22.8.17

Παιδιά πρόσφυγες στα κρατητήρια της Χίου...

Στο κρατητήριο επί τέσσερις ημέρες βρέθηκαν στη Χίο τρία ανήλικα παιδιά με τους γονείς τους. Πρόκειται για μια οικογένεια προσφύγων από τη Συρία που, σύμφωνα με τα δεδομένα, σήμερα αναμένεται να βρίσκονται ήδη στην Τουρκία στην οποία θα μετέβαιναν ως απελαθέντες κρατούμενοι μέσω Μυτιλήνης, στο πλαίσιο πάντα της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. 

Τα τρία ανήλικα ηλικίας από 2,5 έως επτά χρόνων μαζί με τους δύο γονείς συνελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης (17/8) στη διάρκεια επιχείρησης εντοπισμού προσφύγων για τους οποίους ήδη είχαν εκδοθεί δύο απορριπτικές αποφάσεις από τις αρμόδιες επιτροπές ασύλου. 
Οι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία οδηγήθηκαν αμέσως στα κρατητήρια. Το επόμενο στάδιο ήταν ακόμη χειρότερο, καθώς τους ανακοινώθηκε η απέλασή τους.
Το γεγονός της κράτησης των ανηλίκων στα ασφυκτικώς γεμάτα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου δεν πέρασε απαρατήρητο από τους αλληλέγγυους του νησιού, που ενήργησαν αμέσως με στόχο να κάνουν την κατάσταση πιο υποφερτή τουλάχιστον για τα παιδιά. 
Επειτα από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία κατάφεραν τη μετακόμιση της οικογένειας από τα κελιά σε άλλο χώρο του κτιρίου και επιπλέον παρέδωσαν τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα είδη που θα έκαναν τα παιδιά να ξεχάσουν ότι ξαφνικά βρέθηκαν φυλακισμένα. 
«Η κράτηση συνεπάγεται τεράστια σωματική και ψυχολογική βία για τα παιδιά, είναι μέτρο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμιά σκοπιμότητα και είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέα», τονίζουν οι ίδιοι σε σχετική ανακοίνωσή τους. 
«Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των παιδιών και των γονέων τους, ζητάμε την επέμβαση κάθε αρμόδιου φορέα, τοπικά και πανελλαδικά, γι' αυτήν αλλά και -φοβόμαστε- για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις που θα δούμε στο μέλλον, καθώς προχωρά η “εφαρμογή” της απάνθρωπης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε “λίγη” ακόμα φρίκη», καταλήγουν. 

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.