30.8.17

Η Χορωδία Ανέργων δίνει μαθήματα ζωής

Σε μια χώρα στην οποία η ανεργία ροκανίζει σαν σαράκι τον δημιουργικό αέρα και τις ζωές νέων και μεγαλύτερων ανθρώπων, μια παρέα ανέργων βγαίνει στη σκηνή και κάνει το τραύμα τραγούδι.

Όταν πρωτοξεκίνησαν το εγχείρημα της χορωδίας ανέργων ο Δημήτρης Ζάχος και η Ελένη Ευθυμίου, μου έλεγε η δεύτερη με πραγματική αγωνία πως δεν είχε ιδέα για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί, για το αν θα πετύχαινε τον στόχο της. Σκηνοθέτες κι οι δυο τους ο ένας κινηματογραφιστής η Ελένη από τον χώρο του θεάτρου, ορμώμενοι από την αγωνία τους για τους ανέργους, έστησαν μια χορωδία αλλιώτικη από τις άλλες.

Όσοι και όσες βρεθείτε την Τετάρτη 30 Αυγούστου στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι θα δείτε επί σκηνής ένα σύνολο προσώπων που έτυχε να αναζητούν εργασία σε μία χώρα με περιορισμένες ευκαιρίες και αβέβαιο μέλλον. Δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, αλλά τώρα μοιράζονται εμπειρίες από τη ζωή τους, φόβους, ελπίδες και… τραγουδούν.

Ξεκίνησαμε το project γιατί μας αφορά και προσωπικά και κοινωνικά» λέει στο Τvxs.gr ο Δημήτρης Ζάχος. « Κλείνοντας έναν κύκλο παραστάσεων στο θέατρο Πόρτα μου έκανε εντύπωση το ότι οι θεατές έφευγαν πιο ανάλαφροι . Ακόμα και δικοί μας άνθρωποι που θεωρούσαν ότι θα μελαγχολήσουν διαπίστωναν πως δεν είναι μια τέτοια παράσταση». Μήπως τελικά τους συνέπαιρνε η δύναμη των προσώπων που επέλεξαν την έκθεση μέσω της τέχνης για να αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες; Ο Δημήτρης απαντά θετικά.

«Ενώ ακούν οι θεατές τους συντελεστές να ξετυλίγουν τις ιστορίες τους, για την άνεργη μητέρα για την εσωστρέφεια που καθηλώνει τους ανέργους, δεν καταθλίβεται. Επειδή ακριβώς πρόκειται για θέατρο ντοκιμαντέρ αλλά ταυτόχρονα μας ενδιέφερε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα , το αντιμετώπισαν έτσι και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες» εξηγεί. Ο Δημήτρης είναι πολύ ευχαριστημένος με τον έως τώρα απολογισμό. Δεν είναι και λίγο να σου λέει μια άνεργη γυναίκα μητέρα δύο παιδιών , ότι από τη μέρα που ξεκίνησε η συμμετοχή της στη Χορωδία της έφυγε ένα βάρος και αντιμετωπίζει με δύναμη και μεγαλύτερη αισιοδοξία τη ζωή.

Τη «Χορωδία Ανέργων», της Ελένης Ευθυμίου και του Δημήτρη Ζάχου, μια πρωτότυπη μουσική και θεατρική performance για την Εργασία, με αφορμή αληθινές ιστορίες ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως άνεργοι, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017 – Νύχτες Αλληλεγγύης, την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Σκηνοθεσία – Έρευνα – Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Sound design: Οδυσσέας Γκάλλιος
Καλλιτεχνική – κινησιολογική συνεργασία: Βιττόρια Κοτσάλου
Εικαστικά: Ευαγγελία Μαργαρίτη
Πιάνο: Ναυσικά Μακράκη
Βοηθός σκηνοθέτη, video on stage: Δημήτρης Αμπατζής
Φωτογραφίες: Αλέξης Μανικάκης
Σχεδιασμός αφίσας – Artwork: Αχιλλέας Μεσσάικος
Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας - Constantly Productions

Xορωδία Ανέργων: Αντώνης Αγγελάκης, Δημήτρης Αμπατζής, Μιχάλης Αρφάνης, Στεφανία Γώγου Πούλου, Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Αναστασία Καριοφύλλη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Ναυσικά Μακράκη, Αλέξης Μανικάκης, Ευαγγελία Μαργαρίτη, Στέλιος Οικονομίδης, Ισμήνη Οικονόμου, Ευανθία Σιδέρη, Αντώνης Σούκερας, Ιουλία Συμεωνίδου

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα πρόσωπα καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ. Η πρόσβαση για άτομα με κινητική αναπηρία είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι το χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου
Ώρα έναρξης: 8.30 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη. Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς (Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου)

Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.