9.1.18

Παραμένει ο νόμος-ντροπή κατά των ομοφυλόφιλων στο Μισισίπι


Ένα πολύ άσχημο νομικό προηγούμενο δημιουργεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απορρίψει προσφυγή κατά νόμου της Πολιτείας του Μισισίπι, που προβλέπει πως οι εργοδότες μπορούν να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν ομοφυλόφιλους επικαλούμενοι τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε το 2016, έναν χρόνο μετά την ιστορική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για νομιμοποίηση γάμων μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου σε όλες τις ΗΠΑ. Προβλέπει ότι καταστηματάρχες και κυβερνητικοί υπάλληλοι μπορούν να αρνηθούν να εξυπηρετήσουν λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και διεμφυλικούς επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους.

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται ότι ο νόμος προστατεύει της θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και τις ηθικές αξίες των προσώπων και των επιχειρήσεων. Οι αντίπαλοί του, από την άλλη, καταγγέλλουν ότι επιτρέπει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ, παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

Το νόμο αυτό έχει επικυρώσει και ο ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της πολιτείας Φίλιπ Μπράιαντ, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή.

Χθες οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν ακύρωσαν μία απόφαση υπέρ του νόμου που είχε εκδώσει τον Ιούνιο το 5ο Εφετείο της Νέας Ορλεάνης κρίνοντας τότε ότι οι ενάγοντες δεν είχαν έννομο δικαίωμα να προσφύγουν.

Δικηγόροι που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων είπαν ότι αναμένεται να κατατεθούν και νέες προσφυγές. Την ίδια στιγμή εκτιμάται ότι εκείνοι στους οποίους τα καταστήματα και οι υπάλληλοι θα αρνηθούν να παράσχουν υπηρεσίες αφού θα τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος είναι πιο πιθανό να θεωρηθούν ότι έχουν έννομο συμφέρον να στραφούν κατά του νόμου.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο Μισισίπι μέχρι να ανατρέψουμε αυτόν τον επιζήμιο νόμο, καθώς και σε οποιαδήποτε άλλη πολιτεία όπου οι βουλευτές θα περάσουν νόμους για να ανατρέψουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ», είπε η Μπεθ Λίτρελ της οργάνωσης Lambda Legal.

Από την πλευρά της η ακραία χριστιανική οργάνωση Alliance Defending Freedom βοηθά την Πολιτεία να υπερασπιστεί τον νόμο με τον δικηγόρο της Κέβιτ Θίριοτ να σημειώνει «Καλοί νόμοι όπως αυτός του Μισισίπι προστατεύουν τις ελευθερίες και δεν βλάπτουν κανέναν».

Το μέτρο, μεταξύ άλλων, επιτρέπει στους επιχειρηματίες να αρνηθούν να παράσχουν γαμήλιες υπηρεσίες σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Δικαστές και ειρηνοδίκες μπορούν επίσης να αρνηθούν να τελέσουν γάμους ομοφυλοφίλων.

Εφόσον ο νόμος τεθεί σε ισχύ και απορριφθούν όλες οι προσφυγές θα δημιουργηθεί ένα νομικό προηγούμενο για να περάσουν αντίστοιχοι νόμοι και σε άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε το 2016 την εφαρμογή του νόμου με το σκεπτικό ότι προωθεί τις «αυθαίρετες διακρίσεις» σε βάρος των ΛΟΑΔ και των άγαμων προσώπων. Το 5ο Εφετείο όμως ανέτρεψε την απόφασή του.

Πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αντιμετωπίσει εκ νέου μία αντίστοιχη περίπτωση τον Ιούνιο, καθώς θα κληθεί να εξετάσει εάν ένας ζαχαροπλάστης από το Κολοράντο είχε το συνταγματικό δικαίωμα να αρνηθεί να φτιάξει μια γαμήλια τούρτα για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων επικαλούμενος τις συντηρητικές χριστιανικές πεποιθήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.