3.1.18

Η Περιπέτεια Ενός Καθηγητή Λυκείου στη Θεσσαλονίκη​ Επειδή Αναφέρθηκε στον Αγώνα της Γενιάς του «Πολιτεχνείου»

Τα τελευταία 24ωρα, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη μια απίθανη ιστορία: Μαθητής εσπερινού Λυκείου κατηγορεί για «αριστερή προπαγάνδα» καθηγητή του, γράφοντας αρχικά ένα ακατάληπτο κείμενο στο Facebook. Το κείμενο αναπαράγεται από εκατοντάδες χρήστες, άσχετους με το σχολικό περιβάλλον και ξεκινά μια πρωτοφανής διαδικτυακή στοχοποίηση σε βάρος του καθηγητή. Η κατάσταση χοντραίνει, ο καθηγητής δέχεται ύβρεις και απειλές, ενόσω οι αρχικές «καταγγελίες» εξελίσσονται σε ρατσιστικό, ξενοφοβικό και αντι-κομμουνιστικό παραλήρημα. Κινητοποιείται η Εισαγγελία και η Αστυνομία, ενώ υπάρχει άμεση αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που υπερασπίζεται τον καθηγητή και υπενθυμίζει τα αυτονόητα.

Στις 22 Δεκεμβρίου, την τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων, o μαθητής Α.Α. του 1ου Εσπερινού Λυκείου Θεσσαλονίκης, 38 ετών, δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ένα κείμενο, με τίτλο «Η επέλαση της αριστεράς στα ελληνικά σχολεία». Τα ορθογραφικά λάθη στο κείμενο είναι το μικρότερο κακό. Ο ενήλικος μαθητής γράφει ότι θέλει να καταγγείλει ονομαστικά τον καθηγητή Κώστα Κουτρουμπάκη, διότι πρέπει «να γνωρίζει ο Έλληνας ό,τι τα σχολεία μας έχουν μετατραπεί στην κυριολεξία σε κέντρα προπαγάνδας της αριστεράς πράγμα που το ζω από "πρώτο χέρι"». Ως επιχείρημα, λέει για τον καθηγητή ότι «στην επέτειο της 28ης Οκτωμβρίου ο λόγος του αναφερόταν στα "κατορθώματα" του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και στον εβραϊκό πληθυσμό της Θεσσαλονίκης που όπως ανέφερε αποτελούνταν από "μικροπωλητές". Στην σχολική αργία για την επέτειο του τέλους της δικτατορίας, που δυστυχώς έχει επιβληθεί σε όλα τα σχολεία της Ελλάδος, αναφέρθηκε στον "αγώνα" της γενιάς του πολιτεχνείου» και άλλα τέτοια.

Το VICE επικοινώνησε με τον καθηγητή κ. Κουτρουμπάκη. Δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να φθάσει η υπόθεση στα άκρα.

Πιο κάτω, πάντως, ο ίδιος μαθητής φαίνεται να εξηγεί τον πραγματικό λόγο της καταγγελίας (η ορθογραφία διατηρείται): «Ο σκοπός που αποφάσισα να κάνω αυτήν την επώνυμη καταγγελία είναι η τημωριτική βαθμολογία του εν λόγο καθηγητή στο διαγώνισμα των αρχαίων ελληνικών για το τετράμηνο, λόγο της αγάπης μου που έχω για την μητέρα πατρίδα», γράφει. «Η βαθμολογία που μου έδωσε δεν βασιζόταν στα γραπτά μου, αλλά στις πατριωτικές μου πεπιθύσεις και ήταν 10,4. Ακριβώς δηλαδή η βάση», γράφει. «Θέλω επίσης να αναφέρω ότι πέριση αποφήτησα το σχολείο με 18 και 4/10, στο μάθημα των αρχαίων είχα 17 και μου δώθηκε πτυχείο αριστείας. Είμαι πεπισμένος ότι το γραπτό μου δεν άξιζε βαθμολογία κάτω από 15 αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει επανεξέτασει του από την δευτεροβάθμεια διότι δεν είναι επίσημο έγγραφο όπως μου είπε ο λυκειάρχης».

