5.1.17

Τουρκία. 7χρόνος πρόσφυγας πέθανε γιατί δεν τον δέχονταν τα νοσοκομεία.

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το πόσο ασφαλής για τους πρόσφυγες είναι η Τουρκία. Μόλις αλιεύσαμε ένα ακόμη νέον που μας επιβεβαιώνει, από το fb του Θράσσου Αβραάμ


Ένας 7χρονος Σύρος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του στην Αττάλεια της Τουρκίας, γιατί τέσσερα νοσοκομεία στην πόλη δεν δέχονταν να αναλάβουν τη νοσηλεία του, επειδή δεν είχε επίσημα έγγραφα για την νοσηλεία του. Όπως ανέφερε στο τουρκικό πρακτορείο Dogan, ο πατέρας του μικρού Αλί Ιζετίν Αχμέντ, «το παιδί υπέφερε από υψηλό πυρετό, είμαστε Σύροι πρόσφυγες και δεν είχαμε τα απαραίτητα έγγραφα με συνέπεια τα νοσοκομεία να μην μας δέχονται».
Η Ε.Ε. και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί την Τουρκιά ως «ασφαλή» χώρα για τους πρόσφυγες και βάση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας γίνονται απελάσεις προσφύγων και μεταναστών σ αυτή τη χώρα.
Μάλιστα σύμφωνα με το Άρθρο 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου, σε μια «ασφαλή τρίτη χώρα» οι πρόσφυγες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται την αναγνώριση του προσφυγικού τους καθεστώτος και να απολαμβάνουν προστασίας όπως ορίζει τη Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.Ο θάνατος του 7χρονου Σύριου έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία δεν είναι «ασφαλής» χώρα για τους πρόσφυγες και μετανάστες και ότι η συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες.Η απάνθρωπη αυτή συμφωνία πρέπει να καταργηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου