15.11.17

Διαμαρτυρίες προσφύγων και ενστόλων έξω από το στρατόπεδο της Μόριας


Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν το απόγευμα έξω από το στρατόπεδο της Μόριας στη Μυτιλήνη πρόσφυγες και μετανάστες, που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό και κυρίως για τη σύλληψη ενός από τους απεργούς πείνας, ο οποίος συνελήφθη στην πλατεία Σαπφούς.

Νωρίτερα σήμερα ένστολοι προχώρησαν επίσης σε διαμαρτυρία έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης ζητώντας την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας στη Λέσβο σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού.

Αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες και διασώστες του ΕΚΑΒ, διαμαρτυρήθηκαν για τις συνθήκες εργασίας τονίζοντας την έλλειψη ασφάλειας, την προχειρότητα των εγκαταστάσεων, και το πρόβλημα του υπερπληθυσμού.

Αφορμή της κινητοποίησης ήταν η απόδραση τεσσάρων κρατουμένων προσφύγων από το Προαναχωρησιακό Κέντρο της Μόριας την περασμένη Τρίτη και η δίωξη, που ασκήθηκε σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι είχαν βάρδια στο Κ.Υ.Τ.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Λέσβου, Απόστολος Παπαδέλλης, αναφέρθηκε στο λιγοστό προσωπικό που καλείται να καλύψει τις ανάγκες των μονάδων που δημιουργήθηκαν, λόγω των αναγκών του κέντρου.

«Έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί προς την κυβέρνηση εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή μας σ’ αυτή την πολιτική, που δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες στο Κ.Υ.Τ Μόριας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο φυσικά και για τους ένστολους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών» τονίζει η Ένωση.

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στο Λιμενικό Σώμα, αλλά και στο ΕΚΑΒ, όπως τόνισαν εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών τους οργάνων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Γενική απεργία τη Δευτέρα

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, οπότε ο δήμαρχος και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου καλούν σε γενική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, αίτημα είναι «να σταματήσει η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετατρέπει το νησί της Λέσβου και τα νησιά του βόρειου και νότιου-ανατολικού Αιγαίου σε νησιά φυλακές».

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και όπως σημειώνεται, «με δεδομένη την παρέλευση αρκετού χρονικού διαστήματος από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς καμία επικοινωνία από την πλευρά της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών και χωρίς καμία ένδειξη ουσιαστικής αποσυμφόρησης ή ικανοποίησης, έστω και στο ελάχιστο των αιτημάτων που αναφέρονται στην απόφαση, προχωράμε προς την άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου αναφέρει: «Απαιτούμε από την κυβέρνηση αναλογική κατανομή της φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, με βάση τον πληθυσμό των νησιών και την διατήρηση τόσων αιτούντων άσυλο, όσων μπορούν να φιλοξενηθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τις υπάρχουσες δομές.

»Επίσης, ως άμεσο μέτρο έκτακτης ανάγκης, ζητούμε την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και την ουσιαστική αποσυμφόρηση όλων των δομών φιλοξενίας. Την μεταφορά του πλεονάζοντος πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο ΚΥΤ Μόριας, τόσο για τους διαμένοντες όσο και για τους εργαζόμενους στο κέντρο, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλες ανθρώπινες ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.