17.2.18

Cheddar Man: Μελαμψός ο πρώτος Bρετανός, υπαρξιακή κρίση για τους ρατσιστές


Του Γιώργου Λυγουριώτη
Μια πρόσφατη γενετική ανάλυση στον παλαιότερο πλήρη σκελετό της Βρετανίας, γνωστό ως Cheddar Man (που πήρε το όνομά του από το φαράγγι Cheddar στο οποίο ανακαλύφθηκε), αποκάλυψε μια έκπληξη: Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός που έζησε πριν 10.000 χρόνια, είχε σκούρο δέρμα, σγουρά μαλλιά και μπλε μάτια.

Υπαρξιακή κρίση των φασιστών
Η ανακάλυψη δείχνει επίσης ότι τα γονίδια για πιο ανοιχτό δέρμα έγιναν ευρέως διαδεδομένα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς πολύ αργότερα σε αντίθεση με τα όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Όπως επίσης ότι το χρώμα του δέρματος δεν αποκαλύπτει τη γεωγραφική προέλευση ενός ανθρώπου.

Σήμερα, περίπου το 10% των λευκών Βρετανών συνδέεται γενετικά με τους αρχαίους ιθαγενείς της Αγγλίας όπως ο Cheddar Man.

H παραπάνω είδηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, πανικό ή ακόμα και υπαρξιακή κρίση στους απανταχού φασίστες και ρατσιστές ανά τον κόσμο, που για χρόνια μιλούν για την «καθαρή» και «ανώτερη» λευκή φυλή.

Νεοναζί σε σύγχυση
Ήδη Άγγλοι νεοναζί αμφισβητούν την νέα αυτή ανακάλυψη, απαντώντας με την εξής «επιστημονική» προσέγγιση:

«Έχετε δει ποτέ ένα τόσο σκουρόχρωμο άνθρωπο με μπλε μάτια; Μάλλον ποτέ. Θα ήταν αρκετά περίεργο. Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε σκεπτικοί με αυτό.»

Οι οπαδοί της φυλετικής «καθαρότητας», όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και παγκοσμίως, γκαρίζουν εδώ και χρόνια ότι μια μαζική μεταναστευτική εισροή θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάμειξη των φυλών, που θα οδηγήσει στην «εξαφάνιση» της λευκής φυλής. Ωστόσο, όπως δείχνει η ανακάλυψη του Cheddar Man, στην Βρετανία φαίνεται ότι συνέβη το αντίθετο, δηλαδή οι λευκές φυλές κυριάρχησαν έναντι των πιο «μελαμψών» προγόνων.

Καθαρές φυλές υπάρχουν μόνο σε βρώμικα μυαλά
Είναι πραγματικά αστείο να μιλάμε για καθαρές φυλές, καθώς η γενετική σύνθεση όλων των λαών έχει αλλοιωθεί και αναμιχθεί από τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών μέσα στους αιώνες. Μετακινήσεις που προέκυψαν από κατακτήσεις ξένων αυτοκρατοριών, από πολέμους και φτώχεια, από ξηρασίες ή από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα που ώθησε πληθυσμούς να φύγουν από τα εδάφη τους. Μάλιστα, ιστορικά οι περιοχές και οι πληθυσμοί που είχαν την μεταλύτερη «κινητικότητα» και «ανάμειξη» ήταν αυτοί που εξελίχθηκαν πολιστικά, ενώ οι φυλές που παρέμειναν απομονωμένες δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν.

Άλλωστε ο παρακάτω χάρτης που παρουσιάζει την γενετική σύνθεση των ευρωπαϊκών χωρών είναι κατατοπιστικός.



Ο χάρτης αυτός δείχνει τη σύνθεση του σημερινού πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών με βάση τη σύνδεση τους με ομάδες αρχαίων φυλών. Βλέπουμε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί είναι αναμεμιγμένοι, και δεν υπάρχουν «καθαρές» φυλές.

Η «καθαρότητα» φέρνει δυστυχία
Επίσης, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες, αποκαλύπτει ότι οι γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με πιο ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις του δέρματος είχαν αναπτυχθεί πριν ακόμα ο Homo Sapiens (που είναι ο αρχαιότερος πρόγονος του ανθρωπίνου είδους) αρχίσει να μετακινείται εκτός της αφρικανικής ηπείρου.

Ο Τομ Μπουθ, αρχαιολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ο οποίος πήρε μέρος στην έρευνα του Cheddar Man, δήλωσε:

«Στην πραγματικότητα, όλο αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν φανταστικές φυλετικές κατηγορίες που είναι σύγχρονα οικοδομήματα και δεν ίσχυαν στο παρελθόν».

Κι έχει απόλυτο δίκιο. Γιατί η θεωρία των «καθαρών» φυλών οδήγησε στην δικαιολόγηση της αποικιοκρατίας, της δουλείας, ακόμη και της γενοκτονίας. Οι θεωρίες της «καθαρής φυλής» ενέπνευσαν τον Χίτλερ και τους όμοιους του σε όλο τον κόσμο, και οδήγησαν στο σφαγείο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σήμερα, οι ακροδεξιοί επικαλούνται τις ίδιες θεωρίες για να δικαιολογήσουν τις κοινωνικές ανισότητας και την ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Όμως, η περίπτωση του Cheddar Man ήρθε να δώσει ένα χαστούκι στην κοσμοθεωρία των ρατσιστών για την «καθαρή» λευκή φυλή. Ξυδάκι στους Βρετανούς φασίστες λοιπόν…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.