Θα ήταν λογικό η υπόθεση να παραμείνει στο γκρίζο και λούμπεν περιθώριο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η ανάρτηση του μαθητή του Εσπερινού Λυκείου κοινοποιείται εντός λίγων ωρών, από δεκάδες χρήστες, παντελώς άσχετους με το σχολικό περιβάλλον, οι περισσότεροι εκ των οποίων ξεσπούν ακόμη πιο έντονα κατά του καθηγητή: «Τώρα εδώ γίνετε λόγος τι γίνετε όταν το αμπέλι είναι ξέφραγο. Σκυλιά απο ξένες φάρες αλωνίζουνε», γράφει κάποιος. «Πολλα πολλα χρονια τωρα οι ινστρουχτορες των μπολσεβικων δηλητηριαζουν τις ψυχες και τα μυαλα των παιδιων», ένας άλλος. «Απόλυση και καταναγκαστικά έργα» ένας τρίτος. Αρκετές κοινοποιήσεις φέρεται να γίνονται από χρήστες που διατηρούν πολλά διαφορετικά και εικονικά προφίλ, ακροδεξιά τρολ, εμμονικούς και θρασύδειλους του σκοτεινού Διαδικτύου. Μία μαθήτρια στο ίδιο σχολείο προσπαθεί να υπερασπιστεί τον καθηγητή της, γράφοντας ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι πολιτικές απόψεις με το σημαντικό εκπαιδευτικό έργο του. Και ο 38χρονος μαθητής, της απαντά: «Αγαπητή συμμαθήτρια οι θέσεις μου δεν είναι πολιτικές αλλά φυσιολογικές. Αυτοί που υποστηρίζουν το παράλογο, το ανώμαλο, το ανθελληνικό και το κάθε τι διεστραμένο είσαι εσύ και φυσικά όλοι οι αριστεροί, καθηγητές και μαθητές, που υπάρχουν στο σχολείο».

Την ίδια μέρα, στο προφίλ του καθηγητή Κουτρουμπάκη εμφανίζονται απανωτά υβριστικά μηνύματα και ευθείες απειλές εναντίον της σωματικής του ακεραιότητας. Και την επόμενη μέρα, ο ίδιος μαθητής αναρτά στο Youtube ένα κακογυρισμένο βίντεο 29 λεπτών, στο οποίο συνεχίζει τις ίδιες «καταγγελλίες», διανθισμένες με ακραίο ξενοφοβικό λόγο και συνωμοσιολογίες. Κάποιος επικροτεί και σχολιάζει για τον καθηγητή: «Αυτός ο άνθρωπος είναι πολύ επικίνδυνος, σίγουρα ανήκει στον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ». Οι αναρτήσεις από τον μαθητή συνεχίζονται μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο τυγχάνουν, κλιμακωτά, ολοένα και μικρότερης αποδοχής. Προφανώς, το περιφερόμενο διαδικτυακό λεφούσι βρήκε άλλο θέμα παρακάτω.


Το VICE επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον καθηγητή κ. Κουτρουμπάκη το απόγευμα της Τρίτης. Δραστήριος καθηγητής, με γνωστό εκπαιδευτικό έργο στη Θεσσαλονίκη, δημοσιευμένες θέσεις σε πανελλήνιας κυκλοφορίας μέσα ενημέρωσης και σημαντική δράση, μεταξύ άλλων, στο προσφυγικό και την Ειδομένη, ο ίδιος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να φθάσει η υπόθεση στα άκρα. Σημείωσε μόνο ότι αιφνιδιάστηκε, ότι ο μαθητής έπρεπε να εκφράσει τις διαφωνίες του πρώτα στον ίδιο ή τον διευθυντή του σχολείου, ώστε να ελεγχθεί αν έχουν βάση οι «καταγγελίες» του και ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, επομένως υπέρ της καταλλαγής και του διαλόγου. Στην ερώτηση, αν ο 38χρονος είχε εκφράσει κάποια διαμαρτυρία πριν από τις αναρτήσεις στο Facebook, ο καθηγητής απάντησε ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ. «Εξάλλου, στο βίντεο καταγγέλλομαι, μεταξύ άλλων, ότι "εφαρμόζω πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας" και ότι "υποστηρίζω τα ανθρώπινα δικαιώματα"».

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές, που έχουν κινήσει τις αναγκαίες διαδικασίες. Επίσης, την προσεχή Δευτέρα, πρώτη μέρα επιστροφής στο σχολείο, το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ θα βρεθεί στο σχολείο, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον καθηγητή κ. Κουτρουμπάκη. Σε ανακοίνωσητου συλλoγικού οργάνου των καθηγητών, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η στοχοποίηση του συναδέρφου, γνωστού για το ήθος και την προσφορά του, γίνεται επειδή υπερασπίζεται και καλλιεργεί τις δημοκρατικές αξίες. Η άθλια αυτή συκοφαντική επιχείρηση τρομοκράτησης δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτελεί συνήθη πλέον πρακτική γνωστών κύκλων και δε θα περάσει. Καλούμε σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία να δείξουν τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, να απομονώσουν τα ακραία φαινόμενα μισαλλοδοξίας και να στηρίξουν όχι μόνο τον συγκεκριμένο συνάδελφο, αλλά και την εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολο της. Ο κλάδος δεν πρόκειται να ενδώσει σε τέτοιου είδους απειλές, θα υπερασπιστεί το σχολείο που μορφώνει, το σχολείο που είναι αρωγός και συμπαραστάτης κάθε μαθητή, το σχολείο που παράγει έργο χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες κάθε μαχόμενου εκπαιδευτικού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου