10.11.16

Στους δρόμους χιλιάδες Αμερικανοί - «Not my president»

Η εκλογή Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μαζί με τον υπόλοιπο πλανήτη, άφησε πρώτα άφωνους τους ίδιους τους Αμερικανούς, χιλιάδες από τους οποίους βρίσκονται από χθες στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της προεδρικής εκλογής.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Φιλαδέλφεια, τη Βοστόνη, το Πόρτλαντ, αλλά και το Όρεγκον, ενώ διαδηλώσεις κατά της προεδρικής εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ έγιναν στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και το Όκλαντ στην Καλιφόρνια.

«Εχουμε φωνή», έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν εκατοντάδες νεαροί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν με κεριά μπροστά στον Λευκό Οίκο, καταγγέλλοντας τις ρατσιστικές, σεξιστικές και ξενοφοβικές απόψεις του Τραμπ.

«Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να φοβούνται», δήλωσε ο διοργανωτής της συγκέντρωσης Μπεν Ουίνκλερ. «Δεν είμαστε μόνοι», φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους μπροστά από τον Λευκό Οίκο, όπου αναμένεται σήμερα η συνάντηση του Τραμπ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο οι λίγες εκατοντάδες διαδηλωτές στην αρχή της βραδιάς έγιναν πολλές χιλιάδες. «Βρισκόμαστε εδώ διότι δεν είμαστε μόνοι αυτές τις σκοτεινές ώρες», επέμεινε ο Μπεν Ουίνκλερ της ομάδας πίεσης MoveOn.org στην Ουάσινγκτον.

«Είναι μία δύσκολη στιγμή για πολλούς Αμερικανούς», δήλωσε ο Ιθαν Μίλερ, της οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων Jobs with Justice.

«Ζήσαμε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ρατσισμό, μισογυνισμό και πλήθος άλλες τρομακτικές τακτικές που τελικά επέτρεψαν στον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές».

«Αλλά δεν θα επιτρέψουμε στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει την πρόοδο στη χώρα αυτή», είπε.

Ομως, άλλοι διαδηλωτές ήταν λιγότερο αισιόδοξοι. «Ηρθα εδώ για να πενθήσω», είπε ο 28χρονος Κρις Χασάν, που εργάζεται για μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Στην Καλιφόρνια, μαθητές και φοιτητές έφυγαν από τις αίθουσες διδασκαλίας και οργάνωσαν αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις πανεπιστημιουπόλεις και τα σχολικά συγκροτήματα.

Στο Λος Αντζελες, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δημαρχείο φωνάζοντας «Οχι δικός μου πρόεδρος».

Στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, 300 συγκεντρωμένοι έκλεισαν την κυκλοφορία, ενώ άλλοι έκαψαν την αμερικανική σημαία.

Στην Πενσιλβάνια, εκατοντάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ βγήκαν στους δρόμους μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Οι διαδηλωτές κρατώντας στα χέρια πλακάτ που έγραφαν «Οχι δικός μου πρόεδρος» και καίγοντας ομοιώματα του Τραμπ πέταξαν αντικείμενα κατά της αστυνομίας και έσπασαν τα παράθυρα ενός καταστήματος πώλησης φαρμάκων (CVS) στο Όκλαντ, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Στο Όστιν του Τέξας, διαδήλωση πραγματοποίησαν περίπου 400 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία.
Εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, δεν απάντησε άμεσα στα αιτήματα σχολιασμού των διαδηλώσεων. Ωστόσο, ο Τραμπ στην επινίκια ομιλία του εμφανίστηκε ενωτικός, για όλους τους Αμερικανούς.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία στο Σιάτλ γνωστοποίησε το βράδυ ότι διεξάγει έρευνες μετά από αναφορά για πυροβολισμούς και «πολλά θύματα» σε μικρή απόσταση από την περιοχή των διαδηλώσεων κατά Τραμπ. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε αν το περιστατικό αυτό σχετίζεται με τις διαδηλώσεις.

Η πυροσβεστική στην ίδια πόλη, δήλωσε με ανάρτησή της στο Twitter, λίγο μετά τις επτά το απόγευμα χθες (τοπική ώρα) ότι τα πληρώματα της περιθάλπουν πέντε άτομα που είχαν δεχθεί πυροβολισμούς. Οι δύο από τους τραυματίες, είχαν τραυματιστεί σοβαρά.


Από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.