9.11.17

Ρωτήσαμε τον Πρέσβη του Πακιστάν Γιατί Κάλεσε τη Χρυσή Αυγή


Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλάδας-Πακιστάν και Πρόεδρος του Σωματείου Πακιστανών Δημοσιογράφων στην Ελλάδα, Syed Mohammad Jamil με τον Ηλία Παναγιώταρο.


Πριν από λίγες ημέρες, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο απεικονιζόταν ο Ηλίας Παναγιώταρος σε εκδήλωση της Πακιστανικής Πρεσβείας. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνομιλούσε φιλικά με έναν άνθρωπο πακιστανικής καταγωγής. Μιλούσαν για παρεξηγήσεις και για όσα έμαθε το υπόδικο μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης στην Πρεσβεία του Πακιστάν.

Οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες. Αφενός ο Ηλίας Παναγιώταρος, μέλος μιας οργάνωσης γνωστής για τις θανατηφόρες, βάρβαρες επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, συνομιλούσε με έναν Πακιστανό. Αφετέρου, για ποιον λόγο ήταν καλεσμένος στην Πακιστανική Πρεσβεία ένας άνθρωπος που έχει εκδηλώσει το άκρατο μίσος του για τους μετανάστες, τόσο ο ίδιος, όσο και η οργάνωση η οποία τον στεγάζει πολιτικά;

Η πρώτη εικόνα που ήρθε στο μυαλό μου ήταν εκείνη του Σαχζάτ Λουκμάν, του 23χρονου Πακιστανού που δολοφονήθηκε εκείνο το ξημέρωμα του 2013 την ώρα που πήγαινε στη δουλειά του με το ποδήλατό του. Όπως και με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και με τις επαναλαμβανόμενες στυγερές επιθέσεις κατά μεταναστών, πίσω από τις μαχαιριές που δέχτηκε ο Λουκμάν, βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής - το δικαστήριο έχει κρίνει ομόφωνα ότι το κίνητρο των δύο δολοφόνων του Λουκμάν -Λιακόπουλου και Στεργιόπουλου- ήταν ρατσιστικό.

Μετά από επίσημη αίτηση στην Πακιστανική Πρεσβεία, χθες βρέθηκα στους δερμάτινους καναπέδες του γραφείου του Πακιστανού Πρέσβη, Khalid Usman Qaiser, για να του δείξω τη φωτογραφία του νεκρού Σαχζάτ Λουκμάν και να τον ρωτήσω με ποιο σκεπτικό κάλεσε μία οργάνωση που κατηγορείται για επιθέσεις σε μετανάστες, σε ένα μέρος όπως η Πρεσβεία του Πακιστάν. Αρχικά, μίλησα με τον πρωταγωνιστή του βίντεο. O άνθρωπος που απεικονίζεται να συνομιλεί με τον Ηλία Παναγιώταρο είναι ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Ελλάδας-Πακιστάν και Πρόεδρος του Σωματείου Πακιστανών Δημοσιογράφων στην Ελλάδα, Syed Mohammad Jamil.

Τον ρωτάω αρχικά γιατί συναντήθηκε με τη Χρυσή Αυγή: «Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι έγινε μια παρεξήγηση και παρερμηνεύτηκαν τα λόγια μου με τη συνέντευξη που πήρα. Καταρχάς ήταν δική μου πρωτοβουλία. Ήμασταν καλεσμένοι στην Πακιστανική Πρεσβεία όπως και άλλοι άνθρωποι». Στην ερώτηση που του έθεσα «Για ποιον λόγο ήταν τόσο φιλικός με ένα μέλος νεοναζιστικής οργάνωσης;», απάντησε πως «Ναι, αυτό ήταν δήλωση για μια συγκεκριμένη τελευταία επίθεση. Μόνο. Δεν τους απάλλαξα από τα προηγούμενα πράγματα που έχουν κάνει, ούτε από τις παλιότερες επιθέσεις που έχουν κάνει. Εγώ μίλησα μόνο για την επίθεση στον Ασπρόπυργο και βάσει των στοιχείων που έχω -δήλωση του κ. Τόσκα, δήλωση-καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα, ομολογία εκείνων που έπιασαν και από όσα είπαν οι ίδιοι που χτυπήθηκαν-, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πως είναι Χρυσαυγίτες. Και η ίδια η δήλωση από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν έχει καμιά σχέση - και τα ίδια είπε και ο Ηλίας Παναγιώταρος».

