχουν απολογηθεί μέσω ανακοινώσεων που εξέδωσαν, κατόπιν άρνησης των εργαζομένων τους να εξυπηρετήσουν αστυνομικούς. Η διαφορά με το Hasta Muerte είναι ότι η στάση αυτή είναι η ανεπίσημη πολιτική του καταστήματος για όλους τους υπαλλήλους και όλους τους αστυνομικούς.

«Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας ότι οι αρνητικές αντιδράσεις θα είναι πολύ έντονες απέναντι στην επιχείρηση που κάνει διακρίσεις σε βάρος αστυνομικών», έγραψε η ιστοσελίδα υπέρ των οργάνων επιβολής του νόμου PoliceOne, ως απάντηση στην άρνηση εξυπηρέτησης αστυνομικών από την πλευρά των υπαλλήλων. «Μόλις ενταθεί η αντιπαράθεση, θα συνειδητοποιήσετε ότι ο χρόνος και οι καλοί πολίτες είναι στο πλευρό σας».

Όμως, στο πολιτικά φορτισμένο Oakland, είναι πολύ πιθανό αρκετοί πολίτες να κάνουν ουρές έξω από το café Hasta Muerte.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου