30.6.17

GOLDEN GIRLS: Όταν σπάει η γυάλινη οροφή

Η κυρία Αικατερινάρη είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου, και δεν πάει άσχημα με το μισθό της, όπως αποκαλύφθηκε στην σχετική συζήτηση στη Βουλή. Οι ετήσιες αποδοχές της είναι 270.000 ευρώ, αλλά έχει και δύσκολο έργο. Όπως ανέφερε η ίδια, το επόμενο διάστημα θα συσταθεί η Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) και σε αυτήν θα περάσουν:

– Το 34% της ΔΕΗ

– Ποσοστά από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ

– Αττικό Μετρό

– Κτιριακές Υποδομές

– ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ

– ΟΣΕ

– ΟΑΚΑ

– ΕΛΒΟ

– ΕΛΤΑ

– Διώρυγα Κορίνθου

– 25% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος

– Ελληνικές Αλυκές

– ΕΤΒΑ

– Κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

– ΔΕΘ

– ΚΑΕ

Στην ίδια συζήτηση, ο πρόεδρος του Υπερταμείου Γιώργος Διαμαντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις, είπε: «Δεν ξεκινάμε από ιδιωτικοποιήσεις, μην μας μπερδεύετε με το ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, αν μια εταιρεία δεν μπορεί να ανασάνει, δεν φέρνει έσοδα και δημιουργεί χρέη και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά, θα σκεφτούμε την ιδιωτικοποίηση».Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι δικές του ετήσιες απολαβές ανέρχονται στο (εξευτελιστικό) ποσόν των 75.000 ευρώ. Πώς θα ζήσει ο άνθρωπος;

Εμείς, από το Μωβ, όπως είναι γνωστό, συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις εναντίον των νεοφιλελεύθερων μέτρων ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών, οπότε είμαστε απέναντι στα αγόρια και τα κορίτσια που αναλαμβάνουν το «βαρύ καθήκον» να τις πραγματοποιήσουν, πάντα με το αζημίωτο.

Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Σταϊκούρας, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, λέγοντας ότι ενώ ως αντιπολίτευση κατηγορούσε τη ΝΔ πως δίνει υπέρογκους μισθούς στα μέλη του ΤΧΣ, τώρα αύξησε τις ετήσιες απολαβές στα 270.000 ευρώ, όταν επί ΝΔ οι απολαβές ήταν 215.000 ευρώ, αύξηση δηλαδή 55.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε εδώ ότι τον Μάιο του 2015, με απόφαση του τότε υπουργού κ. Βαρουφάκη, αποφασίστηκε γενική μείωση των αμοιβών των στελεχών του ΤΧΣ, με αποτέλσμα η εξοικονόμηση για το κράτος να είναι 300.000 το χρόνο. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, από 215.000 ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου θα εισπράττει 129.000 ευρώ ετησίως – και κατά 40% μειώνονται οι αποδοχές των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του ταμείου. Όπως είχε δηλώσει τότε ο κ. Βαρουφάκης, η τροποποίηση αυτή είναι σύμφωνη «προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», και αφορά στις συνολικές ετήσιες μεικτές αποδοχές των μελών διοίκησης του Ταμείου.

Πλέον, αναφέρθηκε τότε για τα λοιπά στελέχη, ότι οι αποδοχές του αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου διαμορφώνονται στις 111.000 ευρώ από τις 185.000 ευρώ μέχρι πρότινος, ενώ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα λάβει για τις υπηρεσίες του 99.000 ευρώ το χρόνο έναντι 165.000 ευρώ έως σήμερα. Όσον αφορά στις ετήσιες αποδοχές του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του ταμείου, καθορίζονται σε 105.000 ευρώ από τις 175.000 ευρώ, ενώ αμετάβλητες στις 30.000 ευρώ παραμένουν οι αποδοχές των μελών του Γενικού Συμβουλίου. (Ομολογουμένως δεν ήταν και χαμηλοί οι μισθοί που διαμορφώθηκαν, αλλά καμία σχέση με τους σημερινούς).

Αυτά για τότε. Σήμερα, φαίνεται, λεφτά υπάρχουν, και οι μισθοί των στελεχών του συγκεκριμένου ταμείου έχουν αυξηθεί σε δυσθεώρητα για εμάς τους ταπεινούς και ταπεινές μισθωτούς και συνταξιούχους ύψη.

Έξαλλος στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος, κατηγορούσε τον κ. Σταϊκούρα ότι λέει ψέματα, ενώ η ίδια η κ. Αικατερινάρη «δήλωσε» το μισθό της, μετά από επίμονες ερωτήσεις. Δεν έγινε έξαλλος ο κ. Τσακαλώτος για τη ληστεία των ελλήνων και ελληνίδων φορολογουμένων, αλλά γιατί αποκαλύφθηκε στη Βουλή η γαλαντομία του ίδιου και προφανώς της κυβέρνησής του. Γιατί τη ληστεία την αποφασίζουν όλοι μαζί, μέσα στους τέσσερεις τοίχους, χωρίς να υπολογίζουν τα βάσανα στα οποία υποβάλλουν τις λαϊκές τάξεις.

Για να επανέλθουμε στα Golden Girls, να πούμε ότι κι όταν σπάνε τη γυάλινη οροφή, απλώς γίνονται ένα μέρος της ανάλγητης και ταξικής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Γνωρίζουμε και άλλες κυρίες με αντίστοιχες θέσεις και μεγαλύτερους μισθούς, και με αντίστοιχες αντιλαϊκές και αντιγυναικείες πολιτικές. Και ασφαλώς δεν τις υποστηρίζουμε, αφού αγωνιζόμαστε αδιάσπαστα για τα γυναικεία δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Από tomov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.