VICE: Τι γνωρίζετε για τη Χρυσή Αυγή; Γνωρίζετε τι εκπροσωπεί;
Khalid Usman Qaiser: Πολύ καλή ερώτηση. Πρώτα απ’ όλα αφήστε με να σας εξηγήσω ποιες είναι οι αρμοδιότητες ενός πρέσβη. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι ο πρέσβης είναι ένας άνθρωπος που έχει σταλεί από ένα κράτος σε ένα άλλο κράτος με σκοπό να φέρει δυο χώρες κοντά. Αυτή είναι η θεμελιώδης αρμοδιότητά του. Θα πρέπει να φέρω ολόκληρη την πακιστανική κοινωνία κοντά σε όλη την ελληνική κοινωνία. Θα πρέπει δημιουργήσω δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα σε καλλιτέχνες, πολιτικούς, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς και ανθρώπους του πνεύματος. Αυτή λοιπόν είναι η βασική δουλειά ενός πρέσβη. Τώρα, σχετικά με την ερώτησή σας: Υπηρετώ την Πακιστανική Κυβέρνηση περίπου 40 χρόνια και τα περισσότερα απ’ αυτά στην Ευρώπη. Γνωρίζω λοιπόν πως η Χρυσή Αυγή κατέχει θέσεις στο Κοινοβούλιο, είναι ένα από πολιτικά κόμματα της Βουλής, έχει ακροδεξιά φιλοσοφία και η πολιτική της ατζέντα βασίζεται στο ότι δεν θέλει μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα. Υπόσχεται στους ψηφοφόρους της πως εάν έρθουν στην εξουσία, δεν θα επιτρέψουν πια τη μετανάστευση.
Khalid Usman Qaiser, Πρέσβης του Πακιστάν

Τι ακριβώς ήταν η συγκεκριμένη εκδήλωση στην οποία τους καλέσατε;
Ήταν αυτό που ονομάζουμε Kashmir Black Day, μια μέρα που τη γιορτάζουμε στις 27 Οκτωβρίου. Ήταν η ημέρα που οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας κατέλαβαν το Kashmir το 1947. Κάθε χρόνο κάνουμε μια εκδήλωση για αυτήν την ημέρα σε όλες τις πρεσβείες, καλούμε δημοσιογράφους και τα πολιτικά κόμματα της χώρας, αλλά και τις πακιστανικές κοινότητες. Κάποιοι ήρθαν και κάποιοι έστειλαν εκπροσώπους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αφού καλέσαμε όλα τα πολιτικά κόμματα, καλέσαμε και τη Χρυσή Αυγή. Ήρθε λοιπόν κι ο Ηλίας Παναγιώταρος.

Γιατί θεωρήσατε πως πρέπει να καλέσετε τη Χρυσή Αυγή;
Έχω γνωρίσει τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, τον προηγούμενο μήνα. Θέλετε να σας πω γιατί; Ήρθα εδώ πριν έναν χρόνο και όλο αυτόν τον χρόνο παρατηρώ τι συμβαίνει. Παρατηρώ ότι Πακιστανοί δέχονται συνέχεια επιθέσεις και ξυλοδαρμούς, ο ένας μετά τον άλλον, και δεν βλέπουμε να βελτιώνεται η κατάσταση. Όσο καιρό βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση, αυτόν τον έναν χρόνο, περίπου 70-80 άνθρωποι ήρθαν και κατήγγειλαν ότι έχουν υποστεί ξυλοδαρμούς. Άρχισα λοιπόν να αναρωτιέμαι τι συμβαίνει σ’ αυτήν τη χώρα.

