21.8.17

Καταστολή σε μαζική αντιρατσιστική διαδήλωση στη Βοστόνη

Πάνω από 40.000 διαδηλωτές βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους της Βοστόνης για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την ακροδεξιά, εν μέσω του αναβρασμού στις ΗΠΑ μετά τα αιματηρά επεισόδια,που προκάλεσαν ακροδεξιοί στο Σάρλοτσβιλ, και τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ που ακολούθησαν.

«Δεν υπάρχει θέση για το μίσος», ή «γυρίστε σπίτια σας, ναζί» μπορούσε κανείς να διαβάσει στα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οποία κατήγγειλαν τους ναζί και την Κου Κλουξ Κλαν. 
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μέλη του Black Lives Matter και της ομάδας ακτιβιστών ενάντι στη βία στη Βοστώνη, που ανταποκρίθηκαν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα αντιρατσιστικών οργανώσεων στον αντίποδα άλλων που προανήγγειλαν συγκέντρωση για να ενώσουν τους συντηρητικούς που πρόσκεινται στην άκρα δεξιά με στόχο όσοι συμμετάσχουν να υπερασπιστούν την «ελευθερία του λόγου» -ένας όρο που χρησιμοποιείται το τελευταίο διάστημα για εκείνους που εκφέρουν συχνά ρατσιστικές απόψεις-.
Μόλις μερικές δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν τελικά στη συγκέντρωση της ακροδεξιάς, που τερματίστηκε 30 λεπτά νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν επειδή αστυνομικοί επενέβησαν.
Οι αντιρατσιστές διαδηλωτές που πλησίασαν απωθήθηκαν βίαια από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση ροπάλων και άλλων μέσων καταστολής, ενώ προχώρησαν σε συλλήψεις 27 αντιδιαδηλωτών. 
Ορισμένοι από τους διαμαρτυρόμενους στράφηκαν εναντίον των αστυνομικών τους οποίους κατηγόρησαν ότι υπερασπίζονται τους «ναζί», σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, τον Ουίλιαμ Έβανς, ανακοίνωσε ότι «κανένας δεν τραυματίστηκε, κανένας δεν σκοτώθηκε (...), δεν υπάρχουν εκτεταμένες υλικές ζημιές, είναι μια καλή ημέρα για την πόλη μας».
Και ο δημοκρατικός δήμαρχος Μάρτι Ουόλς εξέφρασε την ανακούφισή του, διότι αποφεύχθηκε το επίπεδο της βίας που έπληξε τη Σάρλοτσβιλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ένας ακροδεξιός σκότωσε μια νεαρή γυναίκα και τραυμάτισε άλλους 19 ανθρώπους ρίχνοντας το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος.

Τα... αντικρουόμενα tweet του Τραμπ

Στους αντιρατσιστές και αντιφασίστες διαδηλωτές επιτέθηκε εκ νέου ο Ντόναντ Τραμπ χαρακτηρίζοντάς τους ταραχοποιούς, που στρέφονται κατά των αστυνομικών, οι οποίοι «φάνηκαν σκληροί και ικανοί. Ευχαριστώ» 
Αλλά, σε επόμενο μήνυμά του στο twitter φαίνεται ότι προσπάθησε να φανεί συμφιλιωτικός λέγοντας πως «η μεγάλη μας χώρα έχει διαιρεθεί εδώ και δεκαετίες. Μερικές φορές χρειάζεσαι διαμαρτυρίες για να θεραπεύσεις, και θα θεραπεύσουμε, και θα είμαστε ισχυρότεροι από ποτέ! "
Πρόσθεσε δε το εξής: «Θέλω να επικροτήσω τους πολλούς διαμαρτυρόμενους στη Βοστώνη που διαμαρτύρονται ενάντια στη μισαλλοδοξία και το μίσος. Η χώρα μας θα ενωθεί ξανά σύντομα!»
Σε άλλη ανάρτησή του, χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες του δημοκρατικού δημάρχου της πόλης Ουόλς, ο οποίος δεν έκρυψε ότι τασσόταν υπέρ της διαδήλωσης εναντίον του ρατσισμού.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν -και από τη δική του πολιτική παράταξη- διότι δεν κατήγγειλε ξεκάθαρα την άκρα δεξιά μετά το Σάρλοτσβιλ.
Έπειτα από μια από τις πιο καταστροφικές εβδομάδες της σύντομης θητείας του στην προεδρία μέχρι σήμερα, ο Τραμπ μοιάζει όλο και περισσότερο απομονωμένος.
Μια συνέπεια του κλίματος που επικρατεί έπειτα από αυτές τις δηλώσεις ήταν η ανακοίνωση του Τραμπ χθες Σάββατο ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων του Kennedy Center για τον πολιτισμό, ώστε να αποφευχθεί ένας «πολιτικός περισπασμός».
Ήταν ακριβώς ο «δημόσιος λόγος» της κυβέρνησης Τραμπ, ο οποίος «τροφοδοτεί τις διαιρέσεις», η αιτία που επικαλέστηκε η διάσημη χορογράφος Κάρμεν ντε Λάβαλαντ για να απορρίψει την πρόσκληση να πάει στην εκδήλωση στον Λευκό Οίκο που οργανώνεται κατά παράδοση την ημέρα απονομής των βραβείων, τον Δεκέμβριο.
Αυτή δεν ήταν η πρώτη σημαντική δημόσια εκδήλωση στην Ουάσινγκτον στην οποία ο Τραμπ αποφάσισε να μην πάει: ήδη απέφυγε τον Απρίλιο το ετήσιο δείπνο της ένωσης των πολιτικών συντακτών που είναι διαπιστευμένοι στην προεδρία. Η απόφασή του εκείνη είχε υποστηριχθεί πάντως από την πολιτική του βάση.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.