2.11.17

Δίκη Χρυσής Αυγής: Νέο ορμητήριο με φόντο τη δίκη του «Συνεργείου»

UPD: Αναβλήθηκαν και οι δύο δίκες των χρυσαυγιτών που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα. Οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν, ενώ οι συνήγοροί τους προέβαλαν ισχυρισμούς για προσωπικά τους κωλύματα. Η δίκη του Μιχαλολιάκου μεταφέρθηκε για τις 12 Δεκεμβρίου 2017, ενώ του Λαγού για τις 20 Απριλίου 2018. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επρόκειτο να δικαστούν οι Λαγός και Μίχος για την επίθεση τάγματος εφόδου στον Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» ενώ ο Μιχαλολιάκος για προτροπή σε πράξεις βίας για όσα έλεγε στα μέλη της οργάνωσής του το 2011, καλώντας τα «να σπάσουν τα κεφάλια» των αντιπάλων τους. Το ντοκουμέντο είχε αποκαλύψει η «ΕΦ.ΣΥΝ.» (Ιός, «Μιχαλολιάκος: Θα σας σπάσουμε τα κεφάλια, 11/10/2014).

Οσο περισσότερο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής πιέζεται από τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της που αναδεικνύονται καθημερινά στο δικαστήριο, τόσο πιο χοντροκομμένα είναι και τα ψέματα που εκστομίζει, στην προσπάθειά της να συσκοτίσει την εγκληματική της δράση και να τη συγκαλύψει.

Το τελευταίο τέτοιο ψέμα το ακούσαμε, για άλλη μια φορά, από τον Ιωάννη Λαγό, ο οποίος μιλώντας στο κανάλι Super B TV της Πάτρας (19/10/2017) ισχυρίστηκε πως «έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι στελέχη, βουλευτές και οτιδήποτε της Χρυσής Αυγής δεν συμμετέχουν σε επεισόδια και αυτό είναι δεδομένο». Φυσικά οι δεκάδες μέχρι σήμερα καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος στελεχών της οργάνωσης μιλούν από μόνες τους, ενώ ο ρόλος του αρχηγού και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στη λήψη των αποφάσεων για τις επιθέσεις έχει πλέον αναδειχτεί καθαρά και στο δικαστήριο.

Και, βέβαια, είναι ο ίδιος ο Λαγός που πρωταγωνιστεί εκ μέρους της ηγεσίας και στις τρεις κακουργηματικές υποθέσεις που συνεκδικάζονται στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση (δολοφονία Φύσσα, επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες), ενώ τώρα θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στη δίκη για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο», η οποία έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα ενώπιον του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.


O Νικόλαος Αποστόλου, καταδικασμένος για την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά | 

Οπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», επικεφαλής του μηχανοκίνητου τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στις 10/7/2013 στο «Συνεργείο» ήταν με τη φυσική τους παρουσία ο Λαγός και ο Μίχος, οι οποίοι και δικάζονται τώρα για ηθική αυτουργία.

Ο Λαγός δεν δίστασε να καθοδηγήσει την επίθεση με το βουλευτικό του αυτοκίνητο, ενώ τα μηνύματα που αντάλλαξε με πολλά άλλα στελέχη της οργάνωσης πριν και μετά την εγκληματική αυτή ενέργεια, είναι απολύτως ενοχοποιητικά. Οσο για τον Μίχο, ξεχωρίζει στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους βρίσκονται επίσης για επικίνδυνη σωματική βλάβη και φθορά ξένης ιδιοκτησίας οι Θωμάς Μπαρέκας, Γεώργιος Καλπιτζής, Γεώργιος Σταμπέλος, Χρήστος Γαλανάκης και Διονύσιος Αγιοβλασίτης, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί ως κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Την επομένη της επίθεσης στο «Συνεργείο» (11/7/2013) ο Κασιδιάρης έχει παραδεχτεί ότι οι 8 προσαχθέντες για τη συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής, ενώ η επίθεση είχε προαναγγελθεί (Μάρτιος 2013) από τον Παναγιώταρο, ο οποίος έλεγε ότι «οσονούπω θα κάνουμε πολύ δυνατή παρουσία στην Ηλιούπολη. [...] Θα κάνουμε τη βόλτα μας κι εκεί, όπως ξέρουμε εμείς».