Κάποιοι άνθρωποι κάνουν διαδηλώσεις υπέρ των μεταναστών, κάποια πολιτικά κόμματα καταδικάζουν αυτές τις επιθέσεις και μετά από μερικές ημέρες συμβαίνει πάλι το ίδιο. Πολλά από τα περιστατικά δεν καλύπτονται από τον Τύπο, είτε επειδή συμβαίνουν σε επαρχίες είτε γιατί δεν καταγγέλλονται. Η δουλειά μου, όμως, ως Πακιστανός πρέσβης, είναι να προστατεύσω τους Πακιστανούς που μένουν σε αυτήν τη χώρα και να εξασφαλίσω την ασφάλειά τους. Και πώς θα το κάνω αυτό; Δεν έχω στρατούς μαζί μου, δεν έχω κάποια δύναμη. Έχω μόνο τη δύναμη της διπλωματίας. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει κάποιος το συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί έξω, έρχονται κάποιοι άλλοι και τους επιτίθενται. Πώς θα σταματήσω αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν; Και αυτό είναι το θεμελιώδες ερώτημα: «Πώς το σταματάει κάποιος αυτό;». Ένας τρόπος είναι με τον νόμο.

Υπάρχει μια δίκη σε εξέλιξη, φαντάζομαι το γνωρίζετε αυτό.
Ναι, αλλά θα σας πω αυτό που έλεγε και ο Πλάτωνας, τον οποίο μελετώ πολύ από τότε που ήρθα στην Ελλάδα. Ότι «οι καλοί άνθρωποι δεν χρειάζονται νόμους για να πράξουν το σωστό και οι κακοί άνθρωποι θα βρουν πάντα έναν τρόπο να τον παρακάμψουν». Αν όλα λύνονταν με τον νόμο, η βία θα είχε σταματήσει. Όμως, δεν έχει σταματήσει. Τι έπρεπε να κάνω εκτός από το να πάω και να τους ρωτήσω για ποιο λόγο γίνονται αυτές οι επιθέσεις;

Κάνατε στον Νίκο Μιχαλολιάκο αυτήν την ερώτηση;
Ναι, φυσικά και τον ρώτησα. Του εξήγησα πως ο λαός του Πακιστάν είναι ένας φτωχός λαός. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και τώρα εργάζονται για 300-350 ευρώ τον μήνα στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αγροτική παραγωγή και σε άλλες εργασίες. Υπάρχουν δυο εκδοχές γι’ αυτούς τους ξυλοδαρμούς. Η μια είναι πως πίσω απ’ αυτά κρύβεται η Χρυσή Αυγή και η άλλη είναι ότι εμπλέκεται μια ομάδα Ρωσοπόντιων. Οπότε ναι, σκοπός μου ήταν να βρεθώ με όλους αυτούς τους ανθρώπους που κάνουν τέτοιου είδους επιθέσεις σε Πακιστανούς. Έτσι, η γραμματέας μου, μου έκλεισε ένα ραντεβού και πήγα στη Βουλή. Ο κ. Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρυσής Αυγής, με περίμενε στο γραφείο του.

