21.2.18

Ανοίγει ξανά το ζήτημα ποινικοποίησης της μοιχείας στην Τουρκία


Να εξεταστεί η πιθανότητα ποινικοποίησης της μοιχείας στην Τουρκία πρότεινε ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, επανερχόμενος σε ένα ζήτημα που προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός της Τουρκίας αλλά και την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν τέθηκε για πρώτη φορά, πριν από σχεδόν μια δεκαετία.
Σημειώνεται ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα ποινικοποίησης της μοιχείας το 2004, δύο χρόνια αφότου ανήλθε στην εξουσία, στο πλαίσιο μια ευρύτερης αναθεώρησης του ποινικού κώδικα. Όμως η πρόταση αυτή συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση της λαϊκής αντιπολίτευσης ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τότε ότι θα υπονόμευε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ, πολύ επίκαιρο να συζητήσουμε ξανά το θέμα της μοιχείας, καθώς η κοινωνία μας βρίσκεται σε διαφορετική θέση σε ό,τι αφορά τις ηθικές αξίες» είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, μετά από μια ομιλία του στο κοινοβούλιο. «Πρόκειται για ένα πολύ παλιό ζήτημα. Θα έπρεπε να συζητηθεί. Περιλαμβανόταν ήδη στις προτάσεις μας (το 2004). Εκείνη την εποχή κάναμε ένα βήμα σύμφωνο με τα αιτήματα της ΕΕ, αλλά κάναμε λάθος», πρόσθεσε.

Η Τουρκία αποποινικοποίησε τη μοιχεία για τις γυναίκες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Για τους άνδρες ήταν νόμιμη επί πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου