15.12.17

«Κι εγώ» μίλησα - και τώρα;

Οι γυναίκες του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #Me Too (Κι εγώ), που την περασμένη εβδομάδα κέρδισαν τον τίτλο «Πρόσωπα της χρονιάς» του περιοδικού Time, μίλησαν για τα βιώματά τους ελπίζοντας πως η ρωγμή που με την τόλμη τους άνοιξαν στο τείχος της σιωπής μπορεί να αλλάξει κάπως τα πράγματα.


Είναι βέβαιο πως στον απόηχο αυτού του κινήματος κάτι μοιάζει να αλλάζει. Στις ΗΠΑ, μετά τις πολλαπλές καταγγελίες κατά πολιτικών για σεξουαλική παρενόχληση (που μόνο την περασμένη εβδομάδα ανάγκασαν σε παραίτηση τον γερουσιαστή Αλ Φράνκεν και τον βουλευτή Τζον Κόνγερς), ομάδα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών κατέθεσαν σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει τη διαιτησία στις περιπτώσεις καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση.
Πρόκειται για συμφωνία εξωδικαστικού διακανονισμού που υπογράφουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης ώστε να μη δημοσιοποιήσουν το περιστατικό έναντι αποζημίωσης.
Αυτές οι ιδιωτικές συμφωνίες αναγκάζουν τα θύματα να σωπάσουν και στην πράξη ευνοούν την επαναλαμβανόμενη παρενόχληση από τον θύτη, δήλωσε στηρίζοντας το σχέδιο νόμου η Γκρέτσεν Κάρλσον, πρώην παρουσιάστρια του Fox News, που πέρσι προχώρησε σε εξωδικαστικό διακανονισμό της αγωγής της για σεξουαλική παρενόχληση κατά του διευθυντή του καναλιού, Ρότζερ Αϊλες, έναντι 20 εκατ. δολαρίων: «Ετσι οι θύτες παραμένουν στη δουλειά τους, ενώ τα θύματα συχνά απολύονται ή εξωθούνται σε παραίτηση».
Ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν αν θα υπάρξει μια ουσιαστική και με διάρκεια αλλαγή στους τόπους εργασίας.
«Μετά το σκάνδαλο Γουάινσταϊν, πέρα από διακηρύξεις, δεν έχουμε δει απτές δεσμεύσεις από επιχειρήσεις για να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική παρενόχληση» σημειώνει η Ντέμπορα Γκίλις, επικεφαλής της Catalyst, μιας οργάνωσης που προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία.
Είναι ενδεικτικό πως μόνο μία από τις είκοσι μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις απάντησαν σε ερώτηση του Ιδρύματος Ρόιτερς για το αν τα πρόσφατα σκάνδαλα τις οδήγησαν να αλλάξουν πολιτικές σχετικά με τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης.
Κι όμως δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο φαινόμενο: σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής Ισων Ευκαιριών Απασχόλησης, ένα ποσοστό από 25% έως και 85% των γυναικών δηλώνουν πως έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στη δουλειά τους, αλλά η υπηρεσία δέχτηκε λιγότερες από 10.000 επίσημες καταγγελίες τον χρόνο στο διάστημα 2011-2016.
Γιατί, σύμφωνα με την έκθεση, οι εργαζόμενες φοβούνται πως θα υπάρξουν αρνητικές αντιδράσεις ή και μέτρα εκδίκησης που θα υπονομεύσουν τη θέση τους ή τελικά θα τις αναγκάσουν να παραιτηθούν, αν δεν απολυθούν με διάφορες δικαιολογίες.

Αρπακτικό...

Αλλωστε και πέρσι έγινε μια παρόμοια συζήτηση που κράτησε πολύ καιρό, έπειτα από τις απαξιωτικές δηλώσεις του Τραμπ κατά γυναικών ή εκείνη την ηχογραφημένη συνομιλία που διέρρευσε στον Τύπο, όπου έλεγε ότι «αρπάζεις τις γυναίκες από τα γεννητικά τους όργανα».
Σάλος, επικρίσεις, περισσότερες από δέκα γυναίκες βγήκαν και κατάγγειλαν ότι ο τότε υποψήφιος πρόεδρος τις είχε παρενοχλήσει, διαδηλώσεις. Κι έπειτα κόπασε ο σάλος και ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές.
Το εξήγησε η Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: «Οι ισχυρισμοί για σεξουαλική παρενόχληση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ απαντήθηκαν από τον αμερικανικό λαό όταν τον ψήφισαν για πρόεδρο τον Νοέμβριο του 2016».
Ετσι απλά τελειώνει η ιστορία όταν η κοινωνία θεωρεί ότι ένα «χούφτωμα» δεν είναι δα και αδίκημα.

Γράφει:Χριστινα Πάντζου
Πηγη:http://www.efsyn.gr/arthro/ki-ego-milisa-kai-tora

1 σχόλιο:

  1. 'Ασχετο αλλά θέλω να το γράψω κάπου:

    O (δήμαρχος Ν.Φ)Βασιλόπουλος σε συνάντηση που είχε πριν 1.5 χρόνο+ με άτομα του κλάμπ ορίτζιναλ είπε ότι δεν είναι 50 τα δέντρα που θα κοπούνε όπως λένε αυτοί αλλά 55.
    Δημοσίευσα πριν λίγο καιρό σε αριστερό γκρούπ σχόλιο - απόσπασμα απο την γουίκιπίντια που αναγράφει
    ότι είναι 15 χιλιάδες τα δέντρα του άλσους Ν.Φ.

    Κάποιος ωστόσο κατέβασε/αν το άρθρο της γουίκιπίντια
    για να μην γελοιοποιηθούνε διάφοροι και ΄οχι λίγοι.
    Αλλά δεν πειράζει βρήκα άλλα:
    Οπότε με τα νέα λίνκ που αναγράφω αποδεικνύεται ότι το άλσος διαθέτει 480 στρέμματα(!).
    http://athenshotspot.weebly.com/pi940rhokappaalpha.html
    https://foursquare.com (βάλτε στο google αυτό όπως και τις λέξεις -φράση''άλσος Ν.Φιλαδέλφειας'')
    http://wikimapia.org (ομοίως).

    Για τα στρέμματα του άλσους ,κάποιοι πρωταγωνιστές
    μιάς εφημερίδας που κάνουνε συνέχεια ρεπορτάζ για το θέμα(Χοτζικοί) γράφανε 'οτι 5 στρέμματα ότι θα πάρει η Άεκ ενώ την ίδια στιγμή ακουγόντουσαν και άλλα νούμερα -άλλοι για 2-3,4 άλλοι για 3-4. Υποθέτουμε(ας πούμε) ότι έχουνε δίκιο οι πιο σκληροί επικριτές.

    Οπως βλέπετε όμως οι βαρύγδουπες εκφράσεις ''παίρνει το άλσος η Άεκ'' κτλ δεν ισχύουν με δεδομένο το μεγάλο εύρος της επιφάνειας γής του άλσους(480στρ).Και όχι μόνο οι βαρύγδουπες ..

    Ανατρέξτε στο googlemaps και δείτε μόνοι σας τα μεγέθη.

    Eπίσης εξηγήστε σε άλλους οι πιο γνώστες τι σημαίνει 2 στρέμματα τι 5, τι 4 διότι δεν έχουν και τόσο μεγάλη αίσθηση αρκετοί και δεν σχηματίζεται στην φαντασία τους η παράσταση αυτή ούτε του πώς /πόσο είναι 2,4,5 στρέμματα ούτε η αναλογία συνολικού εύρους σε σχέση με αυτά που θα μειωθούνε.

    Για να είμαι σωστός και με τα νέα δεδομένα να πώ ότι το όλον είναι ζήτημα σούπερ υπερβολικά μικρής σημασίας.
    Ευχαριστώ.
    *Στα 5 στρέμματα δεν υπάρχουν παντού δέντρα γι'αυτό και είναι 55 και όχι 155.Είμαι κατά 70 τοις εκατό σίγουρος γι'αυτό διότι πίσω απο το γήπεδο
    υπάρχουν 10 δέντρα και ένα κενό και μετά 40-45 δέντρα.
    Στα 5 στρ δηλαδή υπάρχει κενή επιφάνεια γής κάτι φυσιολογικό διότι εκεί είναι η πόρτα και έτσι το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.