18.1.18

Απάντηση της "Φιλοξενίας προσφύγων-5ο Λύκειο Αθηνών" στο χολερικό άρθρο της Καθημερινής

Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της "Φιλοξενίας Προσφύγων - 5ο Λύκειο Αθηνών" για το άρθρο-στοχοποίηση του κ.Βατόπουλου της Καθημερινής. 

Μετά την πρόσφατη συντεταγμένη επίθεση που δέχτηκαν οι καταλήψεις στέγης προσφύγων και μη, των οποίων η αποπροσανατολιστική στόχευση δεν μας διαφεύγει (βλ. πολυνομοσχέδιο κλπ.), η εφημερίδα Καθημερινή τίμησε τη «Φιλοξενεία Προσφύγων - 5ο Λύκειο Αθηνών» με ιδιαίτερη αναφορά.
Το συνεπακόλουθο άρθρο της Αφροδίτης Τζιαντζή (https://www.efsyn.gr/arthro/kyrile-kitrinismos) στην Εφημερίδα των Συντακτών απαντά εύστοχα σε μια σειρά ανυπόστατες αιτιάσεις και καταδεικνύει την ευκολία με την οποία ο «καλός» συντάκτης της Καθημερινής δεν έχει «κανένα πρόβλημα να αναπαράγει ανώνυμη λασπολογία που ούτε λίγο ούτε πολύ εξισώνει πρόσφυγες με διακινητές».
Εμείς λέμε:
«Διακινητές» είναι οι πόλεμοι που εξαναγκάζουν μεγάλα κομμάτια πληθυσμών να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς. Δύο χρόνια τώρα το πρώην 5ο Λύκειο Αθηνών έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό από πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά. Είναι μία αυτοοργανωμένη δομή στέγασης που την συνδιαχειρίζονται πρόσφυγες και αλληλέγγυοι. Οι διαμένοντες επιλέγουν το σχολείο ως εναλλακτική στα αποκεντρωμένα και επικίνδυνα camps αλλά και στις πλατείες ή το δρόμο. Τα ασυνόδευτα ανήλικα φιλοξενούνται έως ότου ο επίτροπος τους εξασφαλίσει ελεύθερη θέση σε κάποιον ξενώνα.
Η κατάληψη, τα δύο αυτά χρόνια έχει αναμετρηθεί με διάφορα προβλήματα.Πράγματι, στην παρούσα φάση αντιμετωπίζει το πρόβλημα μιας βλάβης στο αποχετευτικό δίκτυο (που μας απασχόλησε και στο παρελθόν). Αυτό που μπορούμε να βεβαιώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο, καλοπροαίρετο και μη, είναι ότι μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο προβλημα έχουν τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες με την οικονομική στήριξη αλληλέγγυων και από τη γειτονιά.
Η ονομαστική αναφορά-στοχοποίηση αλληλέγγυου πολιτικού πρόσφυγα και ο χαρακτηρισμός του ως «οργανωτή του χώρου», πέραν του ότι φανερώνει πως έννοιες όπως «συνέλευση» και «ακηδεμόνευτο εγχείρημα» είναι για τον κ. Βατόπουλο ¨άγνωστη χώρα¨, εξυπηρετεί και άλλους πιο «σκοτεινούς» σκοπούς. Επειδή δε, γίνεται αναφορά και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεκαθαρίζουμε ότι καμία πολιτική ομάδα δεν συμμετέχει, ως τέτοια, στην κατάληψη.
Ο χαρακτηρισμός του σχολείου σαν «στρατηγείο των καταλήψεων» είναι επιεικώς προβοκατόρικος, αφού είναι γνωστό στους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ, πως κάθε κατάληψη στέγης είναι ένα ανεξάρτητο εγχείρημα, με δική του δομή και αποφασιστικό όργανο τη συνέλευσή του. Συμμετέχουμε σαφώς με τις λοιπές καταλήψεις σε κοινές δράσεις, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια και η στήριξη μεταξύ μας είναι και πρέπει να είναι αυτονόητες.
Σε ανυπόστατες γελοιότητες του τύπου «δημότες υπό ομηρία» απαντάμε πως το σχολείο είναι ανοιχτό στη γειτονιά, η οποία συμμετέχει και στην πλειοψηφία της επιδεικνύει καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπό της, και είναι κείνοι οι γείτονες πιο αρμόδιοι να μιλήσουν για την καθημερινή συμβίωση και γειτονία τους με τους πρόσφυγες και τα προβλήματά τους.
Η αναφορά στον δολοφόνο που… ¨κρύφτηκε στην κατάληψη¨ μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοφανής δημοσιογραφική αλητεία, αφού η κατηγορία εκτοξεύεται εντελώς απροκάλυπτα και δίχως να συνοδεύεται από το παραμικρό έστω και προσχηματικό στοιχείο!
Είναι προφανές ότι με τον κάθε κύριο Βατόπουλο που επιδίδεται σε τέτοιου είδους χολερική αρθρογραφία μας χωρίζει ιδεολογική και αξιακή άβυσσος. Εμείς θα συνεχίσουμε, συνειδητά και αυτοοργανωμένα, να «διακινούμε» την αλληλεγγύη μας όσο θα υπάρχει πόλεμος, εκμετάλλευση και το σύστημα που τα παράγει.
Φιλοξενία Προσφύγων 5ου Λύκειου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.