17.5.17

Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μεταξύ προσφύγων

Με στόχο την αντιμετώπιση της έμφυλης ή σεξουαλικής βίας στους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι Γιατροί του Κόσμου υλοποιούν πρόγραμμα εκπαίδευσης για το προσωπικό τους. Όπως εξηγούν, οπουδήποτε στον κόσμο υπάρχουν συνθήκες πίεσης και υψηλού άγχους, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά περιστατικών έμφυλης βίας.

Όπως ανακοίνωσε η οργάνωση, πρόκειται για βασική και υποχρεωτική εκπαίδευση σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης περιστατικών έμφυλης και σεξουαλικής βίας στα πεδία όπου εργάζονται οι Γιατροί του Κόσμου, εκπαίδευση που έχει ιδιαίτερη σημασία υπό το πρίσμα των πρόσφατων αναφορών σχετικά με περιστατικά βίας και εκμετάλλευσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, τα ποσοστά βίας που σχετίζονται με έμφυλα χαρακτηριστικά είναι «ανησυχητικά υψηλά».

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος των Κοινωνικών Λειτουργών στο πρόγραμμα ECHO των Γιατρών του Κόσμου, Αλέκος Αναστασίου:

«Σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, σε περιόδους υψηλού άγχους και πίεσης, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά περιστατικών έμφυλης βίας. Αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται μόνο ανάμεσα στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

»Αντίθετα, είναι ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα των έντονων και δυσμενών εμπειριών που έχουν βιώσει αυτοί οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά, σε μερικές περιπτώσεις για αρκετά χρόνια. Παράλληλα αποτελεί και απότοκο της απώλειας της ελπίδας και του θυμού που αισθάνονται αφού έχουν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα σε υποβαθμισμένες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς επαρκείς πληροφορίες σχετικά με την μελλοντική τους κατάσταση.

»Δική μας ευθύνη είναι να βοηθήσουμε στην πρόληψη του φαινομένου, να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα συμβάντα και να παρέχουμε φροντίδα και προστασία σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και σε αυτούς που έχουν βιώσει τέτοιου είδους βία».

Τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση στις ομάδες των Γιατρών του Κόσμου που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς της Καβάλας και της Δράμας στη Βορειοανατολική Ελλάδα ξεκίνησε με τη διερεύνηση των εννοιών του φύλου, της σεξουαλικότητας και του γένους και προχώρησε σε πρακτικές μεθόδους για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων βίας ή κακοποίησης.

Επίσης εστίασε στο πώς μπορούν να προσεγγιστούν οι αποδέκτες της και τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης ή σε περιπτώσεις όπου τα ίδια τα θύματα ζητούν βοήθεια.

Μεταξύ των ερωτημάτων που απαντήθηκαν και αφορούσαν τις κοινωνικές και πολιτισμικές διαφορές, ήταν:

• Τι αποτελεί και πώς εκλαμβάνεται η κακοποίηση

• Κατά πόσο πολιτισμικοί συσχετισμοί (αναφορικά με με τις σεξουαλικές σχέσεις), οι οποίοι είναι ενδεδειγμένοι ή αποδεκτοί, μπορούν δυνητικά να επηρεάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Τα θύματα

Οι οι γυναίκες και τα ανήλικα κορίτσια πέφτουν συχνότερα θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, ωστόσο δεν είναι λίγα και τα περιστατικά που έχουν σημειωθεί κατά ανδρών ή ανήλικων αγοριών, αναφέρει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Ελλάδας από το σύνολο των αναφερθέντων περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας, το 57% συνέβη στην Ελλάδα, ενώ το 43% κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή στη χώρα καταγωγής των προσφύγων.

Επίσης, το 84% των περιστατικών είχε αποδέκτες γυναίκες και μικρά κορίτσια, ενώ στο 3% των περιστατικών θύματα ήταν παιδιά ηλικίας 0-11 ετών και στο 13% παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.

Οι Γιατροί του Κόσμου, εκτός από την περίθαλψη και την παροχή ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχουν στα θύματα, αναπτύσσουν δράσεις προληπτικού χαρακτήρα.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ομάδες συζήτησης, συνεδρίες που αποσκοπούν στη μείωση του άγχους αλλά και δραστηριότητες για άντρες, γυναίκες και παιδιά που βοηθούν στο να νιώσουν ότι η ζωή τους δεν είναι μόνο το οδυνηρό παρελθόν και η μακρόχρονη αναμονή στους καταυλισμούς.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.