22.2.18

Μπρος Ε.Ε. και πίσω Ταλιμπάν

O Χασάν Γιαν έφυγε από το Αφγανιστάν πριν από πέντε-έξι χρόνια, είκοσι και κάτι χρόνων, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του που είχε μεταναστεύσει πολύ νωρίτερα.

Πήγε στη Γερμανία, δούλεψε και έβαλε σε σειρά τη ζωή του. Ολα άλλαξαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, καθώς η Ε.Ε. και η Γερμανία υιοθετούσαν όλο και πιο σκληρή στάση απέναντι στους μετανάστες.
Η νέα έκθεση «Escape Again» της γερμανικής οργάνωσης Pro Asyl και της οργάνωσης Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο φέρνει στο φως την τραγική ιστορία του Χασάν (όχι το πραγματικό του όνομα) και άλλων τριών Αφγανών εγκατεστημένων χρόνια στη Γερμανία, οι οποίοι απελάθηκαν ξαφνικά στο Αφγανιστάν το φθινόπωρο του 2016, εξαιτίας της νέας πολιτικής απελάσεων της Ε.Ε.
Επέστρεψαν όμως έπειτα από λίγο στην Ευρώπη και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ζώντας σε υποτυπώδεις συνθήκες στην Αθήνα ή στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου προσπαθούν να διεκδικήσουν ξανά το δικαίωμα σε μια ζωή με σχετική ασφάλεια.
Η έκθεση αναδεικνύει τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αποτυγχάνει να πάρει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και τα κίνητρα των ανθρώπων, όπως και να προβλέψει τις κινήσεις τους, επιτυγχάνοντας μόνο να δυσκολέψει τη ζωή τους.
Οταν απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό η αίτηση ασύλου του Χασάν, ο ίδιος μπήκε σε καθεστώς ανοχής. Ο δικηγόρος του τον συμβούλεψε να μη φοβάται, καθώς δεν είχε αφγανικό διαβατήριο και δεν γινόταν να απελαθεί.
Ωστόσο, η υπογραφή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας της Ε.Ε. με το Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2016 και η διμερής συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Γερμανίας και του Αφγανιστάν δημιούργησαν ένα πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο για τις απελάσεις, ανοίγοντας την πόρτα στην αυθαιρεσία των αρχών.
Ο Χασάν συνελήφθη ξαφνικά ένα βράδυ, κρατήθηκε τρεις μέρες και την επομένη βρέθηκε μαζί με άλλους συμπατριώτες του σε μια πτήση με προορισμό την Καμπούλ, φορώντας ακόμα τα ρούχα που φορούσε το βράδυ της σύλληψης.
Δεν άντεξε περισσότερο από έξι μέρες στην αφγανική πρωτεύουσα. «Είδα πώς είχαν αλλάξει οι άνθρωποι. Πρόσεχαν ότι ερχόμουν από την Ευρώπη. Ερχονταν άγνωστοι στον δρόμο και μου έλεγαν ότι είμαι άπιστος», σημειώνει ο Χασάν.

Από τον Εβρο

Εφυγε από το Αφγανιστάν κι έφτασε στην Ελλάδα στις αρχές του περασμένου Ιουνίου, περνώντας τον Εβρο δύο φορές.
Την πρώτη, τον συνέλαβαν οι ελληνικές αρχές και τον επαναπροώθησαν στην Τουρκία.
Τη δεύτερη, κατάφερε να φτάσει στην Αθήνα, όπου ζει το τελευταίο διάστημα χάρη στην αλληλεγγύη συμπατριωτών του και Ελλήνων.
Υπέβαλε αίτημα για άσυλο, αλλά η συνέντευξή του αναβλήθηκε, καθώς είχε ξαναπεράσει τη διαδικασία στη Γερμανία. Δεν μπορεί να βρει θέση σε καμπ ή σε διαμέρισμα για όσους ζητούν άσυλο, ούτε μπορεί να πάρει κάρτα μετρητών, καθώς δεν μένει σε σταθερή διεύθυνση. Αλλά επιμένει. «Φοβάμαι πολύ το Αφγανιστάν. Αποκλείεται να γυρίσω πίσω», λέει με απόγνωση.
Οι άλλοι τρεις Αφγανοί δοκίμασαν να μείνουν περισσότερο στην Καμπούλ, αλλά αναγκάστηκαν κι αυτοί να την εγκαταλείψουν σύντομα. Ενας στοχοποιήθηκε από τους Ταλιμπάν και ζούσε άστεγος χωρίς δουλειά στους δρόμους.
Αλλος γλίτωσε από μια βόμβα που έσκασε λίγα μέτρα δίπλα του.
Ο τρίτος έχει σοβαρό πρόβλημα όρασης και εμφανίζει έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Ζουν σε κάποιο ελληνικό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, όπου μέρα με τη μέρα μεγαλώνει η απόγνωσή τους, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν να διεκδικούν μια ζωή στοιχειωδώς προστατευμένη, που δεν μπορούν να έχουν στην πατρίδα τους.
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.