22.12.17

Συμβολικό «ράπισμα» στον Τραμπ από ΟΗΕ

Με το συντριπτικό 128 υπέρ και 9 κατά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ χαρακτήρισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ «άκυρη και κενή περιεχομένου».  Παρά το συμβολικό του χαρακτήρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας καταγράφει ότι οι περισσότερες χώρες αποφάσισαν να αψηφήσουν τις ευθείες αμερικανικές απειλές και τους εκβιασμούς του προέδρου των ΗΠΑ. Απείχαν από την ψηφοφορία 35 χώρες.


Μεταξύ των εννέα που τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος είναι φυσικά οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ ο Καναδάς, που όλοι περίμεναν ότι θα ταχθεί με το πλευρό των ΗΠΑ απείχε. Στις χώρες που απείχαν και το Μεξικό. 
Από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι 22 τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αντιπροσωπείες 21 χωρών δεν παρέστησαν καν στη Γενική Συνέλευση, γεγονός που δείχνει ότι ίσως οι αμερικανικές απειλές είχαν αποτέλεσμα.
Η ακριβής διατύπωση του κειμένου που κατατέθηκε στη Γενική Συνέλευση λέει ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ είναι «άκυρες και κενές περιεχομένου» και πρέπει να ακυρωθούν.
Το ψήφισμα που κατατέθηκε από την Υεμένη και την Τουρκία, αν και δεν αναφέρουν σαφώς τις ΗΠΑ, εκφράζει «βαθιά θλίψη για πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».
Επίσης, ότι «κάθε απόφαση και ενέργεια που σκοπός της είναι να αλλάξει τον χαρακτήρα, το καθεστώς ή τη δημογραφική σύνθεση της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ δεν έχει νομική ισχύ, είναι άκυρη και κενή περιεχομένου και πρέπει να απορριφθεί, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις»

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς ΗΠΑ, μετά τις απειλές και προειδοποιήσεις, ήρθε από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος διέρρευσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ακόμη, αναφορικά με το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους δεν... συμμορφώθηκαν.
Από την πλευρά της η Νίκι Χέλεϊ περιορίστηκε στο να ευχαριστήσει μέσω Twitter τις χώρες που στήριξαν τις ΗΠΑ στην ψηφοφορία.

Αμπάς: Νίκη για την Παλαιστίνη

Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας λέγοντας ότι «είναι μια νίκη για την Παλαιστίνη». Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα τόνισε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες «στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή φόρουμ να τερματίσουμε αυτή την κατοχή και να εγκαθιδρύσουμε το παλαιστινιακό μας κράτος με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, απέρριψε το αποτέλεσμα. Ανακοίνωση από το γραφείο του τονίζει ότι «το Ισραήλ ευχαριστεί τον πρόεδρο Τραμπ για την άνευ όρων στάση του υπέρ της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ, όπως ευχαριστεί και τις χώρες που καταψήφισαν το ψήφισμα, μένοντας στο πλάι του Ισραήλ και στηρίζοντας την αλήθεια».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η ψήφος των κρατών μελών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση». Με ανάρτηση στο twitter ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η Τουρκία, η Παλαιστίνη και άλλα κράτη που εισηγήθηκαν το σχέδιο ευχαρίστησαν κάθε χώρα που υποστήριξε το ψήφισμα στην Γενική Συνέλευση.

Απορρίπτει το Ισραήλ

Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το κράτος και η κυβέρνησή του απορρίπτουν την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ εξέφρασε και την ικανοποίησή του για τον αριθμό των χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου.
«Το Ισραήλ απορρίπτει την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα είναι ικανοποιημένο από τον υψηλό αριθμό χωρών που δεν ψήφισαν υπέρ του σχεδίου. Αυτές είναι χώρες από την Ευρώπη, την Αφρική και την Λατινική Αμερική που ο πρωθυπουργός (Μπενιαμίν) Νετανιάχου επισκέφτηκε. Το Ισραήλ ευχαριστεί τον (Αμερικανό) πρόεδρο Τραμπ για την κατηγορηματική του θέση υπέρ της Ιερουσαλήμ και ευχαριστεί τις χώρες που ψήφισαν μαζί με το Ισραήλ, μαζί με την αλήθεια», τονίζεται από το Τελ Αβίβ.

«Να ανακαλέσει ο Τραμπ»

Μετά την ανακοίνωση του ψηφίσματος ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό τουνα ανακαλέσει χωρίς καθυστέρηση την «ατυχή απόφασή» του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών του δηλώνοντας ότι η ψήφος έδειξε ότι η «αξιοπρέπεια και η κυριαρχία δεν είναι προς πώληση».

Μη δεσμευτικό ψήφισμα

Μπορεί το ψήφισμα να μην είναι δεσμευτικό και άρα να έχει συμβολικό χαρακτήρα, όμως αποτελεί μία σαφή πολιτική δήλωση-αποδοκιμασία στην προκλητική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ. Άλλωστε οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν φροντίσει να ανεβάσουν στα ύψη τους τόνους, απειλώντας ακόμη και με οικονομικές κυρώσεις τις χώρες που θα ψηφίσουν κατά της απόφασής τους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει χθες ωμά με διακοπή της χρηματοδότησης σε όσα από τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ ψηφίσουν κατά των ΗΠΑ. Σήμερα, με το... καλημέρα της συνεδρίασης, πάντως, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ φρόντισε να επαναλάβει τις απειλές της χώρας της προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Η Νίκη Χέιλι στην ομιλία της δήλωσε ευθαρσώς «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος. Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.