17.5.17

Διεθνής Αμνηστία: Χωρίς προηγούμενο οι επιθέσεις κατά ακτιβιστών

Αυξήθηκαν οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους το 2016 επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία που τονίζει ότι οι επιθέσεις κατά ακτιβιστών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν προηγούμενο και καλεί σε παγκόσμια εκστρατεία με τον τίτλο «Brave».

Η οργάνωση καταδικάζει τις πρωτοφανείς διώξεις, τον εκφοβισμό και τη βία που αντιμετωπίζουν δικηγόροι, δημοσιογράφοι, μέλη κοινοτήτων και άλλοι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο». 
Διαπιστώνει πως αυτό οφείλεται στη ρητορική της καταστολής και της δαιμονοποίησης της κοινωνίας των πολιτών και ζητάει να δοθεί ένα τέλος «στην επέλαση των επιθέσεων σε βάρος των τολμηρών ανθρώπων που αντιστέκονται στην αδικία».
Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σετί, δήλωσε σχετικά: «Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μία κατά μέτωπο επίθεση σ' αυτό καθαυτό το δικαίωμα της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κυβερνήσεις, τις ένοπλες ομάδες, τις εταιρείες και διάφορους άλλους που κρατούν στα χέρια τους την εξουσία. Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δέχονται το κύριο βάρος αυτής της παγκόσμιας επίθεσης».
Στη σχετική ανακοίνωση σημειωνόταν πως «οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό απειλή - ένας χώρος της κοινωνίας των πολιτών που συρρικνώνεται».
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει λεπτομερώς τους πρωτόγνωρους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό, όπως αναφέρει, εξελίσσεται πλέον σε μια δραστηριότητα που σταδιακά γίνεται ολοένα και πιο θανατηφόρα.

Δολοφονίες και οπλοστάσιο φίμωσης

Το 2016 281 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο παγκοσμίως επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότεροι απ' ό,τι το 2015, που ο αριθμός τους ανήλθε στους 156, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Front Line Defenders.
«Σήμερα, το 2017, η κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει φτάσει σε οριακό σημείο εξαιτίας των μέτρων που έχουν λάβει κράτη τα οποία καταπιέζουν τους πολίτες τους», εξήγησε ο Σετί.
«Από τους προέδρους Πούτιν, Σι, Αλ Σίσι, οι ηγέτες σε όλες τις ηπείρους ολοένα και αποσυναρμολογούν τα θεμέλια που είναι αναγκαία για μια ελεύθερη, δίκαιη και ίση κοινωνία, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, θέτοντάς τους υπό παρακολούθηση και στοχοποιώντας τους ίδιους και τις κοινότητές τους με απειλές και σωματικές επιθέσεις, οι κυβερνήσεις "στραγγαλίζουν" αυτούς που υπερασπίζονται τα δικαιώματά μας» είπε.
Παράλληλα, ένα ολοένα αυξανόμενο οπλοστάσιο χρησιμοποιείται για να φιμώσει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο συνδυασμός της μαζικής παρακολούθησης, μαζί με τη νέα τεχνολογία, την καταστρατήγηση των νόμων και την καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων, έχει δημιουργήσει πρωτοφανή επίπεδα κινδύνου για τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποίησε η Δ.Α. 
Ανάμεσα στις αναδυόμενες τάσεις είναι και η ανεξέλεγκτη χρήση των νέων τεχνολογιών, καθώς και η στοχευμένη παρακολούθηση -συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής- για να απειλήσουν και να φιμώσουν τους ακτιβιστές.
Οι εξόριστοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Μπαχρέιν παρακολουθούνται από την κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό, και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη σχετικά με τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκύψουν, έδωσαν εντολή στις εταιρίες να αποκαλύψουν τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης και να αποκωδικοποιήσουν προσωπικές διαδικτυακές επικοινωνίες: στη Μεγάλη Βρετανία, η αστυνομία έχει θέσει τους δημοσιογράφους υπό παρακολούθηση με στόχο να ταυτοποιήσει τις πηγές τους.
Όπως ανέφερε η οργάνωση, σε χώρες όπως το Μεξικό και τη Ρωσία, δίκτυα παραπληροφόρησης ολοένα και περισσότερο τείνουν να δημιουργούν εκστρατείες, με σκοπό να δυσφημίσουν και να στιγματίσουν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως π.χ. τους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι νέες τάσεις προστίθενται στο ήδη επικίνδυνο οπλοστάσιο εργαλείων καταστολής, συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών και των εξαφανίσεων, του δραστικού περιορισμού του δικαιώματος σε ειρηνική διαμαρτυρία και της καταστρατήγησης των ποινικών, αστικών και διοικητικών νόμων, με σκοπό  τη δίωξη των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τουλάχιστον σε 22 χώρες άνθρωποι που υπερασπίζονταν ειρηνικά τα ανθρώπινα δικαιώματα βρήκαν τον θάνατο. Σε 63 χώρες ήρθαν αντιμέτωποι με εκστρατείες σπίλωσης, σε 68 χώρες συνελήφθησαν ή κρατήθηκαν αποκλειστικά λόγω του ειρηνικού έργου τους, ενώ σε 94 χώρες δέχτηκαν απειλές ή επιθέσεις.
«Όταν δεν τους απειλούν ή δεν τους παρενοχλούν, κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων προσπαθούν ανοιχτά να καλλιεργήσουν την εχθρότητα απέναντι στους υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας τη φτηνή ρητορική της δαιμονοποίησης, παρουσιάζοντας τους ακτιβιστές ως τρομοκράτες ή ξένους πράκτορες. Αυτό όμως απέχει πολύ από την αλήθεια», προσθέτει ο κ. Σετί.

Η νέα εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας

Με τη νέα εκστρατεία της η Διεθνής Αμνηστία καλεί τα κράτη αφενός να αναγνωρίσουν ότι το έργο αυτών που δουλεύουν για να υπερασπιστούν την έμφυτη αξιοπρέπεια και τα ίσα δικαιώματα όλων των ανθρώπων είναι νόμιμο, αφετέρου να διασφαλίσουν την ελευθερία και την ασφάλειά τους.
Η οργάνωση απαιτεί, επίσης, οι χώρες να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν όταν τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τους Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1998. Η Διακήρυξη καλεί τα κράτη να αναγνωρίσουν τον σημαντικό ρόλο και τη συμβολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θεσπίσουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία τους.
Το κείμενο καταλήγει σημειώνοντας ότι η Δ.Α. θα αναδείξει υποθέσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν επικείμενο κίνδυνο λόγω της δουλειάς τους στα ανθρώπινα δικαιώματα, και θα ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις, αλλά και σ' αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις να ενδυναμώσουν το νομικό πλαίσιο.
Η Διεθνής Αμνηστία θα συνεχίσει να ερευνά τις επιθέσεις εναντίον των ακτιβιστών και θα δουλεύει μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τα άτομα που συμμετέχουν σε εκστρατείες για να κινητοποιήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου