9.12.17

Ιρλανδία: Αθώος και ο τελευταίος κατηγορούμενος του Τζόμπσταουν!

Γράφει η Ηλέκτρα Κλείτσα
Στις αρχές Δεκέμβρη, αθωώθηκε τελικά μετά από έφεση ο μοναδικός άνθρωπος που τόλμησαν να καταδικάσουν τα ιρλανδικά δικαστήρια για την υποτιθέμενη «παράνομη κράτηση» της πρώην αναπληρώτριας πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον, το 2014. Εκείνο το Νοέμβρη, η Μπάρτον, επισκέφθηκε την πόλη Τζόμπσταουν για να παρακολουθήσει μια εκδήλωση και η παρουσία της προκάλεσε την αυθόρμητη κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, που βρισκόταν εν μέσω ενός από τα μεγαλύτερα κινήματα της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στο νερό. Η τότε αναπληρώτρια πρωθυπουργός, αναγκάστηκε να μείνει περίπου δύο ώρες στο αυτοκίνητό της εξαιτίας καθιστικής διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από το τοπικό κίνημα.

Η μάχη για το νερό
Η Ιρλανδία είναι μια χώρα στην οποία το νερό παρεχόταν πάντα δωρεάν. Έτσι, όταν πριν από μερικά χρόνια, η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει τέλος ύδρευσης, εγκαθιστώντας μετρητές κατανάλωσης νερού στα σπίτια, σχεδόν το σύνολο της ιρλανδικής κοινωνίας εξεγέρθηκε! Δεν ήταν μόνο οι μαζικές διαδηλώσεις που ταρακούνησαν το κατεστημένο της χώρας, αλλά και το τεράστιο κύμα άρνησης πληρωμής του τέλους ύδρευσης, που έφτασε το 75% των νοικοκυριών και τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου. Το επεισόδιο με την Τζόαν Μπάρτον, ήταν ένα από τα στιγμιότυπα αυτής της τεράστιας, νικηφόρας μάχης.

Οι Δίκες του Τζόμπσταουν
Λίγο μετά από την επεισοδιακή επίσκεψη της Μπάρτον στο Τζόμπσταουν, η ιρλανδική κυβέρνηση, με σαφή στόχο να συντρίψει το κίνημα ενάντια στο τέλος ύδρευσης, ξεκίνησε μια απίστευτη εκστρατεία συκοφάντησης του, αλλά και μηνύσεων ενάντια σε 21 αγωνιστές που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, με την απίστευτη κατηγορία της «παράνομης κράτησης» της αναπληρώτριας πρωθυπουργού. Μιας κατηγορίας που ισοδυναμεί με απαγωγή και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ισόβια φυλάκιση!

Ο πρώτος άνθρωπος που δικάστηκε, από δικαστήριο ανηλίκων, δεδομένου ότι τότε ήταν μόλις 17 ετών, κρίθηκε ένοχος. Μερικούς μήνες αργότερα, 7 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Πολ Μέρφι, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Ιρλανδία) αθωώθηκαν πανηγυρικά! Αυτό συνέβη, παρά τις ψευδείς, συκοφαντικές καταθέσεις των αστυνομικών ενάντια στους κατηγορούμενους, που έπεσαν στο κενό, αφού ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τα πραγματικά γεγονότα, όπως καταγράφηκαν σε βίντεο και ηχογραφημένο υλικό που κατάφερε να παρουσιάσει στο δικαστήριο το κίνημα υπεράσπισης των αγωνιστών του Τζόμπσταουν. Μάλιστα, οι συγκεκριμένες συκοφαντίες, έπληξαν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία της ιρλανδικής αστυνομίας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με μια σειρά σκάνδαλα που λίγο έλειψε να οδηγήσουν σε πτώση της κυβέρνησης στα τέλη Νοέμβρη.

Τεράστια ήττα του κατεστημένου!
Μετά την πανηγυρική αθώωση των 7 κατηγορουμένων, ο εισαγγελέας αποφάσισε να αποσύρει τις κατηγορίες για τους άλλους κατηγορούμενους, φοβούμενος περαιτέρω διασυρμό της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών.

Μετά από αυτή τη νίκη, το κίνημα συνέχισε να απαιτεί δυναμικά την αθώωση και του 17χρονου τότε ακτιβιστή, που καταδικάστηκε για τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες για τις οποίες όλοι οι υπόλοιποι αθωώθηκαν. Η επίμονη εκστρατεία του κινήματος ενάντια στο τέλος ύδρευσης, η διαρκής αλληλεγγύη, τόσο στο εσωτερικό της Ιρλανδίας, όσο και διεθνώς, οδήγησε τελικά στην ολοκληρωτική νίκη! Η έφεση του νεαρού ακτιβιστή οδήγησε στην αθώωσή του και στην πλήρη ήττα της κυβέρνησης και της προσπάθειάς της να ποινικοποιήσει τους αγώνες και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία!


Πηγη:http://net.xekinima.org/irlandia-athoos-kai-o-teleutaios-katig/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.