7.11.17

Πορεία διαμαρτυρίας εδώ και στο Βερολίνο

Στην έβδομη ημέρα απεργίας πείνας βρίσκονται οι δεκατέσσερις Σύροι στην πλατεία Συντάγματος, που ζητούν να τερματιστεί η παράταση του χωρισμού τους από τους δικούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη Γερμανία και να εφαρμοστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου, τον οποίο παραβιάζει η μυστική γερμανοελληνική συμφωνία για μηνιαίο πλαφόν στις μετακινήσεις για οικογενειακή επανένωση.

Αύριο το μεσημέρι στις 12, μία εβδομάδα από την έναρξη της απεργίας, οι πρόσφυγες καλούν τους αλληλέγγυους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους συμμετέχοντας σε πορεία διαμαρτυρίας προς τη γερμανική πρεσβεία.

Ζητούν από τη Γερμανία να σταματήσει να χρησιμοποιεί διοικητικά προσχήματα και να οργανωθεί άμεσα η αεροπορική μεταφορά τους, για να βρεθούν κοντά στα μέλη της οικογένειάς τους, που έχουν να τα δουν δύο και τρία χρόνια οι περισσότεροι.
Γερμανικές αντιφάσεις

Διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν αύριο το απόγευμα στο Βερολίνο και οι συγγενείς τους, ενώ το θέμα αρχίζει να απασχολεί έντονα τα γερμανικά ΜΜΕ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επιχείρησε άλλη μια φορά να διαψεύσει την ύπαρξη του πλαφόν, πέφτοντας σε οφθαλμοφανείς αντιφάσεις με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργείου.

Αν και μέχρι τώρα η Γερμανία μιλούσε για «πιθανή υπέρβαση των προθεσμιών», μια εύσχημη διατύπωση για το πλαφόν, και επικαλούνταν την «εν μέρει περιορισμένη δυνατότητα παροχής φροντίδας και στέγασης», χτες ο Γιοχάνες Ντίμροτ μίλησε για χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Συμφωνία προκειμένου να αποφεύγεται ή να καθυστερεί η διαδικασία δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχει συμφωνία ώστε να τεκμηριώνονται με λογικό τρόπο οι προϋποθέσεις και μετά να γίνεται η υλοποίηση, βήμα βήμα», σημείωσε.

Φυσικά το επιχείρημα δεν ευσταθεί, καθώς οι χρονοβόρες διαδικασίες προηγούνται της έγκρισης των προσφύγων για οικογενειακή επανένωση.

Η αυστηρή προθεσμία των έξι μηνών που προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι ξεκινά μετά την έγκρισή τους από τη Γερμανία.

Ωστόσο, περίπου 3.700 πρόσφυγες παραμένουν στην Ελλάδα μετά τη λήξη του εξαμήνου, αρκετοί για πολλούς μήνες, ενώ κάθε μήνα προστίθενται νέες αιτήσεις και νέες εγκρίσεις.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα πως υπάρχει νομικό και ηθικό ζήτημα γύρω από τη συμφωνία, την ύπαρξη της οποίας αναγνώριζε ρητά στη γνωστή επιστολή του στον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών. Σημείωσε ότι πρόσφατα η Γερμανία αρνήθηκε το αίτημα της Ελλάδας να προστεθούν δύο πτήσεις τσάρτερ.

Σήμερα το μεσημέρι στις 12, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας διοργανώνει συνέντευξη Τύπου στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία θα μιλήσουν φωτορεπόρτερ που έχουν καλύψει το προσφυγικό και εκπρόσωπος των απεργών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.