12.2.18

Επικεφαλής ΜΚΟ Πλήρωναν Νεαρές Κοπέλες για Σεξ στην Αϊτή, Μετά τον Σεισμό του 2010

Ένας κορυφαίος φιλανθρωπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκε πριν από λίγες μέρες πως συμμετείχε στη συγκάλυψη του ζητήματος, μετά την αποκάλυψη ότι ανώτερα στελέχη οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας πλήρωσαν νεαρά κορίτσια από την Αϊτή για σεξ, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου 2010.

Μια έρευνα από τους Τimes αποκάλυψε τρεις ανώτερους υπαλλήλους της MKO Oxfam, στους οποίους «επιτράπηκε» να παραιτηθούν και τέσσερις άλλους που απολύθηκαν για ανάρμοστη συμπεριφορά σε σχέση με σεξουαλική εκμετάλλευση, κατέβασμα πορνογραφικού υλικού, εκφοβισμό και τρομοκράτηση στο νησί της Καραϊβικής, τους μήνες μετά την τραγωδία.

Η Oxfam διεξήγε μια εσωτερική έρευνα το 2011, αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις επακόλουθες απολύσεις και παραιτήσεις.

Το ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ορισμένες από τις πόρνες ήταν ανήλικες. Πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση δήλωσαν στους Times ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας είχαν προσκαλέσει «ομάδες νεαρών ιερόδουλων» στον ξενώνα τους. Μια πηγή περιγράφει πως είδε βίντεο από ένα πάρτι που ήταν σαν «όργιο του Καλιγούλα», με τα κορίτσια να φοράνε μπλουζάκια της Oxfam .

Η οργάνωση δήλωσε στο VICE News πως οι ισχυρισμοί για σεξ με ανήλικες δεν αποδείχθηκαν ποτέ. Παρά τα ευρήματα της έρευνας και το γεγονός ότι η πορνεία είναι παράνομη στην Αϊτή, η Oxfam δεν ενημέρωσε τις τοπικές Αρχές, επειδή, μετά από νομικές συμβουλές, η φιλανθρωπική οργάνωση θεώρησε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο η αναφορά αυτών των περιστατικών στην Αστυνομία να οδηγήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια», όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Oxfam.

Οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν μέρος μιας τεράστιας διεθνούς προσπάθειας για την παροχή αρωγής στη χώρα, μετά τον σεισμό στο Πορτ-ο-Πρενς, ο οποίος σκότωσε 220.000 ανθρώπους και άφησε πάνω από 1,5 εκατομμύρια άπορους.

Μετά την έρευνα της Oxfam, ο επικεφαλής της ΜΚΟ στην Αϊτή, Roland van Hauwermeiren, παραδέχτηκε ότι έφερνε πόρνες στη βίλα του που νοικιάστηκε χρησιμοποιώντας κάποια από τα 415 εκατομμύρια δολάρια που η οργάνωση λαμβάνει από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και από δωρεές κάθε χρόνο.

Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η Oxfam συμφώνησε να δώσει στον Van Hauwermeiren και σε άλλους δύο ανώτερους υπαλλήλους τη δυνατότητα για «μια σταδιακή και αξιοπρεπή έξοδο», διότι η απόλυσή τους θα είχε «δυνητικά σοβαρές συνέπειες» για τη φιλανθρωπική οργάνωση. Η ΜΚΟ δήλωσε για τον Van Hauwermeiren ότι του επέτρεψαν «να παραιτηθεί, επειδή συνεργάστηκε πλήρως και υποστήριξε την ερεύνα».

Σε μια δήλωση μέσω email, η Oxfam είπε στο VICE News ότι «αντιμετωπίζουμε εξαιρετικά σοβαρά κάθε καταγγελία για ανάρμοστη συμπεριφορά. Μόλις πληροφορηθήκαμε τις καταγγελίες για την Αϊτή το 2011, ξεκινήσαμε εσωτερική έρευνα». Ένας εκπρόσωπος της φιλανθρωπικής οργάνωσης αρνήθηκε ότι είχαν προσπαθήσει να συγκαλύψουν τα γεγονότα. «Δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης», δήλωσε ο εκπρόσωπος στην Telegraph.

Η Oxfam δήλωσε ότι ενημέρωσε την Επιτροπή Φιλανθρωπικών Οργανώσεων για την έρευνα, αλλά η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έλαβε ποτέ την τελική έκθεση και σε καμία περίπτωση δεν της επισημάνθηκε ότι αφορούσε «πιθανά σεξουαλικά εγκλήματα που αφορούν ανήλικες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.