Και μάλιστα την προαναγγελία αυτή την έκανε στα γραφεία της οργάνωσης στον Αλιμο, απ’ όπου και ξεκίνησε η επίθεση. Εκεί είχαν το τελικό τους ραντεβού τα μέλη των τριών Τοπικών Οργανώσεων της Χρυσής Αυγής (Τ.Ο. Νίκαιας, Τ.Ο. Πειραιά, Τ.Ο. Νοτίων Προαστίων) που επιτέθηκαν στο «Συνεργείο», χρησιμοποιώντας ως ορμητήρια τα επίσημα γραφεία τους.

Και μόλις πριν από λίγες μέρες (20/10/2017) η μία από αυτές τις τρεις Τοπικές Οργανώσεις, και συγκεκριμένα η Τ.Ο. Πειραιά, είχε εγκαίνια νέων γραφείων, δηλαδή νέων ορμητηρίων για τις επιθέσεις. Η φιέστα αυτή διοργανώθηκε την ώρα που η κρίση στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής με τις αποχωρήσεις στελεχών βαθαίνει, ενώ οι χρυσαυγίτες υποχρεώθηκαν να περιοριστούν στον χώρο των γραφείων τους λόγω της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που βρισκόταν σε εξέλιξη.


Ο Αναστάσιος Μιχάλαρος, κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα, στα εγκαίνια της Τ.Ο. Πειραιά από τον Μιχαλολιάκο | 

Ομιλητές ήταν ο αρχηγός Μιχαλολιάκος και η ηγεσία της οργάνωσης (Κασιδιάρης, Λαγός, Παππάς, Ζαρούλια) και γύρω τους, ως κοινό, τα τάγματα εφόδου και γνωστοί κατηγορούμενοι για τις εγκληματικές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής. Πάμε να τους δούμε έναν έναν:

■ Θωμάς Μπαρέκας: Πρώην πυρηνάρχης Πειραιά. Απεικονίζεται στα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την επίθεση στο «Συνεργείο», για την οποία είναι κατηγορούμενος. Ηταν επίσης επικεφαλής με τον βουλευτή Κούζηλο στην επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο» (25/1/2014). Την επομένη της δολοφονίας Φύσσα ο Λαγός δίνει εντολή στον Σωτήρη Δεβελέκο να «καθαρίσει» το σπίτι του Μπαρέκα από μαχαίρια.

■ Αναστάσιος Μιχάλαρος: Κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα. Μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Εχει αναγνωριστεί από αυτόπτες μάρτυρες, φίλους του Παύλου Φύσσα, στην καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας. Καταγράφεται στο βίντεο (8/8/2013) από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όπου ο Λαγός προαναγγέλλει την επίθεση στο ΠΑΜΕ.

■ Κωνσταντίνος Κορκοβίλης: Κατηγορούμενος για τη δολοφονία Φύσσα. Μέλος του τάγματος εφόδου της Νίκαιας. Εχει λάβει πλήθος μηνυμάτων από την Τ.Ο. Νίκαιας που φέρουν την υποσημείωση «εντολή Λαγού». Εχει ομολογήσει σε τηλεφωνική συνομιλία ότι «γινόταν στρατιωτική εκπαίδευση σε στρατόπεδα».

■ Νικόλαος Αποστόλου: Κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ηγετικό στέλεχος της Τ.Ο. Πειραιά. Καταδικασμένος για την επίθεση της Χρυσής Αυγής σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (15/9/2012). Επιβεβαιώνει τη ροή της εντολής των επιθέσεων: «για να κάνεις κάτι, παίρνεις πρώτα τον Γιάννη [Λαγό], ο Γιάννης το λέει στον Μεγάλο [Μιχαλολιάκος] και αν δώσει το ΟΚ ο Μεγάλος, πας».

■ Γρηγόρης Δεμέστιχας: Νέος πυρηνάρχης Πειραιά. Απεικονίζεται σε φωτογραφία -ντοκουμέντο να συμμετέχει μαζί με τους καταδικασθέντες Αποστόλου και Σαλούφα στην επίθεση σε μέλη της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά (15/9/2012).

Γιατί, βέβαια, τα τάγματα εφόδου είναι η καρδιά της Χρυσής Αυγής και η εγκληματική τους δράση το μοναδικό «πολιτικό» της μήνυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.