12.1.18

Η «Απέλλα» πίσω από την επίθεση στη «Φαβέλα»

Με την ακροδεξιά ομάδα που αυτοαποκαλείται «Απέλλα» φέρεται από την Αστυνομία ότι συνδέονται οι τέσσερις ακροδεξιοί που συνελήφθησαν το πρωί από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό που έγινε στις 29 Αυγούστου 2017 στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Φαβέλα» στον Πειραιά.

Εις βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης μετά τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την προανάκριση και το υλικό από κάμερες που είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές.
Πρόκειται για έναν 26χρονο, γνωστό στον ακροδεξιό χώρο που φέρεται να είναι ο «αρχηγός» των τεσσάρων, ενώ άλλοι τρεις νεαροί είναι δύο 19χρονοι και 21χρονος, ενώ σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο ένας από τους οποίους υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του.
Επίσης, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη και ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας σχετικά με τα όπλα και τα εκρηκτικά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Κατασχέθηκε υλικό της Χ.Α.

Σε εξέλιξη είναι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για ενδεχόμενη σύνδεση των συλληφθέντων και με άλλες ακροδεξιές οργανώσεις. Για την ακρίβεια, ερευνάται η σύνδεσή τους με μπαράζ εμπρησμών που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό -και μέσα στις γιορτές- στον Πειραιά και την Αθήνα.
Παράλληλα, σε σπίτια των συλληφθέντων και άλλων ατόμων μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί υλικά που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μολότοφ, σβάστικες, σημαία της 21ης Απριλίου, τρικάκια της Χρυσής Αυγής και της «Απέλλα», έντυπο υλικό και βιβλία ακροδεξιού περιεχομένου, γκαζάκια, πλήθος μαχαιριών και σουγιάδων.
Ακόμη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκαν όπλα τύπου «airsoft», δύο φυσίγγια, πολεμικού τυφεκίου και των 9 mm αντίστοιχα, κάλυκες πολεμικού τυφεκίου, δύο φιαλίδια βουτανίου των 500 γραμμαρίων και ψηφιακά πειστήρια, όπως κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM.

Προηγούμενες επιθέσεις

Η «Φαβέλα» είχε αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο ναζιστικών ομάδων καθώς, λίγο καιρό αφότου άνοιξε τον περασμένο Μάρτιο, άγνωστοι είχαν γράψει ναζιστικά συνθήματα στους τοίχους, ενώ την ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια είχαν αναλάβει οι Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές.
Θυμίζουμε ότι η επίθεση του Αυγούστου -για την οποία δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης- σημειώθηκε κατά το διάστημα που προετοιμάζονταν αντιφασιστικές εκδηλώσεις εν όψει της συμπλήρωσης τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Τότε οι δράστες είχαν τοποθετήσει δύο εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό και κροτίδες, από την έκρηξη των οποίων προκλήθηκαν ζημιές εξωτερικά, επειδή πρόλαβαν οι γείτονες, που ξύπνησαν από τις εκρήξεις, και έσβησαν έγκαιρα τις φωτιές.

Ποια είναι η «Απέλλα»

Οι ίδιοι συστήνονται στο Διαδίκτυο ως εθνικοσοσιαλιστές και χαρακτηρίζουν τον Περίανδρο «αρωγό, ηθικό και πνευματικό καθοδηγητή τους».
Έχουν κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και υποστηρίζουν ότι το όνομά τους είναι χαρακτηριστικό, «όχι μόνο λόγο της ιδεολογικής δωρικής προελεύσεως, αλλά και του τρόπου λειτουργίας και λήψεως αποφάσεων μεταξύ των μελών».
Στην ιστοσελίδα τους εξυμνούν τους ναζί, χαρακτηρίζουν απολύτως δικαιολογημένη την εισβολή τους στην Ελλάδα το 1941 και ισχυρίζονται ότι οι δυνάμεις κατοχής προσπάθησαν πολλές φορές να βοηθήσουν τη χώρα μας(!)
Δεν λείπουν αναφορές περί φυλετικής άριας ανωτερότητας, κοινωνικού δαρβινισμού, αντισημιτισμού και φυσικά αντικομμουνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.