17.1.18

Κακά μαντάτα από το Καλέ


«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ξαναριζώσει άλλη μία “Ζούγκλα” στο Καλέ», διακήρυξε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν από το «λιμάνι της αγωνίας» στη Βόρεια Γαλλία, έναν και πλέον χρόνο μετά τη διάλυση του αυτοσχέδιου καταυλισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση Ολάντ.

«Θα υπάρξει μηδενική ανοχή για την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου», προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη «εξάπλωση» συστάδων από σκηνές στο δάσος δίπλα από τον σιδερόφραχτο αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του λιμανιού.

Εναν δρόμο-καρμανιόλα, που εξακολουθεί να βάφεται με αίμα λόγω των καθημερινών προσπαθειών απελπισμένων ανθρώπων να τρυπώσουν σε κάποιο διερχόμενο όχημα για να διασχίσουν τα στενά της Μάγχης και να φτάσουν στη βρετανική επικράτεια, όπου ενίοτε τους περιμένει κάποιος συγγενής τους. Τουλάχιστον τρεις επίδοξοι αιτούντες άσυλο στη Βρετανία -ανάμεσά τους κι ένας 15χρονος ασυνόδευτος Αφγανός- σκοτώθηκαν μόνο τον Δεκέμβρη σε τροχαία δυστυχήματα έξω απ’ το Καλέ...

Αρνήθηκαν να τον δουν
Μη κυβερνητικές οργανώσεις, που βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή κόντρα στη βούληση τοπικών αρχών και πολλών κατοίκων, αποδίδουν εν πολλοίς τους θανάτους στις κακές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής που ωθούν σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους, ειδικά ασυνόδευτους ανήλικους, να το σκάνε και να παίζουν τις ζωές τους κορόνα-γράμματα για να καταφέρουν να πατήσουν στη Βρετανία και να επανενωθούν με μέλη οικογενειών τους, όπως έχουν νόμιμο δικαίωμα βάσει και της γαλλο-βρετανικής συμφωνίας Le Touquet.

Για παράδειγμα, μόνο λίγες δεκάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι από τους εκατοντάδες που απομακρύνθηκαν από τη «Ζούγκλα» πήραν άδεια να μεταβούν νόμιμα στη Βρετανία, καθώς αθετήθηκαν οι υποσχέσεις εκ μέρους και των γαλλικών και των βρετανικών αρχών για εξατομικευμένη εξέταση της περίπτωσής τους και σύντομη μεταφορά τους σε βρετανικό έδαφος.

Αφού επισκέφτηκε ξενώνα φιλοξενίας νοτιοανατολικά του Καλέ, όπου συνομίλησε μπροστά στις κάμερες με Αφρικανούς αιτούντες άσυλο, μέλη του προσωπικού και εκπροσώπους ορισμένων ΜΚΟ (τουλάχιστον τρεις οργανώσεις αρνήθηκαν να τον συναντήσουν), ο Μακρόν μαζί με τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, μετέβη σε αστυνομικό τμήμα της πόλης.

Εκεί εκφώνησε ομιλία με πολλούς αποδέκτες, αφ’ ενός εν αναμονή της κατάθεσης νομοσχεδίου για σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, αφ’ ετέρου εν όψει των αυριανών επαφών του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

«Η πίσω πόρτα»
«Το Καλέ δεν είναι η πίσω πόρτα για μετάβαση στη Βρετανία», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «αδιέξοδο» το στήσιμο νέων αυτοσχέδιων καταυλισμών στα περίχωρα της πόλης.

Η λύση για κάθε ενδιαφερόμενο είναι να μεταβεί σε κέντρο υποδοχής και να καταθέσει αίτηση για άσυλο, επισήμανε, έτσι ώστε όσοι το δικαιούνται να μπορέσουν να μείνουν νόμιμα στη Γαλλία.

Αν η αίτησή τους απορριφθεί, θα τίθενται υπό κράτηση (για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τις 45 μέρες που ισχύουν τώρα) και θα επαναπατρίζονται (βλέπε: απελαύνονται).

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μακρόν προανήγγειλε μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε έξι μήνες από 18 που είναι σήμερα.

Τόνισε πως κατανοεί την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας στην ευρύτερη περιφέρεια του Καλέ: μια περιοχή-προπύργιο της Ακροδεξιάς που μαστίζεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, με τις αρχές και σημαντική μερίδα του πληθυσμού να επιρρίπτουν πολλά από τα προβλήματά τους στη (μη) διαχείριση του θέματος εκ μέρους της Βρετανίας (πόσο μάλλον εν όψει Brexit) αλλά -κυρίως- στους «συνήθεις υπόπτους», πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Μακρόν από τη μια καυτηρίασε την απρόκλητη βία που τους ασκούν αστυνομικοί προκειμένου να τους εκδιώξουν, καταστρέφοντας συχνά-πυκνά τις σκηνές τους, κατάσχοντας τα υπάρχοντά τους, χτυπώντας τους και ψεκάζοντάς τους με δακρυγόνα, και απείλησε με τιμωρία όσους υπερβαίνουν το καθήκον τους.

Από την άλλη όμως στηλίτευσε τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Καλέ, τόσο για «χειραγώγηση» προσφύγων και μεταναστών επειδή δήθεν τους ενθαρρύνουν να παραμένουν εκεί και να επιχειρούν το επικίνδυνο πέρασμα προς τη Βρετανία, όσο και για «ψευδείς» καταγγελίες αστυνομικής βίας, απειλώντας πλέον άπαντες με αγωγές για συκοφαντική δυσφήμηση.

Οι βελτιώσεις
Δεδομένου πως η Γαλλία δέχτηκε πέρσι πάνω από 100.000 αιτήσεις ασύλου, αυξημένες κατά 17% συγκριτικά με το 2016, ο Μακρόν καταφέρθηκε και ενάντια στον «ανεπαρκή και ασυνάρτητο» Κανονισμό του Δουβλίνου.

Επέμεινε πως απαιτείται η θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για το άσυλο, απορρίπτοντας παράλληλα τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ε.Ε., αφού κάτι τέτοιο «θα απάλλασσε τις χώρες εισόδου από τις ευθύνες τους»...

Κι ενώ δέχεται και εσωκομματικά πυρά για κίνδυνο προδοσίας των αρχών του ουμανισμού που ευαγγελίζεται δημόσια, ο Μακρόν αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση Μέι «συγκεκριμένες βελτιώσεις» της διμερούς συμφωνίας Le Touquet, που υπογράφτηκε το 2003 και προβλέπει ουσιαστικά μετάθεση των βρετανικών συνοριακών ελέγχων σε γαλλικό έδαφος, με αντάλλαγμα χρήματα, υπερσύγχρονο εξοπλισμό και αστυνομικές δυνάμεις εκ μέρους του Λονδίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα πιέσει την (απρόθυμη και στριμωγμένη εσωτερικά) Βρετανίδα πρωθυπουργό τόσο να συνεισφέρει περισσότερα στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών που θα ήθελαν να μεταβούν στη χώρα της αλλά παραμένουν στη Γαλλία, όσο και να δεχτεί περισσότερους ασυνόδευτους ανήλικους. Ες αύριον το παζάρι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.