30.10.17

Ελληνική Αστυνομία-Μπλόκο στους Διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες.

Φαίνεται πως οι περιφερόμενοι Χρυσαυγίτες που τραμπουκίζουν κόσμο, δεν ενοχλούν καθόλου την Ελληνική Αστυνομία. Όμως, αν πρόκειται περί προσφύγων που ζητούν τα αυτονόητα, η Αστυνομία έχει άλλη άποψη. Αλιεύουμε από το προφίλ του Θράσου Αβρααμ στο Facebook.

Έναν κλοιό αποκλεισμού σχημάτισαν το πρωί του Σαββάτου οι αστυνομικές δυνάμεις στους Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται για 10 μέρες στην πλατεία Σαπφούς. Η αστυνομία απαγόρευε οποιονδήποτε να πλησιάσει τους πρόσφυγες και στους ίδιους απαγορευόταν να βγουν από αυτή την ιδιότυπη ¨υγειονομική¨ ζώνη.
Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε ότι εκτός από τους ένστολους και με πολιτικά αστυνομικούς υπήρχαν και δυνάμεις της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της γνωστής ΟΠΚΕ οι οποίοι ήταν με πλήρη εξάρτηση. Κανέναν δεν άφηναν να πλησιάσει τους πρόσφυγες .Δεν άφησαν να περάσει ακόμα και μια ντόπια γυναίκα όταν θέλησε να δώσει ένα κουτί μπισκότα σε δυο προσφυγόπουλα. Ήταν λες και υπήρχε ένα αόρατο κλουβί. Η κατάσταση αυτή διήρκησε για αρκετές ώρες από το πρωί έως αργά το μεσημέρι μετά το τέλος της παρέλασης.
Εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς κλιμακώνουν τον αγώνα τους με το ύστατο μέσο διαμαρτυρίας που τους έχει μείνει. Από την Κυριακή 29 Οκτώβρη στους τέσσερις πρώτους απεργούς πείνας προστέθηκαν άλλοι δύο, ο ένας εξ αυτών ξεκίνησε και απεργία δίψας.Οι πρώτοι απεργοί πείνας είναι οι Reza Haidari, Armin Henareh, Shirzad Ahmadian, Hsam Shaerihsari. Οι νέοι απεργοί πείνας είναι οι Eskenderi Ardishir και Mazid Poursharif, ο τελευταίος μαζί με την απεργία πείνας ξεκίνησε και απεργία δίψας.
Σε ανακοίνωσή τους οι πρόσφυγες έχουν δώσει προθεσμία τεσσάρων ημερών στις κρατικές αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Αν αυτό δεν συμβεί θα ξεκινήσουν απεργία πείνας και οι γυναίκες που βρίσκονται στην πλατεία. Σε χειρόγραφη ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αφγανοί πρόσφυγες τονίζουν «η ΕΕ ακόμα δεν κατάφερε να παρέχει στους πρόσφυγες την πολύκροτη ΑΣΦΑΛΕΙΑ για την οποία φημίζεται.Διανύσαμε τις πιο κακόφημες και μη ασφαλείς περιοχές για να ζητήσουμε καταφύγιο εδώ. Γυρεύαμε ένα απάνεμο λιμάνι και σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή μας και ακόμα να βιώσουμε την πολυπόθητη ασφάλεια. Είμαστε ελεύθεροι, και καμία χώρα δεν εχει δικαίωμα να μας αφαιρέσει αυτή την ιδιότητα. Βάσει της Συνθήκης περί Προσφύγων του 1951 η Ελευθερία αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε πρόσφυγα και ως αποτέλεσμα μας δόθηκε το δικαίωμα να επιλέγουμε τη χώρα προορισμού μας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να μας απελάσει πίσω στις χώρες από τις οποίες ξεκινήσαμε αλλά ούτε και σε καμία αναλόγως μη ασφαλή χώρα .Καμία χώρα δεν δικαιούται να υποβάλλει σε βασανιστήρια ή σε φυλάκιση τους πρόσφυγες. Κανένας νόμος δεν επιτρέπει την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον συνεχή εξευτελισμό».
Καταλήγοντας κάνουν έκκληση στους λαούς της Ευρώπης τονίζοντας ότι «δραπετεύσαμε από χώρες που ταλαιπωρούνται και καταστρέφονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, εκμετάλλευση και πολέμους. Θεωρήσαμε ότι αποτελείτε το κατ’ εξοχήν παράδειγμα μιας συλλογικής αγάπης προς τον πολιτισμό και την ειρήνη. Ωστόσο αποτροπιάζει το γεγονός ότι φιλοξενηθήκαμε απλά από τους ψυχρούς έρημους δρόμους σας και όχι από τη ζεστή αγκαλιά σας.Διατείνεστε ότι δεν μας έχετε αντιληφθεί τις τελευταίες 9 ημέρες; Εάν όχι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε μια ομάδα ανδρών, γυναικών και παιδιών που κοιμόμαστε έξω εκτεθειμένοι στη βροχή και στο κρύο. Οφείλετε να μας δεχθείτε ως πρόσφυγες, ειδάλλως ας μας δώσετε την ελευθερία της μετακίνησης για να πορευτούμε παρακάτω.Κλείνοντας, σας αφήνουμε μόνους με τη συνείδησή σας».
Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό στη Λέσβο κάνει έκκληση για την προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα μωρά που βρίσκονται στην πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.