9.9.17

Γιόζεφ Μένγκελε: Πως ο «Άγγελος του Θανάτου» ξέφυγε δυο φορές μέσα από τα χέρια της Μοσάντ

Όχι μία αλλά δυο φορές ξέφυγε από τους πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας του Ισραήλ Μοσάντ, ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο ναζί γιατρός του Χίτλερ με το προσωνύμιο ο «Άγγελος του Θανάτου». Πρόκειται για τον άνθρωπο που οδήγησε στο θάνατο αμέτρητους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των απάνθρωπων πειραμάτων που εκτελούσε στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Δεν πλήρωσε ποτέ για τις πράξεις του. 

Πριν από μερικές ημέρες, οι φάκελοι της Μοσάντ για την επιχείρηση εντοπισμού του, αποχαρακτηρίστηκαν - ήταν απόρρητοι - φέρνοντας στο φως άγνωστες μέχρι τώρα πληροφορίες για το ανθρωποκυνηγητό εναντίον του Μένγκελε. 
Ο Rafi Eitan, ο επικεφαλής της ομάδας που συνέλαβε τον Άντολφ Άιχμαν στην Αργεντινή το 1960, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης η ομάδα του εντόπισε το κρησφύγετο του Μένγκελε. «Την ίδια περίοδο που πιάσαμε τον Άιχμαν, ο Μένγκελε ζούσε στο Μπουένος Άιρες. Βρήκαμε το διαμέρισμά του και το είχαμε υπό παρακολούθηση» δήλωσε ο πράκτορας στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ. 
Ο 90χρονος πλέον Eitan είπε ότι η Μοσάντ είχε καταφέρει να συλλάβει τον Άιχμαν, και τον κρατούσε σε ασφαλή τοποθεσία μέχρι να τον φυγαδέψουν έξω από τη χώρα. Ο επικεφαλής της Μοσάντ Issar Harel ζήτησε από τους πράκτορες να συλλάβουν και τον Μένγκελε αλλά ο Eitan τον έπεισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό. 
«Δεν ήθελα να έχω ανοιχτές δύο επιχειρήσεις την ίδια ώρα γιατί είχαμε σίγουρη μια επιτυχία αλλά η ταυτόχρονη ενασχόληση με κάτι άλλο μπορεί να την έθετε και τις δύο σε κίνδυνο» δήλωσε ο Eitan. Δέχτηκε, όμως, να παραμείνει στην Αργεντινή και να παρακολουθεί τον Μένγκελε, την ώρα που οι συνεργάτες του μετέφεραν τον  Άιχμαν πίσω στο Ισραήλ. 
«Ο Μένγκελε δεν ήταν στο σπίτι και οι γείτονές του έλεγαν ότι θα επέστρεφε μέσα στην εβδομάδα» αποκάλυψε ο  Eitan, και συμπλήρωσε: «Περιμέναμε μια εβδομάδα αλλά εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε η σύλληψη του Άιχμαν και ο Μένγκελε δεν επέστρεψε ποτέ στο Μπουένος Άιρες». 
Μάλιστα, ο ηλικιωμένος πλέον πράκτορας της Μοσάντ αποκάλυψε ότι Μένγκελε εντοπίστηκε για δεύτερη φορά στη Βραζιλία αλλά κατάφερε να διαφύγει και πάλι της σύλληψης. 
«Στα τέλη του 1962 ταυτοποιήθηκε ότι ο Μένγκελε βρισκόταν σε μια φάρμα κοντά στο Σάο Πάολο» ανέφερε ο ίδιος. Εξήγησε, όμως, ότι ο επικεφαλής της Μοσάντ παραιτήθηκε και ο αντικαταστάτης του δεν ενέκρινε την επιχείρηση για τη σύλληψή του. «Είπε ότι είχαν άλλες προτεραιότητες ανά τον κόσμο» αποκάλυψε ο  Eitan.
Tα οστά του Μένγκελε εντοπίστηκαν τελικώς στη Βερτιόγκα της Βραζιλίας, αρκετά χρόνια αργότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.