28.12.17

Τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκω

Oλο εξαγγέλλεται και όλο καθυστερεί το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Επιτροπεία και την Αναδοχή, που θεωρείται ότι θα βάλει τις βάσεις για μια σύγχρονη διαχείριση της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Τη μεγάλη καθυστέρηση του νομοσχεδίου, που δεν έχει καν κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση, επισήμανε και η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μ. Γιαννακάκη σε πρόσφατη ημερίδα της οργάνωσης «ΑΡΣΙΣ» με θέμα «Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων: αδιέξοδες πρακτικές, ολέθριες συνέπειες - Δρόμοι και πλαίσια προστασίας».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που κρατούνται για λόγους προστασίας, όσο και ο χρόνος της κράτησης, λόγω έλλειψης άλλων, κατάλληλων δομών.
Από τους 163 ασυνόδευτους ανηλίκους που συμμετείχαν σε πρόγραμμα υποστήριξης της οργάνωσης το 2017, οι 140, ηλικίας 13-17 οι περισσότεροι, κρατούνταν στην Αμυγδαλέζα, οι περισσότεροι από έναν έως δυόμισι μήνες, με τον χρόνο κράτησης να εμφανίζει αυξητική τάση το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, ενώ υπήρξε περίπτωση ανηλίκου που έφτασε περίπου τους επτά μήνες κράτησης.
Οι ειδικοί επιστήμονες της οργάνωσης περιέγραψαν απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, ελλείψεις σε ρούχα, υποδήματα και είδη προσωπικής υγιεινής, όπως και ανεπάρκεια κρεβατιών που έχει αποτέλεσμα να κοιμούνται αρκετοί σε κουβέρτες και στρώματα που δεν απολυμαίνονται. «Ρωτούν συνέχεια γιατί είναι στη φυλακή, αφού δεν έχουν διαπράξει αδίκημα» σημειώθηκε, ενώ καταγράφονται βίαια ξεσπάσματα, αυτοτραυματισμοί, συχνές απεργίες πείνας.
Ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Μ. Κλάπας απέδωσε την αύξηση του χρόνου κράτησης στις 1.100 αφίξεις ασυνόδευτων ανήλικων από τον Αύγουστο ώς το τέλος Νοεμβρίου και εξήγγειλε πρωτοβουλίες: μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα σε ξενοδοχεία με 24ωρη υποστήριξη, ανάρτηση πρόσκλησης για επιχορήγηση φορέων για τη λειτουργία 2.000 θέσεων φιλοξενίας σε δομές και θεσμοθέτηση της «υποστηριζόμενης, ημιαυτόνομης διαβίωσης» παιδιών άνω των 16 ετών σε διαμερίσματα του προγράμματος της Υπατης Αρμοστείας, θεσμό για τον οποίο εξέφρασε επιφυλάξεις η κ. Γιαννακάκη.
Τις τεράστιες ελλείψεις του σημερινού συστήματος Επιτροπείας, που ασκείται από τους εισαγγελείς ανηλίκων, επισήμανε η εισαγγελέας Ανηλίκων του Πρωτοδικείου Αθηνών Α. Σταλίδου.
«Μας στενοχωρεί η πραγματικότητα, οδηγούμαστε σε απόγνωση» υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι οι εισαγγελείς δεν γνωρίζουν ούτε τα ονόματα των παιδιών, ενώ δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης κάθε υπόθεσης.
«Παραπαίουμε, δεν υπάρχει βάση για τους ανηλίκους γενικώς, όχι μόνο για τους πρόσφυγες», επισήμανε η Μ. Μιχαηλίδου από τη UNICEF, χαρακτηρίζοντας θετικές, αλλά αποσπασματικές τις εξαγγελίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
«Πρέπει να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός, όχι μέτρα-τσιρότο όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη», είπε. Επισήμανε την έλλειψη θεσμικής διαδικασίας εξέτασης του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, την έλλειψη ελάχιστων προδιαγραφών για τις δομές φιλοξενίας και την έλλειψη πρωτοκόλλου ενεργειών.
Γράφει: Δημήτρης Αγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.