10.9.17

Εκδήλωση Μνήμης Τιμής για τους Εκτελεσμένους Αντιστασιακούς στα Τσαμάκια της Λέσβου

Αλιεύτηκε από τον fb του Θράσου Αβραάμ.
To Σάββατο 9 Σεπτέμβρη 2017 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με αφορμή το τέλος της γερμανικής κατοχής στη Λέσβο με την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έγινε στην περιοχή Τσαμακια στη Μυτιλήνη, χώρος στον οποίο εκτελέστηκαν από τους Ναζί κατακτητές 42 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση αυτή που γίνεται κάθε χρόνο έχει αναβαθμιστεί από πέρυσι, ύστερα από παρεμβάσεις των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας, και συνεχίστηκε φέτος με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή φορέων και δρομέων.
Το πρωί του Σαββάτου ύστερα από σύντομη ομιλία του Μήτσου Μπουρνού με σκοπό την ενημέρωση των δρομέων για την ιστορία του κτιρίου, από τη Βίλα Ηλιόπουλου που ήταν το κτίριο της Γκεστάπο στη Σουράδα, ξεκίνησε ο 2ος Αγώνας Δρόμου Τιμής και Μνήμης με κατάληξη το μνημείο των εκτελεσμένων στα Τσαμάκια. Στο χώρο του τερματισμού έγινε απονομή τιμητικών επάθλων στους αθλητές. Δίπλα στο μνημείο λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας των 42 εκτελεσμένων.
Μετά το τέλος της τελετής ο συγγραφέας Γιώργος Γαλέτσας ανέφερε ότι «το μεγαλύτερο ανοσιούργημα ήταν η ¨εξαφάνιση¨ των θυμάτων, αφού κανένα σώμα εκτελεσμένου (από τους 42 συνολικά) δεν παραδόθηκε για ταφή στους δικούς του! Μετά την εκτέλεση, οι δήμιοι έβαζαν τα πτώματα μέσα σε τσουβάλια μαζί με μια μεγάλη πέτρα και αφού τα έδεναν, τα μετέφεραν σε επιταγμένο αλιευτικό και τα πετούσαν στη θάλασσα ανοικτά της Φυκιότρυπας.
Στις μέρες μας που ο ναζισμός προσπαθεί και πάλι να σηκώσει κεφάλι και οι νοσταλγοί του Χίτλερ παρουσιάζονται ως δήθεν
«έλληνες εθνικιστές» και «πατριώτες» δεν πρέπει να ξεχνάμε εκείνο που είχε γράψει ο επιζών του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ ότι «ο δήμιος σκοτώνει πάντα δυο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη». Γι αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε, πρέπει να θυμόμαστε για να μην περάσει ξανά ο Φασισμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.