15.9.17

Μια σκοταδιστική υπεύθυνη δήλωση

Από το προφίλ του Θράσου Αβρααμ στο fb

Mε υπεύθυνη δήλωση που κατέθεσε στο σχολείο γονέας παιδιού του Δημοτικού απαγορεύει στους δασκάλους να διδάξουν ενότητες από το βιβλίο θρησκευτικών που παρουσιάζουν άλλες θρησκείες, όπως το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό.
Η συγκεκριμένη απαίτηση του γονέα που μάλιστα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση στερείται κάθε λογικής καθώς εφόσον επέλεξε για το παιδί της να διδαχθεί το μάθημα των θρησκευτικών δεν μπορεί να επιλέξει ποια κεφάλαια θα διδαχθεί και ποια όχι. Άλλωστε η διδασκαλία για τις θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση και άρα να αμβλύνει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις. Τι άραγε φοβούνται αυτοί οι γονείς μήπως το παιδί τους διαβάσει για το ισλάμ και θελήσει να γίνει ισλαμιστής;Πως είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο εφόσον υποτίθεται πως οι ίδιοι του έχουν δώσει τα κατάλληλα εφόδια για να είναι χριστιανός; Μήπως όμως και οι ίδιοι δεν είναι σίγουροι ότι συμβαίνει αυτό. Όλες οι θρησκείες είναι κακές εκτός από τη δική μας και γι αυτό δεν πρέπει να τις γνωρίζουν τα παιδιά. Ξεχνούν όμως ότι αυτή η αντίληψη έχει δώσει και δίνει πολλές από τις πιο βίαιες συγκρούσεις στον κόσμο.
Οι ιδέες του μίσους χρησιμοποιούν πάντα στον πυρήνα τους το έθνος, την θρησκεία, τον φόβο, την μισαλλοδοξία. Χωρίς να θέλω να κάνω παραινέσεις θα πω μόνο τούτο. Αντί οι γονείς να κάνουν σκοταδιστικές και μισαλλόδοξες υπεύθυνες δηλώσεις θα μπορούσαν να κάνουν πολλά για να παρέμβουν στο επίπεδο των κοινωνικών σχέσεων, για να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στην παλιανθρωπιά, τον ατομισμό, τον κανιβαλισμό, την αποκτήνωση. Αντί να προσπαθούν να εντοπίσουν τον κίνδυνο στον διπλανό φτωχό άλλης εθνικότητας, θρησκείας ή χρώματος, να τους διδάξουν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Φαίνεται όμως ότι είναι δύσκολο να είσαι γονιός αλλά δυσκολότερο να είσαι άνθρωπος!

1 σχόλιο:

  1. «η διδασκαλία για τις θρησκείες, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση και άρα να αμβλύνει τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις. »

    Είστε με τα καλά σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή