25.1.18

«Υπέγραψα τη θανατική σου καταδίκη»


Με τη φράση «Υπέγραψα τη θανατική σου καταδίκη» ολοκλήρωσε την ανάγνωση της απόφασής της για τον πρώην γιατρό της ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής των ΗΠΑ η δικαστής Ρόζμαρι Ακιλίνα.

Ο Λάρι Νάσαρ, που βρέθηκε ένοχος για τη σεξουαλική κακοποίηση περισσότερων από 156 νεαρών αθλητριών, που δέχθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο εναντίον του, αλλά και ακόμη 20 που έστειλαν επιστολές εις βάρος του, καταδικάστηκε σε ποινές από 40 έως 175 χρόνια.

Η Ρόσμαρι Ακιλίνα δήλωσε: «Είμαι υπερήφανη που σε καταδικάζω, γιατί δεν σου αξίζει να κυκλοφορήσεις ελεύθερος στον δρόμο ποτέ ξανά. Απ' όπου και αν περάσεις, θα προκαλέσεις καταστροφή στους πιο αδύναμους από εσένα. Έτσι υπογράφω τη θανατική σου ποινή».



Δικαιολογώντας την απόφασή της είπε ότι δεν ανταποκρίνεται μόνο στις επτά περιπτώσεις για τις οποίες παραδέχθηκε τη ενοχή του ο Νάσαρ, αλλά και όλα όσα κορίτσια βρήκαν το θάρρος να πάρουν τον λόγο και να μιλήσουν για όσα πέρασαν στα χέρια του, γιατί το έγκλημά του «έφτασε στον πυρήνα της κοινωνίας».

Και η εισαγγελέας Άντζελα Ποβιλάιτις, που πρότεινε την ενοχή του εξήγησε ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποίησε την ισχύ και τη θέση του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θυμάτων και να τα εκμεταλλευθεί, «αφήνοντας στα περισσότερα από αυτά τα κορίτσια τραύματα που δεν θα θεραπευθούν ποτέ, την ώρα που τον εμπιστεύονταν και τον αγαπούσαν».

Ο Νάσαρ το μόνο που είπε μετά την αναγνωση της καταδικαστικής απόφασης ήταν ότι «αναγνωρίζει τον πόνο, το τραύμα και τη συναισθηματική καταστροφή» που βίωσαν τα θύματα.

«Θα κουβαλώ τα λόγια σας μέχρι το τέλος της ζωής μου», είπε απευθυνόμενος στη δικαστή.

«Ελπίζω να λέτε την αλήθεια», του απάντησε η Ακιλίνα.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε την παραίτηση όλων των διευθυντών της Ομοσπονδίας Ενόργανης Γυμναστικής.

Όπως εξηγούσε στην επιστολή, ήθελε με τον τρόπο αυτό να δείξει στα θύματα του Νάσαρ «πόσο πολύ λυπούνται τα μέλη της» για όλα όσα υπέφεραν.

Και κατέληγε παραδεχόμενη η Ολυμπιακή Επιτροπή: «Η ολυμπιακή οικογένεια είναι μεταξύ αυτών που σας απογοήτευσαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.