4.5.17

Ο Συνήγορος του Πολίτη απέτρεψε την απέλαση

Χάρη στην παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς την αστυνομία την τελευταία στιγμή την περασμένη Πέμπτη, αποφεύχθηκε η απέλαση του Ιρανού ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Α., ο οποίος είχε ήδη επιβιβαστεί στο πλοίο προς Τουρκία, παρότι γνώριζε η αστυνομία ότι είχε προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο κατά της απόρριψης της αίτησης ασύλου από τις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Προσφυγών και εκκρεμούσε αίτημα προσωρινής διαταγής κατά της απέλασης στο δικαστήριο.

Στη συνέχεια, όπως έγραφε χτες η «Εφ.Συν.» («Μήνυμα ΕΔΔΑ κατά των απελάσεων»), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διέταξε την αναστολή της απέλασης του Α. μέχρι τις 9 Μαΐου, κάνοντας δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του πρόσφυγα, πρώτη φορά που αποφασίζει κάτι τέτοιο το ελληνικό τμήμα του ΕΔΔΑ για υπόθεση απέλασης, στέλνοντας μήνυμα στις ελληνικές αρχές ότι δεν θα γίνουν ανεκτές η αυθαιρεσία και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η αστυνομία επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή να προχωρήσει στην απέλαση, όπως και το γεγονός ότι απελάθηκε με το ίδιο δρομολόγιο μια οικογένεια Πακιστανών με μικρά παιδιά, οι οποίοι δεν κατάφεραν να έχουν πρόσβαση στον Συνήγορο –ποιος ξέρει πόσες άλλες αυθαίρετες και παράνομες απελάσεις έχουν περάσει απαρατήρητες– αναδεικνύουν κενά και ελλείψεις που εκθέτουν σοβαρά το ελληνικό κράτος, τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει απελάσεις μαζικής κλίμακας από τα νησιά.

Η οργάνωση Μετάδραση, που εκπροσωπεί νομικά τον Ιρανό, και η οργάνωση Human Rights Watch, που παρακολουθεί στενά την υπόθεση, ειδοποιήθηκαν με έκπληξη το πρωί της Πέμπτης για την απέλαση από τον αδελφό του Α., που βρίσκεται κι αυτός στη Λέσβο.

Ακολούθησαν αγωνιώδη τηλεφωνήματα στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές της Λέσβου, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τελικά, υποβλήθηκε ηλεκτρονική αναφορά στον Συνήγορο, μέσω της διαδικτυακής του πλατφόρμας, και η ανεξάρτητη αρχή, που αποτελεί τον εθνικό φορέα με αρμοδιότητα να παρατηρεί τις απελάσεις, επικοινώνησε με την αστυνομική διεύθυνση Λέσβου.

Πήρε την απάντηση ότι υπήρχε εντολή να προχωρήσει η απέλαση και κατέφυγε στη Διεύθυνση Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Κλάδου Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., εξηγώντας την κατάσταση στον αναπληρωτή διευθυντή Γιώργο Καραΐσκο, ο οποίος έδωσε εντολή να ανασταλεί η απέλαση, αποφεύγοντας τα χειρότερα.

«Οπως προβλέπουν η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, από τη στιγμή που υπάρχει αίτηση προσφυγής για δικαστική προστασία, η διοίκηση οφείλει να απέχει από ενέργειες οι οποίες κινδυνεύουν να θέσουν άνευ αντικειμένου την κατάθεση προσφυγής, χωρίς μάλιστα δυνατότητα αναίρεσης της κατάστασης. Τέτοια ενέργεια είναι η συμπερίληψη του ατόμου σε επιχείρηση απέλασης. Αυτό προβλέπει το κράτος δικαίου», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν έχουν διαφορετική άποψη η φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, όπως υποδηλώνουν οι σχετικές εντολές και η πρακτική της ΕΛ.ΑΣ. στα νησιά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν προτίθενται να στείλουν εγκύκλιο στις αστυνομικές διευθύνσεις, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος και να προστατευτούν οι αστυνομικοί από παράνομες ενέργειες.

Η υπόθεση αναδεικνύει ακόμη την απουσία μηχανισμών ανεξάρτητου ελέγχου των επιχειρήσεων απέλασης.

Δεν υπάρχει νομική υποχρέωση να παρίσταται ο Συνήγορος του Πολίτη στις επιχειρήσεις απέλασης από τα νησιά, ενώ η έλλειψη επαρκούς προσωπικού του αρμόδιου τμήματος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για το ταξίδι στα νησιά δυσχεραίνουν τη συμμετοχή του, αφήνοντας περιθώριο για λάθη και αυθαιρεσίες που έχουν κρίσιμη επίπτωση στη ζωή των προσφύγων και εκθέτουν σοβαρά το ελληνικό κράτος.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.