5.9.17

Πρόσφυγας 106 ετών αντιμέτωπη με απέλαση στη Σουηδία!

Μια υπεραιωνόβια Αφγανή πρόσφυγας, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να απελαθεί από τη Σουηδία, καθώς η αίτηση ασύλου που υπέβαλε έχει απορριφθεί. Η Μπιμπίχαλ Ουζμπέκι, 106 ετών, που έφτασε στην Κροατία, πριν πάει στη Σουηδία, κυριολεκτικά στις πλάτες του 67χρονου γιου και του 19χρονου εγγονού της επί 20 ημέρες, περνώντας μέσα από βουνά και ποτάμια, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τους τζιχαντιστές, αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα ενώ μετά βίας μιλάει.

Η οικογένειά της -όλοι έχουν υποβάλει αιτήματα χορήγησης ασύλου- έχει προσφύγει κατά της απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου της. Δικαιούται τρεις προσφυγές και η δικαστική διαδικασία αναμένεται να είναι μακροχρόνια.
Σύμφωνα με τη Σουηδική Υπηρεσία Ασύλου, που ρωτήθηκε για το σκεπτικό της απόφασης, η ηλικία από μόνη της δεν είναι επαρκής συνθήκη για γίνει δεκτό ένα αίτημα παροχής ασύλου. Στη Σουηδία το Αφγανιστάν δεν περιλαμβάνεται στις χώρες που θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες ώστε να δικαιολογείται το καθεστώς του πρόσφυγα στους πολίτες του, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, με το Ισλαμικό Κράτος και τους Ταλιμπάν να σκοτώνουν ανθρώπους είτε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε με επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η επιστολή απόρριψης του αιτήματος ασύλου έφτασε στη διάρκεια του Ραμαζανιού και τα μέλη της οικογένειάς της δεν της είπαν τίποτα. Ωστόσο, εκείνη, βλέποντας τα πρόσωπα και τις αντιδράσεις τους, το κατάλαβε.
Οι εγγονές της έκλαιγαν και κανείς δεν χαμογελούσε.
Από τη στιγμή που κατάλαβε τι είχε συμβεί, η υγεία της επιδεινώθηκε και έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η οικογένεια πριν φύγει για την Ευρώπη είχε ζήσει 8 χρόνια παράνομα στο Ιράν και όπως λέει ο γιος της Μπιμπίχαλ, Μοχάμεντ, έπρεπε να φύγουν διότι οι κίνδυνοι ήταν μεγάλοι και από πολλά μέτωπα.
«Αν ξέραμε ποιος ήταν πράγματι ο εχθρός, θα τον είχαμε αποφύγει».

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.