12.1.18

«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα άλλη λύση πλην της ΒΙΑΛ»

Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ Χίο βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε μια αιφνιδιαστική «επίσκεψη εργασίας», ώστε να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών τοποθέτησης των οικίσκων και να συναντήσει εκπροσώπους των τοπικών αρχών, αλλά και κατοίκους της περιοχής, με τους οποίους και συνομίλησε εντός της ΒΙΑΛ.

Ο υπουργός εμφανίστηκε ακόμα μια φορά κατηγορηματικός πως η ΒΙΑΛ δεν θα κλείσει, θέση που επανέλαβε και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στη συνάντηση με τον δήμαρχο Χίου Μαν. Βουρνού στο δημαρχείο του νησιού.
Επανέλαβε επίσης ότι καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια για αποσυμφόρηση του Κέντρου με ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού την ίδια ημέρα οι πρόσφυγες εκεί μόλις ξεπερνούσαν τους 1.600 σε αριθμό αντί των 2.500 που είχαν φτάσει μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Στις διαμαρτυρίες των κατοίκων για ζημιές στις καλλιέργειές τους και στις περιουσίες τους, ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι θα προχωρήσει και το θέμα των αποζημιώσεων, οι οποίες σύμφωνα και με τον πρόεδρο της κοινότητας Χαλκειούς φτάνουν τις 35.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα έξω από τη ΒΙΑΛ, μερικές δεκάδες κάτοικοι της κοινότητας Χαλκειούς πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αναρτώντας και ένα πανό και καλώντας τον υπουργό να παραιτηθεί.
Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα στο αεροδρόμιο Χίου, με κατοίκους του Χαλκειούς και μέλη της λεγόμενης «Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα» και τρία μέλη της Χρυσής Αυγής ανάμεσά τους να εισβάλλουν στην αίθουσα αναχωρήσεων και να φωνάζουν συνθήματα κατά του υπουργού, χαρακτηρίζοντας τον «προδότη» και «αρχιφασίστα». Τον καλούσαν να παραιτηθεί.
Λίγο νωρίτερα σε συνάντησή του με τον δήμαρχο Χίου, ο Μανώλης Βουρνούς έθεσε εκ νέου το θέμα της έξωσης του υπουργείου από τη ΒΙΑΛ, μετά και το πέρας της σχετικής σύμβασης παραχώρησης.
Ο υπουργός με δηλώσεις του αργότερα υπενθύμισε ότι το θέμα θα κριθεί δικαστικά. Πάντως ο ίδιος κάλεσε την τοπική κοινωνία να αναρωτηθεί πώς θα είναι το νησί χωρίς τη ΒΙΑΛ, στον βαθμό που δεν υπάρχει στον ορίζοντα άλλη εναλλακτική πρόταση, την οποία πάντως αν υπάρξει ο ίδιος φάνηκε διατεθειμένος να συζητήσει.
Στις δηλώσεις του ο δήμαρχος έβαλε και το θέμα της ύδρευσης ως ένα μέγιστο ζήτημα που θα ανακύψει το καλοκαίρι, αλλά και της αποκομιδής των σκουπιδιών από εκεί, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ούτε σε αυτό λόγω του όγκου τους!
Άποψη, βέβαια, που γεννάει ερωτήματα, αφού τίποτα δεν συνηγορεί στο ότι ο δήμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει 2.000 κόσμο όταν ο πληθυσμός του νησιού είναι περί τις 50.000.
Πάντως ο υπουργός στις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο και μακριά από τον μαινόμενο κόσμο, τόνισε ότι για όλα τα πρακτικά προβλήματα θα αναζητηθούν λύσεις, ενώ τόνισε ότι η φημολογούμενη αύξηση εγκληματικότητας, λόγω της παρουσίας μεταναστών στο νησί, φτάνει μόλις στο 0,2%, μέγεθος στατιστικά αμελητέο.
Ο ίδιος στάθηκε ακόμη μια φορά στην αναγκαιότητα κατασκευής Προαναχωρησιακού Κέντρου και συνολικά υπερασπίστηκε την «κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας». 
Γράφει:Γιώργος Παγούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.