Θέλετε να μου πείτε τι σας απάντησε; 
Βγάλαμε ένα δελτίο Τύπου στα Ούρντου (εθνική γλώσσα του Πακιστάν) μετά την επίσκεψή μου στον Νικόλαο Μιχαλολιάκο. Το γράψαμε στα Ούρντου ώστε να ενημερωθούν τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας. Λέει πως η επίσκεψη έγινε με αφορμή τις επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, πως ευχαρίστησα τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής που δέχτηκε την επίσκεψή μου και του επεσήμανα πως τα μέλη της πακιστανικής κοινότητας εργάζονται σκληρά και βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας αυτής της χώρας.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, μέλη της Χρυσής Αυγής και κάποιες ομάδες Ρωσοπόντιων επιχειρούν βίαιες επιθέσεις εναντίον τους. Τόνισα πως όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και όλα τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν και καταδικάζουν τέτοιου είδους επιθέσεις, όμως η Χρυσή Αυγή δεν έχει κάνει κάποιου είδους δήλωση. Η στάση τους έχει περάσει ένα θετικό μήνυμα σε όσους κάνουν τέτοιου είδους επιθέσεις. Τους παρακάλεσα να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και τις πρακτικές τους, να συμβουλεύσουν τα μέλη τους και να αποτρέψουν τέτοιου είδους ενέργειες απέναντι στους Πακιστανούς μετανάστες. Είπα, επίσης, πως το Πακιστάν είναι μια υπεύθυνη χώρα που αναγνωρίζει τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις της. Η πρεσβεία μας στην Ελλάδα συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες Αρχές για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των μεταναστών που έχουν ζητήσει οι ίδιοι να μεταφερθούν και πάλι στη χώρα. Μόνο πέρυσι, 2.500 Πακιστανοί έκαναν αίτηση επαναπατρισμού. Τον ενημέρωσα λοιπόν για τη χώρα μας, τη διάθεσή μας να συνεργαστούμε με την Ελλάδα. Τώρα λοιπόν θα πρέπει να σας πω και τι είπε ο ίδιος. Είπε πως «η Χρυσή Αυγή είναι ενάντια σε αυτές τις πρακτικές και πως τα μέλη τους δεν έχουν συμμετάσχει στις πρόσφατες επιθέσεις». Είπε πως σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις στον Ασπρόπυργο, έγιναν από Ρωσοπόντιους που έχουν πρόβλημα με την πακιστανική κοινότητα. Με διαβεβαίωσε, λέγοντάς μου πως είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στη Βουλή και πως πρόκειται να συζητήσει το θέμα στην Ολομέλεια. Μου είπε επίσης πως, αν στο μέλλον υπάρξουν τέτοια περιστατικά, να τον καλέσω κατευθείαν.


Η μετανάστευση είναι αδύνατο να σταματήσει, έτσι κι αλλιώς. Απόδειξη γι’ αυτό είναι οι ελληνικές μειονότητες σε άλλες χώρες και οι άνθρωποι που μεταναστεύουν τώρα από την Ελλάδα, λόγω της κρίσης. Ναι, υπάρχει πρόβλημα με τη μετανάστευση, διότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλους, αλλά δεν μπορείς να ελέγξεις ή να σταματήσεις τους ανθρώπους να μεταναστεύουν με το να τους δέρνεις. Χρειάζεται σύμπραξη από τις αρμόδιες Αρχές. Του εξήγησα όλα αυτά τα πράγματα και του ανέφερα πως οι άνθρωποι που φτάνουν στο γραφείο μου ισχυρίζονται πως η Χρυσή Αυγή τους επιτίθεται. Ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος το αρνήθηκε και είπε «Όχι, εμείς καταδικάζουμε τέτοιου είδους πράξεις. Ναι, δεν θέλουμε τους παράνομους μετανάστες αλλά καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον τους. Δεν προωθούμε τη βία». Έτσι είπε, τουλάχιστον. Μιλήσαμε για το περιστατικό στον Ασπρόπυργο και τους τραυματισμούς των Πακιστανών στην περιοχή (οι μετανάστες τον είχαν επισκεφθεί). Επιβεβαίωσε πως δεν ευθύνεται η Χρυσή Αυγή για τις επιθέσεις του Ασπρόπυργου και εγγυήθηκε πως οι επιθέσεις στον Ασπρόπυργο δεν προήλθαν από μέλη της Χρυσής Αυγής. Η Αστυνομία επίσης μου επιβεβαίωσε πως οι δράστες του Ασπροπύργου στο περιστατικό του προηγούμενου μήνα, δεν είναι Χρυσαυγίτες.

Της Αννας Νίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.