8.1.18

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ: «Ο Αρχηγός δε λερώνει τα χέρια του, άλλος είναι ο ρόλος του»


Επανεκκίνηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγή για το 2018, στη δικαστική αίθουσα γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με τον Δημήτρη Χριστόπουλο να καταθέτει ως μάρτυρας πολιτικής αγωγής.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Παντείου, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην οποία υπάγεται και το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, σημείωσε ότι η οι επιθέσεις της ναζιστικής οργάνωσης εντάθηκαν από το 2011 έως και το 2013.

«Είχαμε να κάνουμε με έναν συγκεκριμένο τύπο εγκληματικής δράσης και ήδη από τότε επισημάναμε ότι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνο ότι οι δράστες ήταν σε διαρκή εγκληματική ετοιμότητα» είπε ο κ. Χριστόπουλος για να προσθέσει ότι υπήρχε κοινός τρόπος τέλεσης αυτών των εγκλημάτων και με εμφανή πολιτική αναφορά».

Εξήγησε ότι τα τάγματα εφόδου δήλωναν ότι ανήκαν στην οργάνωση, ενώ σημείωσε ότι το 2011 έγιναν 350 επιθέσεις και περίπου στις μισές οι δράστες δήλωναν ότι είναι χρυσαυγίτες. Οι επιθέσεις πραγματοποιούνταν νύχτα, με αιφνιδιαστικό τρόπο τέλεσης, στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων, αλλά και με συγκεκριμένο τρόπο ένδυσης που παραπέμπει στα χαρακτηριστικά της οργάνωσης.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει η δήλωση Μιχαλολιάκου ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα ο Δημήτρης Χριστόπουλος απάντησε ότι σημαίνει «δηλώνω πολιτικά υπεύθυνος γι' αυτή την πράξη, καλύπτω αυτή την πράξη, σημαίνει ότι δεν είμαι ο φυσικός αλλά ο ηθικός αυτουργός, σημαίνει ότι αυτή η πράξη εντάσσεται σε ένα πλαίσιο εντολών που εγώ δίνω»

«Τα λέγαμε από τις αρχές του '12, με δημόσια έγγραφα, τότε νιώθαμε μόνοι μας, ότι ήμασταν στα όρια του γραφικού, βλέπαμε ρατσιστικό έγκλημα από οργάνωση ιεραρχικά δομημένη, δεν εισακουστήκαμε - τα μετέπειτα περιστατικά ήταν πικρή επισφράγιση αυτής της διαπίστωσης» ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόπουλος.

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η οργάνωση έχει μία διαπιστωμένη ιεραρχική δομή, κάθετη, απρέγκλιτη και τα εγκλήματα τελούνται επειδή το θύμα ανήκει σε μία ομάδα που στοχοποιείται ως τέτοια από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. «Αν δεν είχε συμβεί η δολοφονία Φύσσα θα συνέχιζαν.

«Οι επιθέσεις δεν αποφασίζονται από αυτούς που τελούν το έγκλημα, αλλά ιεραρχικά, ήταν πολιτική επιλογή» είπε ο κ. Χριστόπουλος για να προσθέσει «Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν λέρωνε τα χέρια του με αίμα, είναι άλλος ο ρόλος του στην ιεραρχία της οργάνωσης, άλλοι το έκαναν, χωρίς μάλστα να υπάρχουν κυρώσεις στο κόμμα»

Τόνισε, ακόμη, ότι η κατάσταση έχει εμφανώς αλλάξει από το Σεπτέμβρη του 2013, καθώς είναι αλλιώς να δρουν ανενόχλητοι και άλλο από το να είναι υπό την επιτήρηση της αστυνομίας.

«Η ιδιαιτερότητα της ΧΑ είναι ότι στον πυρήνα της είναι η εγκληματική οργάνωση. Η δράση των ταγμάτων εφόδου είναι απόφαση της ηγεσίας: στα τέλη το ' 12 σε συνέντευξη του στο BBC ο Ηλίας Παναγιώταρος είχε πει ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη για ένα νέο είδος εμφυλίου πολέμου, αυτή είναι πολιτική στρατηγική της έντασης, γνωστή από την Ιταλία τη δεκαετία του '70. Δηλαδή, να αφήσουμε αυτούς που αξιολογούμε ως αντιπάλους να αντιδράσουν στη βία που ασκούμε ώστε να εμφανιστούμε εμείς ως σωτήρες κάνοντας πράξη όσων λέμε. Μία βδομάδα πριν από τη δολοφονία Φύσσα διεκδίκησαν με τη βία το μονοπώλιο πένθους στον Μελιγαλά, αυτές οι πράξεις εντάσσονται σε ένα πολιτικό σχέδιο, είναι αδύνατον να αποφασίστηκαν λίγη ώρα πριν» είπε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του.

Σε ερώτηση για το ποιο είναι το διαφοροποιητικό στοιχείο της ρατσιστικής βίας από άλλες μορφές βίας ο Δημήτρης Χριστόπουλος απάντησε «η στοχοποίηση ανθρώπων όχι γι' αυτό που έχουν κάνει αλλά γι' αυτό που είναι, αυτό θέτει τους δράστες σε μόνιμη εγκληματική εγρήγορση γιατί θεωρούν ότι μονίμως περιστοιχίζονται από στόχους».

Χαρακτήρισε την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής ως εθνικοσοσιαλιστική, ενώ μιλώντας για τη σχέση των ομάδων κρούσης με την ηγεσία της οργάνωσης δήλωσε «είναι μέλη της οργάνωσης, λειτουργούν συγκροτημένα μέσα σε αυτήν και δέχονται εντολές από την ηγεσία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.