29.8.16

Ανακοινώσεις για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων των κέντρων προσφύγων

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης αποτελεί το εγχείρημα της ένταξης των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, με το υπουργείο Παιδείας να φιλοδοξεί ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίσουν αναλυτικά το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, το οποίο έχει καταρτιστεί από τέλη Μαΐου.

Ήδη έχει συσταθεί η Επιτροπή Στήριξης των Παιδιών Προσφύγων, η οποία έχει ήδη καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Η εκπαίδευση των παιδιών αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες: την εκμάθηση της ελληνικής, ακόμη μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, καθώς και τη διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας.
«Ο σχεδιασμός του υπουργείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και είμαστε πανέτοιμοι να υποδεχθούμε τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία τον Σεπτέμβριο. Εχουμε εξασφαλίσει, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, επτά εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρώτου διαστήματος, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πλήρη κάλυψη του κόστους της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων για τα δύο επόμενα χρόνια», είχε δηλώνει σχετικά στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Γιάννης Παντής. 
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η πρώτη υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, στις 31 Αυγούστου, νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διάταξη που δίνει στον υπουργό Παιδείας τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων σχετικών με την εκπαίδευση των προσφύγων. Στην απόφαση θα ορίζεται ο ρόλος του Συντονιστή Εκπαίδευσης Κέντρου Φιλοξενίας και οι αρμοδιότητες του, ενώ θα περιλαμβάνεται ειδική πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς, κυρίως φιλόλογους και δασκάλους, για θέσεις που θα αφορούν στη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.
Ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών με τα ανάλογα προσόντα υπολογίζεται στους 250 ανάμεσα στους περίπου 90.000 που έχουν κάνει αίτηση για αναπληρωτές. Ωστόσο, από το υπουργείο εκτιμούν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν και οι 250 μέσα στους συνολικά 20.800 αναπληρωτές που θα προσληφθούν φέτος (καθώς θα έχουν λίγα μόρια λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας) και γι' αυτό θα απευθύνουν ειδική πρόσκληση, με την οποία θα προκρίνονται τα ειδικά προσόντα. Με βάση τις ίδιες πηγές, για τη διδασκαλία μητρικής γλώσσας ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών «δεν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες», και έτσι, το υπουργείο έχει ήδη απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για αρωγή και παροχή εκπαιδευτικών.
Σε δεύτερο χρόνο, κοντά στις 20 Σεπτεμβρίου, αναμένεται δεύτερη υπουργική απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί στις δομές υποδοχής.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «κλειδί» για την υλοποίηση του όλου προγράμματος είναι η χρηματοδότησή του. Μέχρι στιγμής, έχουν «ξεμπλοκάρει» 7 εκατομύρια ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, που αφορούν μεταξύ άλλων τα έξοδα κατασκευής των δομών υποδοχής, την επιμόρφωση των συντονιστών εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών και τα σχολικά εγχειρίδια. Επιπλέον, 2,8 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί (από το σύνολο 9,5 εκατομυρίων σε ορίζοντα διετίας) μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) μέχρι τον Δεκέμβριο 2016, για τις μετακινήσεις των μαθητών και τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων.
Όσον αφορά στον αριθμό των εν δυνάμει μαθητών-προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο υπουργείο εκτιμούν ότι οι περίπου 9.000 μαθητές που έχουν καταγραφεί μέσω των προεγγραφών για άσυλο, είναι οι μισοί του συνόλου, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο προχωρά το πρόγραμμα σε δομές υποδοχής σε σχολεία και camp, υπολογίζοντας περίπου 18.000 προσφυγόπουλα-μαθητές.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.