30.3.17

Καταδικάστηκε η Ελλάδα για τη Μανωλάδα στο Ευρ.Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε σήμερα την απόφασή του για τα ματωμένα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, καταδικάζοντας την Ελλάδα για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας και αναφέροντας ότι το κράτος απέτυχε τόσο να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις και να προστατεύσει τα θύματα όσο και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους.


Το Ανώτατο Δικαστήριο εκδίκασε την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φλεβάρη του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας.

Ο εργοδότης τους αρνήθηκε να τους πληρώσει τους μισθούς τους και τους ανάγκασε να εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και υπό την εποπτεία ένοπλων φρουρών.

Τον Απρίλη του 2013 έλαβαν χώρα τα αιματηρά γεγονότα που εξέθεσαν τη χώρα διεθνώς και ανέδειξαν για ακόμη μία φορά τις σκληρές συνθήκες που βιώνουν οι μετανάστες, αλλά και το καθεστώς δουλείας που επικρατεί σε αρκετές περιπτώσεις.

Για όλα αυτά το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καταβάλει, ως αποζημίωση, στον καθένα από τους 42 προσφεύγοντες το ποσό των 16.000 ευρώ (σύνολο 672.000 ευρώ) και από 12.000 ευρώ στον καθένα για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν (σύνολο 504.000 ευρώ) καθώς και να πληρώσει τα δικαστική έξοδα και δαπάνες, που ανέρχονται στα 4.363,64 ευρώ.

Τότε οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές είχαν διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους, αλλά και το γεγονός ότι δεν είχαν πληρωθεί. Η απάντηση των... πιστολέρο ήταν να ανοίξουν πυρ και να τραυματίσουν περίπου 30 από τους διαμαρτυρόμενους.

Θυμίζουμε ότι το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών είχε αθωώσει, ομόφωνα, τον επιχειρηματία (ιδιοκτήτη της έκτασης) καθώς και έναν ακόμη κατηγορούμενο.

Αντίθετα, είχε κρίνει ενόχους τους άλλους δύο κατηγορούμενους και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον έναν και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον δεύτερο.

Οι ποινές που είχαν επιβληθεί ήταν καθείρξεις δεκατεσσάρων και επτά ετών, αντίστοιχα, στους δύο κατηγορουμένους.

Στις 30 Οκτωβρίου 2014 ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «επισφράγισε» την απόφαση του Εφετείου αφήνοντας σε ισχύ την αθώωση των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι δεν ξαναδικάστηκαν.


Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου