4.5.17

Αντιδράσεις στη Λέσβο για τα Fakenews με τους πρόσφυγες

Nα παρέμβει η δικαιοσύνη για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων ζητούν ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Περικλής Αντωνίου και ο πρόεδρος Τουριστικών-Ταξιδιωτικών-Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος μετά την διαστρέβλωση της εικόνας για τη διαμαρτυρία προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Η δήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο και ενώ έφτασαν στη Λέσβο 1.100 Τούρκοι τουρίστες. Το γεγονός της παραπληροφόρησης επεσήμανε την ίδια μέρα με ρεπορτάζ και σχόλιο το emprosnet.gr, αναδεικνύοντας ποιοι εν τέλει προκαλούν ζημιά στην προβολή της Λέσβου και στέλνουν λάθος μηνύματα για την εικόνα του νησιού.

Είναι σύνηθες πλέον εξάλλου να γίνεται αναφορά στη Λέσβο από ΜΜΕ εκτός του νησιού και να συνοδεύεται το σχετικό κείμενο με φωτογραφία αρχείου, η οποία παραπέμπει δύο χρόνια πριν, στο 2015, όπου οι παραλίες του νησιού σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με αυτές τις εικόνες.

Όταν όμως κάποιος ντόπιος ισχυρίζεται ότι ενημερώνει την κοινή γνώμη της Λέσβου και χρησιμοποιεί φωτογραφίες του 2015 και ακόμα χειρότερα φωτογραφίες επεισοδίων από... τη Νότια Αφρική (!), δεδομένης της παρουσίας Αφρικανών μεταναστών στο νησί, και αυτές κάνουν το γύρο του διαδικτύου, τότε η δυσφήμιση είναι εμφανής. Και για το λόγο αυτό έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αλλά και να ζητήσουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης ο δήμαρχος και οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων.

Όπως γράφει το emprosnet.gr και οι ίδιοι οι φορείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ως προς τους όρους που χρησιμοποιούν, καθώς οι ανακοινώσεις τους δεν είναι απλώς εθιμοτυπικές δηλώσεις μια ακριτικής περιοχής, αλλά δηλώσεις στις οποίες στρέφουν το βλέμμα τους όλα τα ΜΜΕ της χώρας. Έτσι, η ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο Λέσβου, μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων αλλά και την Ένωση Ξενοδόχων στις 27 Απριλίου, θα έπρεπε να αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν διασταυρωθεί.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενοι στον αποκλεισμό του λιμανιού από τους μετανάστες, σημειώνει: «Οι οποίοι (σ.σ. μετανάστες) απομακρύνθηκαν μόνον κατόπιν παρέμβασης των Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης». Αυτό όμως που συνέβη ήταν η ψύχραιμη παρέμβαση υπό μορφή συζήτησης του Λιμενάρχη με τους παρευρισκομένους. Το ατυχές σημείο της ανακοίνωσης δίνει την αίσθηση ότι δημιουργήθηκαν επεισόδια με διαδηλωτές και ΜΑΤ, δημιουργώντας και τους αντίστοιχους συνειρμούς.

Η κοινή δήλωση

Η κοινή δήλωση Γαληνού, Μυρσινιά, Αντωνίου, Χατζηκυριάκου αναφέρει: «Παρακολουθούμε με ανησυχία να συνεχίζεται από συγκεκριμένες φερόμενες ως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μια οργανωμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης και δυσφήμισης της Λέσβου πανελλαδικής αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας. Για ακόμα μια φορά, σε μια προσπάθεια να προκληθεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, αναρτώνται εικόνες από την προχθεσινή συγκέντρωση αιτούντων άσυλο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το πραγματικό γεγονός και τη γενικότερα ομαλή και χωρίς προβλήματα κατάσταση. Μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία αναταραχής στην τοπική κοινωνία μέσα από ψευδείς εικόνες κρίσης και βίας».

Και προσθέτει: «Η ζημιά όμως που προκαλείται στην εικόνα της Λέσβου είναι τεράστια, καθώς οι συγκεκριμένες εικόνες αναπαράγονται και συνδέονται λανθασμένα με το γεγονός, δίνοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα του νησιού που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πέρα όμως από το ποινικά διωκόμενο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, φαίνεται πως κάποιοι μπροστά στο προσωπικό όφελος δεν διστάζουν να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν με τον πιο επαίσχυντο τρόπο το νησί μας. Καλούμε ξανά τη δικαιοσύνη να επέμβει άμεσα, καθώς δεν απειλείται μόνο η κοινωνική συνοχή αλλά και το μέλλον εκατοντάδων επαγγελματιών του τουρισμού. Η εικόνα της Λέσβου τόσο στην Ελλάδα και κυριότερα στο εξωτερικό αποτελεί ευθύνη όλων μας και πρέπει να την προστατεύσουμε από τέτοια φαινόμενα με κάθε τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που έχει ξεκινήσει με ενθαρρυντικά μηνύματα η φετινή τουριστική σεζόν».

ΠΗΓΗ: emprosnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.