20.6.17

Η Λίστα των Θανάτων

Μόνο φέτος, 1.650 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη. Αντρες, γυναίκες και μικρά παιδιά επιβιβάζονται σε βάρκες και μικρά σκάφη κάνοντας το «δρομολόγιο του θανάτου» με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος.


Πέραν όμως της Μεσογείου, πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν από ασφυξία μέσα σε φορτηγά, παγιδευμένοι στον χώρο των αποσκευών αεροσκαφών, διασχίζοντας ποτάμια και βουνά, σε τροχαία, από ηλεκτροπληξία σε γραμμές τρένου ή από τα πυρά φρουρών και συνοροφυλάκων.

Πεθαίνουν λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ δεν είναι λίγοι οι απελπισμένοι που αυτοκτονούν ή σκοτώνονται μετά την απέλασή τους πίσω στη χώρα τους.

Από το 1993, το ευρωπαϊκό δίκτυο ενάντια στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον φασισμό, UNITED, συγκεντρώνει στοιχεία καταρτίζοντας έναν κατάλογο χιλιάδων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η Λίστα των Θανάτων (List of Deaths), όπως ονομάζεται, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής 33.305 καταγεγραμμένους θανάτους ανθρώπων, αριθμός που ωστόσο είναι κατά πολύ μικρότερος του πραγματικού αριθμού αυτών που χάνονται καθημερινά.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το δίκτυο UNITED δίνει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των νεκρών και έναν διαδραστικό παγκόσμιο χάρτη σε μια προσπάθεια αφύπνισης τόσο της κοινωνίας των πολιτών όσο και των αρμόδιων φορέων προκειμένου να αλλάξει η πολιτική αντιμετώπισης των προσφυγικών ζητημάτων και να πάψουν να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι που ζητούν απλά ένα ασφαλές καταφύγιο.


Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.