11.9.17

Μεταλλωρύχοι σκότωσαν και διαμέλισαν μέλη φυλής που ζούσε απομονωμένη στον Αμαζόνιο


Μια ιστορία που μοιάζει με κακόγουστο ρατσιστικό αστείο με νομιστεράκια έρχεται από τα βάθη του Αμαζονίου και μας αποδεικνύει ποιοι είναι τελικά οι πολιτισμένοι  και ποιοι οι απολίτιστοι στον πλανήτη γη.
Μια απομονωμένη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο και δεν είχε έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο, φαίνεται τελικά ότι είχε την πρώτη της συνάντηση με τον «πολιτισμό» και όπως ήδη φαντάζεστε, ο πολιτισμός δεν της συμπεριφέρθηκε πολιτισμένα. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στη New York Times, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βραζιλία έχουν ξεκινήσει μια έρευνα σχετικά με τη σφαγή των περίπου 10 μελών της φυλής, αφού τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι απειλές για τις αυτόχθονες ομάδες αυξάνονται στη χώρα.
H βραζιλιάνικη υπηρεσία για τις υποθέσεις αυτοχθόνων FUNAI ανακοίνωσε ότι υπέβαλε καταγγελία στο γραφείο του εισαγγελέα στην πολιτεία του Αμαζονίου, καθώς υπάρχουν στοιχεία πως οι μεταλλωρύχοι χρυσού πήγαν σε ένα μπαρ κοντά στα σύνορα με την Κολομβία και μάρτυρες αναφέρουν ότι οι μεταλλωρύχοι καυχιόντουσαν για δολοφονίες αυτοχθόνων. Οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι περιέγραφαν λεπτομερώς πως τεμάχισαν τα σώματα των ιθαγενών και τα πέταξαν στο ποτάμι και πως μαζί τους στο μπαρ είχαν και τρόπαια. Σύμφωνα με τα τοπικά δημοσιεύματα, ανάμεσα στα δολοφονηθέντα μέλη της φυλής ήταν γυναίκες και παιδιά.
Μετά από κάποιες αρχικές καταθέσεις σχετικά με τις δολοφονίες που φέρεται να έχουν συμβεί πριν από ένα μήνα, η FUNAI ανέθεσε την υπόθεση στην αστυνομία. Ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας, ο Pablo Luz de Beltrand, επιβεβαίωσε ότι είχε ξεκινήσει έρευνα, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορούσε να συζητήσει τις λεπτομέρειες της υπόθεσης ενώ ήταν σε εξέλιξη. Ο είσαγγελέας ανέφερε ότι το επεισόδιο φέρεται να συνέβη στην κοιλάδα Javari στα σύνορα Βραζιλίας-Περού ενώ είπε ότι «Ερευνούμε, αλλά τα εδάφη είναι μεγάλα και η πρόσβαση είναι περιορισμένη».
Η Survival International, μια παγκόσμια ομάδα για τα δικαιώματα των ιθαγενών προειδοποίησε ότι, δεδομένου του μικρού μεγέθους των φυλών του Αμαζονίου, αυτό το τελευταίο επεισόδιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών ταν ανέγγιχτων φυλών χάθηκε για πάντα και κάνουν λόγο ακόμη και για γενοκτονία.
Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούν την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για την προστασία των φυλών και την επικρίνουν καθώς το τελευταίο χρόνο διέκοψε σημαντικές χρηματοδοτήσεις και προγράμματα δράσεων με στόχο τη διαφύλαξη των φυλών. Tην ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση για ασύδοτη παραχώρηση των παρθένων δασών  με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και σημειώνουν πως εκτός από την οικολογική προσέγγιση στην πολιτική αυτή υπάρχει και η ανθρωπιστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.