13.12.17

«Άφησαν τα Σκυλιά να μας Επιτεθούν, μας Έσκισαν» - 110 Μαρτυρίες Βίας στα Σύνορα

Λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Σέρβικου Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αναφορικά με βιαιότητες αστυνομικών εναντίον μεταναστών στη λεγόμενη Βαλκανική Οδό, νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως για ξυλοδαρμούς και επαναπροωθήσεις ανθρώπων, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι βόρεια των συνόρων της Ελλάδας και προσπαθούν να φθάσουν στην Κεντρική Ευρώπη.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία, που τέθηκαν υπόψη του VICE, συνέλεξαν τον τελευταίο χρόνο στη Σερβία τα μέλη τριών ανεξάρτητων οργανώσεων –των Rigardu, No Name Kitchen και Response– καθώς και μεμονωμένοι ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. «Παρ’ όλο που η Βαλκανική Οδός θεωρείται κλειστή, οι άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κατά μήκος της δεν έχουν εξαφανιστεί. Μην έχοντας κάποιο νόμιμο τρόπο να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγούνται σε ολοένα και πιο επικίνδυνα μονοπάτια και στην αγκαλιά διακινητών και βίαιων συνοριακών αστυνομικών, που συστηματικά τους χτυπούν και τους κακοποιούν», μου έγραψε σε email o Max Büttner από τη γερμανική Rigardu. «Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι άνθρωποι γίνονται πιο απελπισμένοι, είναι πολύ πιθανόν ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν και ότι περισσότεροι θα χάσουν τη ζωή τους, όπως το εξάχρονο κορίτσι που χτυπήθηκε από τρένο στα σύνορα Σερβίας-Κροατίας».



Από την αρχή του 2017, συλλέχθηκαν μαρτυρίες και φωτογραφίες που φέρεται να τεκμηριώνουν περισσότερα από 110 περιστατικά βίας από την Κροατική, την Ούγγρικη και τη Σλοβένικη συνοριοφυλακή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι επαναπροωθήθηκαν με τη βία στη Σερβία - δηλαδή οι βιαιότητες που καταγγέλλονται συνέβησαν στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν προκύπτει ότι τουλάχιστον 857 άτομα, μεταξύ αυτών πολλοί ανήλικοι, υπέστησαν ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς από ηλεκτροφόρα καλώδια και επιθέσεις από αστυνομικούς σκύλους. Τούς αφαιρέθηκαν έγγραφα και άλλα προσωπικά αντικείμενα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις παρέμειναν κρατούμενοι σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Η βάση δεδομένων είναι λεπτομερής, καθώς οι καταγγελίες για κάθε περιστατικό συνοδεύονται από ακριβή αναφορά στον χάρτη του σημείου που φέρεται να συνέβη, κι επίσης από λεπτομέρειες, όπως η παρουσία των ανήλικων στο επεισόδιο, ο αριθμός των αστυνομικών που φέρονται να συμμετείχαν κ.α.
Χάρτης με τα σημεία όπου αναφέρθηκαν ξυλοδαρμοί και βίαιες επαναπροωθήσεις. Πηγή Rigardu.de
Μεταξύ των 110 περιστατικών βίας, διαβάζουμε:

22 Φεβρουαρίου 2017, Ώρα 00:00, Bački Breg, σύνορα Σερβίας-Ουγγαρία: «Ρωτούσαν: "Πού είναι οι υπόλοιποι από την ομάδα σου" και δεν ήξερε. Τον άρπαξαν και χτυπώντας το κεφάλι του στο έδαφος, του έσπασαν τα δόντια. Από τα αυτιά και από τη μύτη του έβγαινε αίμα. Το στόμα του κόπηκε εκεί που τα δόντια είχαν σπάσει. Όταν μας γύρισαν στη Σερβία, δεν μπορούσε να κινηθεί».



5 Ιανουαρίου 2017, Ώρα 23:00, 15 χλμ βόρεια του Horgos, σύνορα Σερβίας-Ουγγαρίας: «Είχαμε τα σκυλιά στο κατόπι μας. Όταν προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε από τα σκυλιά, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά, μας κλωτσούσαν πίσω σε αυτά. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αστυνομικοί έπιναν τσάι στο αυτοκίνητο παρατηρώντας μας και γελώντας».


27 Νοεμβρίου 2017, Ώρα 00:00, Mórahalom, Ουγγαρία: «Μας κλωτσούσαν σε όλα τα σημεία του σώματος, έριχναν χημικά στα μάτια και το στόμα, άφησαν τρία σκυλιά με φίμωτρα να μας επιτεθούν, μας έσκισαν με τα νύχια τους».

24 Νοεμβρίου 2017, Ώρα 8.00, Kelebija, Σερβία: «Όταν οι άνδρες πέρασαν τον συρμάτινο φράχτη στην οριογραμμή, χτυπήθηκαν από το ηλεκτρικό ρεύμα στα καλώδια. Προσπάθησαν να ξεφύγουν από σκυλιά και τραυματίστηκαν, σπάζοντας πόδια και χέρια».





14 Νοεμβρίου 2017, Ώρα 16:00, Tovarnik, Κροατία: «Οι δυο ανήλικοι δέχονταν απειλές, ώστε να παραποιήσουν την ημερομηνία γέννησής τους και να δηλώσουν ότι είναι άνω των 18 ετών».

10 Νοεμβρίου 2017, Ώρα 00:00, Apsevci, Σλοβενία: «Εκλιπαρούσε στην αστυνομία "μην χτυπάτε τους μετανάστες, είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα", χωρίς καμία απάντηση και η βία συνεχίστηκε».

31 Οκτωβρίου 2017, Ώρα 20:00, Karlovac, Σλοβενία: «Μετά από αυτό, η αστυνομία υποσχέθηκε και πάλι τη συνέχιση των διαδικασιών ασύλου στο στρατόπεδο στο Ζάγκρεμπ. Αντί για το Ζάγκρεμπ, οι άνδρες μεταφέρθηκαν με ένα μεγάλο αυτοκίνητο, που οδηγούσαν δύο αστυνομικοί, στα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κροατίας».



16 Οκτωβρίου 2017, Ώρα 00:00, Tovarnik, Κροατία: «Προκειμένου να σταματήσει τη βία, έκοψε τις φλέβες στον αριστερό καρπό του με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι από το σωληνάκι για το άσθμα. Η πληγή αιμορραγούσε πολύ κι έτσι η αστυνομία τον άφησε ξαπλωμένο στο έδαφος, χωρίς να του δίνουν σημασία για ώρες».

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2017, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς, κατέγραψε 1.800 επαναπροωθήσεις από την Ουγγαρία στη Σερβία. Ομοίως, παρατηρήθηκαν 1.100 παράνομες επαναπροωθήσεις από την Κροατία στη Σερβία. Οι παραπάνω αριθμοί αφορούν εκτιμήσεις, διότι δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι ζουν σήμερα κυνηγημένοι στα Βαλκάνια, εγκλωβισμένοι σε καμπ ή περνώντας σύνορα και ουδέτερες ζώνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.