11.10.17

Kύπρος: Στο κελί γυναικολόγος και ασθενής του λόγω έκτρωσης

Υπό πενθήμερη κράτηση τέθηκε χθες γυναίκα και γιατρός στην Κύπρο για έκτρωση που είχε κάνει η ίδια χωρίς ο σύντροφος της να γνωρίζει ότι προέβηκε στη διακοπή της κύησης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Πολίτη", η γυναίκα ήταν άνεργη και δεν είχε δικό της σπίτι με τον σύντροφο της ενώ έχει ακόμη ένα παιδί.

Ο λόγος που οδηγήθηκε ο γιατρός ο οποίος έκανε την έκτρωση και η γυναίκα ενώπιον δικαστηρίου ήταν ότι ο σύντροφος της δεν γνώριζε για την έκτρωση. Μάλιστα, όταν το έμαθε είχε πάει στην ιδιωτική κλινική προκαλώντας ζημιές.

Η έκτρωση, έγινε κατά τη διάρκεια του δεύτερου μήνα της εγκυμοσύνης και τη γυναίκα είχε συνοδεύσει στην κλινική η μητέρα του συντρόφου της.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει η γυναίκα και ο γιατρός ξεκινούν από «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και φτάνουν μέχρι «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση…».

Η νομοθεσία

Η νομοθεσία απαγορεύει την έκτρωση σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, εκτός και εάν συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
Όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού,
όταν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της εγκυμονούσας και του παιδιού
και όταν το παιδί κινδυνεύει να γεννηθεί με φυσικές και ψυχικές ανωμαλίες που θα το καθιστούν σοβαρά ανάπηρο.


Τα ερωτήματα

Πάντως, το θέμα δεν άφησε ασχολίαστο, η σύμβουλος του κράτους για την πρώτη Εθνική Στρατηγική για Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης των Παιδιών, Αναστασία Παπαδοπούλου, αναρτώντας τα ερωτήματα που προκύπτουν πίσω από τέτοια απόφαση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.