14.2.18

Οι Τούρκοι Αντικαθεστωτικοί Χάνουν τη Ζωή τους στον Έβρο Προσπαθώντας να Ξεφύγουν απ' τον Ερντογάν

Δύο οικογένειες Τούρκων αντικαθεστωτικών, μεταξύ αυτών τρία ανήλικα παιδιά, προσπάθησαν να περάσουν τα ξημερώματα της Τρίτης τον ποταμό Έβρο και να διαφύγουν στην Ελλάδα. Οι επτά Τούρκοι επιβιβάστηκαν σε μια φουσκωτή βάρκα με ακόμη τουλάχιστον τρία άτομα, πιθανόν πρόσφυγες. Για άγνωστο λόγο, η βάρκα αναποδογύρισε μέσα στο νερό. Μία μητέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά της βρέθηκαν πνιγμένοι λίγες ώρες αργότερα στην τουρκική όχθη του Έβρου, βόρεια, στο ύψος της Αδριανούπολης. Οι υπόλοιποι αγνοούνται και τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν ως αργά χθες να εντοπίσουν ίχνη τους. Τα νερά του ποταμού είναι φουσκωμένα αυτήν την εποχή και η επιχείρηση γίνεται πιο δύσκολη.


Τουρκικά Μέσα μετέδωσαν ότι οι δύο οικογένειες επικοινώνησαν για τελευταία φορά με συγγενείς τους στις 5 τα ξημερώματα, λίγο πριν επιβιβαστούν στη λαστιχένια βάρκα. Η ιστοσελίδα Stockholm Center for Freedom (SCF), την οποία διαχειρίζονται Τούρκοι αντικαθεστωτικοί δημοσιογράφοι που έχουν βρει καταφύγιο στη Βόρεια Ευρώπη, μετέδωσε ότι ανασύρθηκε νεκρή από το ποτάμι η 37χρονη Ayşe Abdurrezzak και τα αγόρια της, Hali Münir και Abdul Kadir Enes Abdurrezzak, ηλικίας τριών και 11 ετών αντίστοιχα. Ο πατέρας της οικογένειας, Uğur, αγνοείται. Οι δύο γονείς ήταν δάσκαλοι και εργάζονταν σε σχολείο του Kartepe της επαρχίας Kocaeli, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Θεωρήθηκαν οπαδοί του κινήματος του Gülen, ιμάμη εξόριστου στις ΗΠΑ, τον οποίο το καθεστώς Erdogan θεωρεί «τρομοκράτη» και υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος το καλοκαίρι του 2016. 


Όπως χιλιάδες ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι στην Τουρκία, το ζευγάρι των δασκάλων εκδιώχθηκε από το σχολείο που εργαζόταν και τα υπάρχοντά τους κατασχέθηκαν. Στην ίδια λαστιχένια βάρκα, σύμφωνα με το SCF, φέρεται να επέβαινε ο Τούρκος Fahreddin Doğan, με τη σύζυγό του, Asli, και τον δυόμιση ετών γιο τους, Ibrahim Selim. Και οι τρεις, επίσης, αγνοούνται. Περισσότερα στοιχεία για την οικογένεια Doğan, καθώς και αν γνωρίζονταν με την πρώτη οικογένεια, δεν έγιναν γνωστά. Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι το σήμα που έλαβαν τα σωστικά συνεργεία μιλούσε για τουλάχιστον δέκα επιβάτες πάνω στη λαστιχένια βάρκα, η οποία φέρεται να βρέθηκε τρυπημένη. Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, πρώτοι τις φωνές που καλούσαν σε βοήθεια άκουσαν Τούρκοι στρατιώτες, που έκαναν περιπολία κατά μήκος της νεκρής ζώνης στο ποτάμι. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Cevheri Güven, ο οποίος έχει διαφύγει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, έγραψε στο Twitter: «Αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το καθεστώς Erdogan. Πνίγηκαν στον ποταμό Έβρο. Κατηγορούνταν ως μέλη του κινήματος Gülen». Ο Güven ήταν διευθυντής σύνταξης στο τουρκικό περιοδικό Nokta, ένα από δεκάδες μέσα ενημέρωσης που έκλεισε ο Ερντογάν.

Στο ίδιο περιοδικό εργαζόταν και ο Murat Çapan, για τον οποίο καταγγέλθηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι επαναπροωθήκε στον Έβρο από Έλληνες αστυνομικούς και αγνώστους που φορούσαν κουκούλες. Οι Güven και Capan καταδικάστηκαν ερήμην από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 22 ετών και έξι μηνών ο καθένας. Εξαιτίας μια σειράς δημοσιευμάτων, κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος Ερντογάν. Το VICE είχε συναντήσει τον Güven, ο οποίος υποστήριξε ότι κινδυνεύει η ζωή του και ότι ελπίζει να γίνει δεκτό το αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι (δάσκαλοι, δικαστές, αστυνομικοί) έχουν απολυθεί και περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί ως «γκιουλενιστές» και «τρομοκράτες». Σύμφωνα με την Καθημερινή, συνολικά 1.827 Τούρκοι φυγάδες ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα το 2017. Τούρκοι αντικαθεστωτικοί χρησιμοποιούν τα περάσματα των μεταναστών στον Έβρο. Τον περασμένο μήνα δικηγόροι κατήγγειλαν επώνυμα ότι οι ελληνικές Αρχές κάνουν παράνομες επαναπροωθήσεις στο ποτάμι. Η κυβέρνηση το διέψευσε, όμως, την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό ότι δικηγόροι, που έχουν αναλάβει την υποστήριξη Τούρκων αιτούντων ασύλου, βρίσκονται στο στόχαστρο. Η νέα τραγωδία στον Έβρο συμβαίνει τρεις μήνες μετά το παρόμοιο περιστατικό στη Λέσβο. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τούρκος δάσκαλος Hussein Maden και η σύζυγός του, Nur, προσπάθησαν, μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά τους, να περάσουν με βάρκα στο ελληνικό νησί. Ο πατέρας και δύο παιδιά βρέθηκαν πνιγμένοι στη θαλάσσια περιοχή του Μανταμάδου. Η μητέρα και το τρίτο παιδί της οικογένειας αγνοούνται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.