19.3.18

Ο Banksy για τη Ζέχρα Ντογάν που φυλακίστηκε εξαιτίας ενός πίνακα της

Στους δρόμους της Νέας Υόρκης επανεμφανίστηκε ο Βρετανός καλλιτέχνης street art, Bansky, με μία μεγάλη τοιχογραφία για τη φυλάκιση της Τουρκάλας ζωγράφου, Ζέχρα Ντογάν, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης σχεδόν τριών ετών εξαιτίας ενός πίνακά της.



Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια απουσίας από τους δρόμους της Νέας Υόρκης ο Banksy επέστρεψε καθώς πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε το σήμα κατατεθέν του, ένας αρουραίος, ζωγραφισμένος πάνω σε ένα ρολόι τοίχου, στην πρόσοψη ενός υπό κατεδάφιση κτιρίου, το οποίο στο παρελθόν φιλοξενούσε μια τράπεζα κι ένα ταχυδρομείο.

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε σε δεύτερη αστική παρέμβασή του, σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη δρόμου Borf, μια τεράστια τοιχογραφία, σε όλη την έκταση του τοίχου, γωνία Houston Street και Bowery στο Μανχάταν. 

Συγκεκριμένα η τοιχογραφία απεικονίζει γραμμές που κάνουν οι κρατούμενοι στους τοίχους του κελιού τους για να μετρούν τις μέρες εγκλεισμού τους. Συμβολικά, μετρούνται οι μέρες στη φυλακή της Τουρκάλας ζωγράφου, Ζέχρα Ντογάν, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης σχεδόν τριών ετών εξαιτίας ενός πίνακά της.




Η Ζέχρα Ντογάν, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν και ως ανταποκρίτρια στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Dicle - το οποίο έχει κλείσει - έκανε το έργο της το 2016. Το έργο για το οποίο φυλακίστηκε, έχει ως βάση μία φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας να επιχειρούν κατά του PKK.

Αυτό το οποίο το 2ο Ποινικό Δικαστήριο στη Μαρντίν θεώρησε κολάσιμο στον πίνακα της Ντογάν ήταν ότι υπήρχαν τουρκικές σημαίες σε κάποιες προσόψεις κτιρίων που δεν είχαν καταρρεύσει, όπως υπήρχαν και στη φωτογραφία με βάση την οποία δούλεψε η ζωγράφος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.