10.3.17

Κρίσιμη συνεδρίαση ΣτΕ για το αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα»

Κρίσιμη χαρακτηρίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις την σημερινή σημαντική ακροαματική διαδικασία της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνεται το αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ θα εκδικάσει την Παρασκευή την υπόθεση του Σύρου αιτούντα άσυλο Νουρ, ο οποίος προσέφυγε στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής Προσφυγών που έκρινε απαράδεκτη την αίτηση ασύλου του με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα».
Επίσης, θα εκδικάσει η υπόθεση ενός άλλου πρόσφυγα του οποίου η αίτηση κρίθηκε απαράδεκτη με βάση το ίδιο επιχείρημα, αλλά και οι αιτήσεις ακύρωσης δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες αμφισβητούν τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών που συστάθηκαν τον Ιούνιο του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2017, το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας παρέπεμψε την υπόθεση του Νουρ στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου λόγω της σοβαρότητας των ζητημάτων που αυτή θέτει.
Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για τον Νουρ, ζητά να μην απελαθεί και να εξεταστεί κατ' ουσία το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα.
Αν το Δικαστήριο απορρίψει την αίτηση ακύρωσης του Νουρ θεωρώντας ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», τότε αυτός κινδυνεύει να επιστραφεί άμεσα στην Τουρκία.
Ο Νουρ παραμένει υπό αστυνομική κράτηση από τον Σεπτέμβριο του 2016 εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση του. Προς το παρόν, κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, σε άθλιες συνθήκες.
Οι δικηγόροι του πρόσφυγα έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησης του ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων στη βάση ότι έχει εξαντληθεί το ανώτατο όριο κράτησης, το οποίο σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο ορίζεται σε 90 ημέρες, καθώς και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναστείλει προσωρινά την απέλασή του.
Όπως σημειώνεται, «ανεξάρτητος κοινωνικός λειτουργός έχει διαγνώσει ότι ο Νούρ πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του. Τα τοπικά δικαστήρια διέταξαν τη συνέχιση της κράτησης του Noori με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό».
Ακόμη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημειώνει ότι, αν και κανένας δεν έχει επιστρέψει μέχρι σήμερα αναγκαστικά στην Τουρκία, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας «θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα μεγάλο αριθμό επιστροφών αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, χωρίς πρώτα να εξεταστούν τα αιτήματά τους επί της ουσίας».
Η απόφαση, συνεχίζει η οργάνωση, «θα είναι ένα κρίσιμο τεστ της βάσης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των αμφίβολων ισχυρισμών της ΕΕ ότι η Τουρκία είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στους πρόσφυγες».
Δέκα οργανώσεις(*) που έχουν συστήσει την «Καμπάνια για την Πρόσβαση στο 'Ασυλο» υπογραμμίζουν ότι «διακυβεύεται όχι μόνο η διεθνής προστασία στην Ελλάδα, αλλά το κράτος δικαίου και η ίδια η δημοκρατία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Ως προς τις Επιτροπές Προσφυγών, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι η ακύρωση των προσβαλλόμενων πράξεων «είναι ζητούμενο κομβικής σημασίας, καθώς αφορούν καταστρατηγήσεις αρχών και κανόνων δικαίου αυξημένης τυπικής ισχύος, που άπτονται του πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης, το δικαίωμα ακρόασης, το δικαίωμα σε αποτελεσματική προσφυγή και βέβαια το δικαίωμα στο άσυλο».

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.